Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

„Reducerea TVA la carne ar avea un impact de 10 ori mai mare asupra evaziunii, decat in orice alt domeniu”

reducerea-tva-la-carne-ar-avea-un-impact-de-10-ori-mai-mare-asupra-evaziunii-decat-in-orice-alt-domeniu

Este afirmatia facuta recent de Alex Jurconi, presedintele Federatiei Netionale Pro Agro.


In urma cu sase luni, asociatiile patronale din industria carnii au lansat campanie pentru reducerea TVA la carne si preparate din carne, precum si o platforma on-line, www.taietva.ro, prin intermediul careia romanii se pot implica direct in sustinerea acestei campanii si pot urmari demersurile facute in acest sens.
            
Aceasta campanie vine in contextul in care, Potrivit datelor furnizate de patronatele din industria carnii din Romania, statul pierde anual peste 450 de milioane de euro din cauza evaziunii fiscale la carne si produse din carne, iar Romania se numara printre tarile cu cea mai mare TVA la carne din Europa, numai Danemarca avand un nivel mai mare de TVA, respectiv 25 la suta. Franta, Croatia, Polonia si Cipru au TVA de 5 la sutala alimente, Marea Britanie, Irlanda si Malta 0 la suta, iar restul tarilor din UE inregistreaza un nivel intre 6  si 21 la suta.
 
Pentru a sustine argumentele in favoarea reducerii la 5 la suta a TVA la carna si produse din carne, Alex Jurconi, presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, spune ca aceasta masura ar avea un impact asupra evaziunii fiscale de 10 ori mai mare decat in orice alt domeniu din industria agroalimentara.
 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Din calculele pe care le detinem acum, impactul ar fi de cel putin 10 ori mai mare daca am vorbi despre masura de fiscalitate redusa, in speta TVA redusa la 5 la suta la carne si produse la carne. Noi nu dorim sa facem masuri de cosmetizare fiscala in industrie. Noi vrem masuri in profunzime, care sa redreseze atat piata concurentiala a carnii cat si buzunarul cetateanului si nu in ultima instanta si bugetul statului din care toti ne alimentam si traim” a declarat acesta.
 
Desi masura va avea pe termen scurt un impact important asupra incasarilor bugetare, Jurconi afirma ca statul are rezerve substantiale pentru a putea angaja resurse financiare inclusiv de pe piata externa, dar ar putea recurge si la varianta imprumutului de la populatie, prin emiterea unor obligatiuni, asa cum s-a procedat in cazul Ateneului Roman.
 
„Inteleg retinerea guvernantilor de a aplica aceasta masura pentru ca, in termen foarte scurt, de cateva luni de zile, impactul asupra incasarilor bugetare poate fi important, insa avem o rezerva substantiala pentru a putea angaja in continuare resurse, inclusiv externe, astfel incat pe termen scurt sau mediu, statul roman sa poate capabiliza bugetului statului cu sumele care dispar din neincasarea TVA la carne si produse din carne pe o perioada scurta. Imediat dupa acesta poate sa aiba loc o crestere rapida a incasarilor datorata scoaterii la suprafata a economiei negre si a cresterii consumului. Am spus de multe ori: creati obligatiuni pentru poporul roman, dati drumul la obligatiuni. La fel cum s-a facut cu Ateneul Roman, care a ramas in mijlocul Bucurestiului. Iar asta este mancarea noastra si a copiilor nostri. Eu si multi altii ca mine ar cumpara obligatiuni emise de statul roman pentru a compensa deficitul bugetar care s-ar crea dupa reducerea TVA, obligatiuni emise pe termen scurt, unul sau trei ani, cu dobanda la nivelul pietei”, a explicat presedintele ProAgro.
 
Desi aceste masuri nu au fost inca propuse oficial autoritatilor, Jurconi considera ca este important ca autoritatile si-au asumat la nivelul discursului politic aceste masuri.
 
„Nu le-am propus oficial aceste masuri pentru ca nu am ajuns sa le discutam oficial, ori asumarea lor in plan politic este importanta pentru ca acum putem oferi argumente corecte. Consider ca poporul roman poate imprumuta statul cu 50 sau cu 200 de milioane de euro, cu orice suma daca este nevoie. Odata cu asumarea acestui discurs politic, va trebui sa incingem comunicarea cu autoritatile statului, cu Ministerul Agriculturii si Ministerul Finantelor, cu Guvernul in ansamblul sau, pentru a avea o evaluare corecta pe care reducerea de TVA la carne ar avea-o. Eu stiu ca ei se aseaza la masa discutiilor intre ei, dar am dori ca sa avem si noi cel putin un loc pentru a prezenta argumentele interne ale industriei”, a mai spus Alex Jurconi.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016