Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

APIA a dat drumul platii subventiilor pentru anul de cerere 2015

apia-a-dat-drumul-platii-subventiilor-pentru-anul-de-cerere-2015

Conform sefului agentiei de plati, primele ordine de plata s-au emis in dimineata zilei de vineri, numarul fermierilor care isi vor primi banii in primele zile fiind de 458.000.


Vineri, 8 aprilie este data la care APIA a inceput plata subventiilor pentru anul de cerere 2015, primii care vor beneficia de acesti bani fiind fermierii din sectorul vegetal, urmand ca din 25 mai sa intre la plata is cei din sectorul zootehnic.
 
In ciuda piecicilor intampinate din cauza sistemului informatic care a functionat greu din cauza suprasolicitarii, in dimineata zilei de vineri, 8 aprilie, seful APIA, Ioan Merca, a declarat ca au fost emise primele ordine de plata.
 
În primele zile vom începe să autorizăm Schema de plată unică pe suprafaţă – 79,73 euro/ha, plata redistributivă – primul interval: 1 – 5 ha inclusiv – 5,00 euro/ha, al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv- 51,07 euro/ha, Plata pentru tinerii fermieri – 19,93 euro/ha, Plata pentru micii fermieri care au pana la 7 ha – maxim 1250 euro si ANT 1 – 19,19 euro/ha”, a declarat acesta intr-un interviu acordat pentru agrointel.ro.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Seful APIA a amai precizat in acelasi interviu ca numărul fermierilor care intră la plată în primele zile este de 458.000, urmând ca ceilalți fermieri să fie plătiți în perioada imediat următoare.
 
Dintre toti fermierii care urmeaza sa primeasca aceste subventii, peste 100.000 sunt tratati preferential, fiind vorba in principal de cei care nu au apucat sa primeasca avansurile pe care le asteptau la finele anului trecut.

 „Plata se face aleatoriu, dar un mic amanunt este legat de faptul ca vor fi primii, pentru ca ei au fost verificati deja. Deci va reamintesc ca in toamna, la platile in avans noi ne propusesem sa achitam banii unui numar de 720.000 de fermieri care erau fara control si am platit doar 602.000 de fermieri, 255 de milioane de euro in loc de 380 de milioane cat speram noi sa achitam. Ei vor fi primii care vor intra la plata, deci cei care nu au primit avansul si dupa aceea se va merge in continuare cu platile si pentru restul fermierilor”, a declarat si ministrul Agriculturii.
 
Pentru plata subventiilor nu se va tine cont de numarul de hectare pe care le detin fermierii. 85 la suta dintre fermieri au sub 5 hectare, deci ei au sumele cele mai mici. Cei mai afectati in mod singur sunt cei care au ferme mai mari si suprafete in care au investit inputuri cu costuri mari dar nu se poate face o separare clara, asa ca banii vor intra aleatoriu.
 
„Platile pentru cererile unice pe suprafata si animale, dar doar partea de vegetal, vor incep pe 8 aprilie. Sigur in aceasta perioada vestea este buna pentru ca nu avem blocaje in celebrul modul, acesta functioneaza bine pe componenta de verificare administrativa si se introduc rapoartele de control pe teren si datele de la verificarea prin teledetectie. Deci daca nu apar blocaje chiar o sa putem castiga o zi –doua, orice zi este importanta pentru agricultori. Ca sa inceapa pe 8 aprilie, platile trebuie sa fie operate efectiv pe data de 5 aprilie in sistem. Asa cum am promis ca pe 1 martie vom incepe depunerea cererii unice pentru 2016 asa garantam ca platile pentru 2015 vor incepe pe 8 aprilie”, a mai spus Achim Irimescu.
 
Platile directe sunt urmatoarele:
- schema de plata unica pe suprafata, in cuantum de 79,7392 euro / ha;
- plata redistributiva — 5 euro/ ha pentru primul interval — 1-5 ha inclusiv si 51,0789 euro/ ha pentru al doilea interval: peste 5 si pana la 30 ha inclusiv;
- plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, denumita si plata pentru inverzire — 59,1277 euro / ha;
- plata pentru tinerii fermieri — 19,9348 euro / ha.

Cuantumul ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil (ANT 1) este de 19,1942 euro / ha.

Fondurile totale alocate insumeaza 1,235 miliarde euro, din care platile directe din FEGA reprezinta 1,107 miliarde euro, iar 127,95 milioane euro constituie plafonul Ajutoarelor Nationale Tranzitorii (ANT 1) care se aloca de la bugetul de stat.
 
Beneficiarii platilor directe sunt fermierii activi: persoane fizice si/ sau persoane juridice care desfasoara o activitate agricola potrivit legislatiei in vigoare, precum si cooperativele agricole de exploatare si gestionare a terenurilor agricole, iar cei ai ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil sunt fermierii din sectorul vegetal.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.89 din 618 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016