Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un angajat al Ministerului Agriculturii se află în centrul unei mega-afaceri cu păduri


Un angajat al Ministerului Agriculturii se află în centrul unei mega-afaceri cu păduri din Parcul Naţional "Defileul Jiului". Cu ajutorul său, suprafeţe uriaşe de pădure au luat calea rudelor şi prietenilor. Aproape 500 de hectare de pădure din Muntele Dumitra au fost retrocedate unei familii fără nici o dovadă a proprietăţii. Muntele a ajuns la un afacerist local, apropiat al angajatului statului.
Doru Gheorghe Epure, de la Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare - ITRSV, instituţie din subordinea Ministerului Agriculturii, este responsabilul cu vânătoarea pe judeţele Gorj şi Vâlcea. În perioada în care era şeful Ocolului Silvic Bumbeşti Jiu, Epure şi rudele sale au cumpărat de-a lungul timpului mai multe păduri chiar în zona pe care o păstorea. Direct sau prin interpuşi, Epure a achiziţionat pădurile la preţuri ridicole de la moştenitorii unui anume Grigorie Chifu, păduri pe care ulterior le-au vândut unor firme. Întâmplător sau nu, firmele care au cumpărat pădurile aveau lucrări în zonă, care trebuiau extinse pe teritoriul Ocolului Silvic unde Epure era şef. Printre firme se numără şi Hidroelectrica. Pentru ca aceste lucrări să poată fi făcute, Epure trebuia să aprobe scoaterea din fondul forestier a terenurilor respective. Ultimul tun al apropiaţilor lui Epure îl reprezintă Muntele Dumitra, care a fost retrocedat tot celor patru moştenitori ai lui Chifu. Aceştia au primit conform legii 40 de hectare de pădure, apoi au cerut alte 960 de hectare de pădure aflate pe teritoriul parcului naţional, cu toate că din actele depuse pentru retrocedare nu s-a făcut dovada proprietăţii decât pentru circa 530 de hectare. Cu toate acestea, au primit cât au cerut. Mandatarul moştenitorilor lui

Chifu este Liviu Pătraşcu, un apropiat al lui Epure. Pătraşcu a spus că renunţă la terenul din parcul naţional, dar că vrea la schimb alte sute de hectare într-o zonă în care se află cele mai sănătoase păduri de stejar din Gorj. După ce localnicii din zonele vizate de Pătraşcu s-au opus afacerii, DNA Gorj a intrat pe fir, în timp ce Prefectura Gorj se zbate să anuleze toate actele.

Doru Epure a condus Ocolul Silvic Bumbeşti Jiu între 2001 şi 2006, atunci când a fost avansat inspector la ITRSV. Cum e şi normal, ştia tot ce mişcă în zonă, inclusiv despre cele două cariere de piatră şi şantierul Hidroelectrica. Carierele voiau să-şi extindă afacerea, iar Hidroelectrica să-şi mute şantierul, aşa că era nevoie de terenuri noi. La sfârşitul anului 2003, Mărioara Chifu, una dintre moştenitoare, a intrat în posesia unei păduri de 10 hectare, cu acordul scris al lui Epure, pădure pe care a vândut-o imediat lui Cosmin Mănăsia, vărul lui Epure. Câteva luni mai târziu, Mănăsia a mai cumpărat alte 10 hectare de pădure de la un alt moştenitor al lui Chifu, la un preţ derizoriu. Pădurea cumpărată de la Mărioara Chifu a fost vândută la preţuri exorbitante către Hidroelectrica. Doru Epure a spus că era în atribuţiile sale să cunoască ce se întâmplă pe raza ocolului silvic pe care-l conducea, dar cu toate acestea habar nu avea că Hidroelectrica vrea teren, iar verii săi nu au primit terenuri cât a fost el şef. Nimic despre tranzacţiile în care erau implicate rudele sale. Pe de altă parte, în 2002, Epure şi soţia sa au cumpărat un teren extravilan învecinat cu Ocolul Silvic, la marginea oraşului Bumbeşti Jiu. Doi ani mai târziu l-au vândut firmei Carpat Agregate, exact una dintre firmele care au o carieră de piatră în Muntele Dumitra. Mai mult, un verişor de-al lui Epure şi-a tras o pădure de peste 6 hectare pe raza ocolului lui Epure. Ca din întâmplare, pădurea a ajuns la Cariera Meri SRL, cealaltă firmă care exploatează piatră în inima Parcului Naţional "Defileul Jiului". Ca şi în cazul Hidroelectrica, pădurile erau cumpărate ieftin şi vândute scump. Ca să nu fie mai prejos, Epure a cumpărat şi el, în 2005, 10 hectare de pădure pe Defileul Jiului, lângă Dumitra, tot de la un moştenitor al lui Chifu. Epure ne-a declarat că el a cumpărat în total 20 de hectare, pentru că i-a convenit preţul şi că nu are nimic de ascuns.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


Citeste mai mult in Jurnalul National
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016