Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va mai amintiti de criza oualor?

va-mai-amintiti-de-criza-oualor

In luna februarie, in presa au inceput sa apara informatii despre scumpirea brusca a oualor in pietele si supermarketurile din Romania. Banuiti ca s-au inteles intre ei, producatorii de oua au intrat in vizorul Consiliului Concurentei, care nu a reusit insa sa dovedeasca existenta unor practici anti-concurentiale. Mai mult, valul de scumpiri a cuprins mai multe tari de pe continent, astfel incat "afacerea oualor" a devenit una europeana, nu romaneasca. O afacere care a disparut la fel de brusc pe cum a aparut.


Va mai amintiti de asa-zisa criza a oualor? Parca ar fi trecut o vesnicie. Totusi, acum doar trei luni oul de gaina ajunsese sa coste aproape 1 leu bucata, din varii motive. Ba din pricina ca producatorii au fost obligati sa isi schimbe custile, ba ca ar fi existat un deficit de importuri, cert e ca scandalul intitulat "Criza Oualor" a tinut-o pana la Paste, cand tot romanul crestin si pastrator de traditii a ciocnit cu familia si prietenii. S-a mai auzit ceva de vreo criza dupa aceea? Bineinteles, nu. Eu am cumparat saptamana trecuta din Bucuresti cu 50 de bani, iar la mine in Constanta am gasit astazi si cu 40 de bani.

Daca dependenta de importuri a fost de vina, brusc le-a gasit harnicia pe gainile noastre care s-au ouat stahanovist din martie pana acum? Daca investitiile producatorilor in baterii modernizate au produs scumpirea, gata, si-au recuperat banii in aceste doua-trei luni?

"Am sesizat Consiliul Concurentei pentru ca au fost semnale ca ar fi fost o intelegere intre producatori. in privinta preturilor la oua, va spun ca de la livrarea la ferma pretul este de 0,45 lei pe ou. Am fost si eu la cumparaturi si am vazut ca pretul este de 0,75 lei pe ou in magazine", marturisea Stelian Fuia, la acea data.

Consiliul Concurentei a reactionat prompt, ca intr-un film romanesc: sa vedem, sa analizam, sa ne orientam ce masuri trebuie luate.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h


"Monitorizam, urmarim ce se intampla pe piata. Trebuie sa avem intr-adevar niste indicii ca au avut loc intalniri intre ei, ca au corespondat, ca au stabilit sa-si creasca pretul. Daca avem indiciile astea atunci o sa deschidem o investigatie si daca se confirma suspiciunile vor fi sanctionati", spunea in luna martie Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

De atunci, nu s-a mai auzit nimic despre asta.

A existat o intelegere, dar nu romaneasca


Cunoastem, asadar, cum Consiliul Concurentei a suspectat existenta "unor intelegeri". Just, dar ale cui? Cine cu cine s-a inteles ca sa creasca, artificial, pretul?

Producatorii spun ca multi au intrat in faliment, pentru ca au vandut sub pret. "Am vandut ouale sub pretul de productie doi ani. Pe multi i-a dus la faliment si au iesit de pe piata", spunea la un moment dat Vasile Bunduc, de la Avicola Lumina. Tot acesta spune ca pretul oualor a crescut nu doar la noi, ci in intreaga Europa.

Informatia este confirmata, si alte tari - Marea Britanie sau Bulgaria, de exemplu - s-au confruntat cu exact aceeasi criza. Pretul s-a dublat la fel ca in Romania pentru o perioada scurta de timp, iar oficialii bulgari au acuzat, la randul lor, existenta unor carteluri. Miroslav Naydenov (foto), ministrul bulgar al agriculturii, i-a amenintat pe producatori ca daca se dovedeste existenta unor intelegeri intre acestia, va sista fondurile si subventiile destinate acestui sector.

In cazul in care, prezumtiv, s-ar demonstra existenta unei intelegeri de tip cartel intre producatorii de oua, e limpede ca aceasta depaseste granitele nationale. Astfel, producatorii romani nu mai pot fi banuiti de a fi provocat o criza, ci cel mult de raliere la o strategie multinationala.

ing. Cornel Oprea
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016