Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Conditii pentru comercializarea pe timp de canicula a produselor alimentare in targuri si la manifestari traditionale

conditii-pentru-comercializarea-pe-timp-de-canicula-a-produselor-alimentare-in-targuri-si-la-manifestari-traditionale

In aceasta perioada, se organizeaza la nivel de localitati targuri, evenimente social-culturale traditionale, sau sarbatori aniversale, evenimente la care operatorii economici sau micii producatori, persoane fizice, ofera pentru consum participantilor, sau pentru vanzare, diferite produse alimentare sub forma de materii prime sau produse finite, obtinute prin procesarea productiei de origine animala si vegetala din propria gospodarie



Aceste activitati sunt sprijinite de autoritatiile judetene si locale prin asigurarea cadrului institutional si juridic, prin acordarea unor resurse financiare (suventii, premii, sau alte taxe suventionate) ca baza tehnico- materiala necesara pentru ca micii producatori sa isi poata valorifica in conditii optime si legale produsele de origine animala si vegetala. 
 
De asemenea, un sprijin important il acorda serviciile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor prin:

- Promovarea programelor de supraveghere, control si eradicare a bolilor la animale si a bolilor ce se pot transmite de la animale la om;
- Monitorizarea si verificarea obiectivelor din sectorul alimentar si a micilor producatori pentru inregistrarea si pentru functionarea acestora in conditiile legii;
- Acordarea de asistenta si consultanta de specialitate autoritatiilor locale care organizeaza periodic targuri sau manifestari traditionale;
- Promovarea produselor cu specific traditional prin identificarea producatorilor cu astfel de activitati, asigurarea asistentei de specialitate si acordarea serviciilor de consultanta pentru incadrarea in parametrii tehnologici si de calitate a acestora;
- Cresterea respectului fata de consumator prin supravegherea si controlul permanent a spatiilor unde se produc, proceseaza, depoziteaza, transporta, si comercializeaza produse alimentare destinate consumului uman.

Pentru prevenirea aparitiei unor toxiinfectii alimentare datorate producerii, depozitarii, transportului si valorificarii unor astfel de produse in alte conditii decat cele stabilite prin legislatia din domeniu, avand in vedere si faptul ca suntem in plin sezon estival cu temperaturi in mediul ambiant ridicate, autoritatile locale in cauza, organizatorii si producatorii care ofera produse alimentare pentru consum uman au o serie de obligatii si anume:

Pentru organizatorii de evenimente
- Sa solicite de la D.S.V.S.A. judeteana, aprobarea pentru functionarea unor astfel de locatii, prin depunerea, cu cel putin cinci zile inaintea desfasurarii evenimentului, un dosar care cuprinde:
a) cerere scrisa (se mentioneaza locul si perioada desfasurarii evenimentului, activitatea desfasurata, tipurile de produse supuse comercializarii);
b) lista expozantilor (impreuna cu documentele de autorizatii sau de inregistrare sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor si documentele de producator);
c) contract sau un acord cu o firma de salubrizare in vederea evacuarii deseurilor alimentare sau menajere.
 
- Organizatorii au obligatia sa asigure:
1) dotarile cu utilaje si echipamente adecvate specifice activitatii;
2) spatii corespunzatoare, cu asigurarea temperaturii optime, pentru pastrarea si expunerea produselor;
3) sursa de apa potabila;
4) mijloace pentru curatarea si dezinfectarea instrumentelor de lucru;
5) grupuri sanitare si facilitati de spalare si uscare a mainilor atat pentru comercianti, cat si pentru consumatori;
6) spatii necesare pentru depozitarea si eliminarea deseurilor.

Expozantii, producatori de bunuri alimentare
- Sa solicite la D.S.V.S.A. judeteana, emiterea documentului de inregistrare, pentru vanzare directa sau, dupa caz, de vanzare cu amanuntul, documente care stabilesc:
a) numele producatorului, precedat de initialele V.D. (vanzare directa) sau V.A. (vanzare cu amanuntul);
b) sortimentele si cantitatea de produse care se valorifica;
c) locul de comercializare si aria de distributie;
- Sa posede pe langa documentul de inregistrare sanitara veterinara eliberat de D.S.V.S.A. judeteana, actul de indentitate, atestatul de producator si carnetul de comercializare a produselor agricole, carnet de sanatate personala,fisa de sanatate a animalelor vizata de medicul veterinar din localitate;
- Sa aplice toate masurile necesare pentru evitarea oricarui risc de contaminare a produselor de origine animala si vegetala, in timpul obtinerii si comercializarii;
- Produsele primare de origine animala sa provina de la animale, pasari sau familii de albine sanatoase si sa fie manipulate numai de catre persoane sanatoase;
- Produsele sa nu fie falsificate sau sa prezinte modificari anormale ale aspectului /culorii, mirosului, gustului ori consistentei;
- Produsele sa fie transportate in ambalaje si mijloace de transport autorizate si igienizate;
- Produsele sa fie identificate prin etichete pe care sunt inscrise mentiuni referitoare la producator, denumirea produsului, data obtinerii, conditii de pastrare si dupa caz orice alte date necesare informarii consumatorului; eticheta se aplica pe ambalajul traditional, sticla pentru laptele crud, cutii de plastic sau putini, pentru branzeturi;
- In cazul produselor traditionale sa posede certificatul de atestare prin care acestea sunt inregistrate la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Conditii pentru comercializarea pe timp de canicula a produselor alimentare in targuri si la manifestari traditionale
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Am o mica livada si cativa pomi au niste bube, cineva mi-a zis ca ar fi cancerul pomilor. Stie cineva mai multe de de boala asta?

Intrebare: am o mica livada si cativa pomi au niste bube, cineva mi-a zis ca ar fi cancerul pomilor. Stie cineva mai multe de de boala asta?

Raspuns: da, poate fi cancerul bacterian al pomilor. E provocata de o bacterie si poate aduca pagube de 40-60... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii0 comentarii

Ultima ora

Newsletter gratuit
Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017".



Forum
Nicky spune: Ce sa mai spun de mine ca am picat la control..s-au incheiat controalele si 0 lei jn cont!! Noua cand ne vor da banii??? Transa 1 transa 2??? Cand?
23-Ian-2017 14:32:31
Raspunde la intrebare
Ioana spune: Nati mai vb la Apia ce mai spun
23-Ian-2017 13:09:10
Raspunde la intrebare
Ioana spune: Mai știți ceva de transa 2
23-Ian-2017 13:07:51
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

ecotip rezultat in urmarea lucrarilor de ameliorare, fiind format din soiuri si hibrizi ameliorati ...

Conceptul se refera la cresterea economica care satisface nevoile societatii de azi fara a afecta de ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 

Raport Special GRATUIT

Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau sa primesc revista de Agricultura