Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Directorul general al APIA, retinut noaptea trecuta, in scandalul subventiilor acordate ilegal

directorul-general-al-apia-retinut-noaptea-trecuta-in-scandalul-subventiilor-acordate-ilegal

Impreuna cu Dorel Gheorghe Benu, anchetatorii de la DNA i-au mai retinut pe directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldovean si pe medicul veterinar Toma Neculai.


Directorul general al APIA, Dorel Gheorghe Benu, si-a petrecut noaptea trecuta in arest, dupa ce a fost retinut la capatul a ore in sir de audieri desfasurate la sediul DNA Suceava, in cel mai mare scandal din domeniul subventiilor agricole. Alaturi de gheorghe Benu, in arest au fost trimisi aproape de miezul noptii si directorul executiv adjunct de la APIA Suceava, Delia Moldovean, impreuna cu medicul veterinal din cadrul DSVSA Suceava, Toma Neculai. totodata, in cursul zilei de ieri, anchetatorii au dispus si retinerea lui Ioan Piticari, reprezentant al Asociatiei Producatorilor si Crescatorilor de Taurine Piatra Soimului si consilier judetean.
 
In cazul directorului APIA, retinerea s-a facut pentru comiterea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu obtinerea de foloase necuvenite, in forma continuata si favorizarea faptuitorului, in dimp ce directorul executiv adjunct de la APIA Suceava este invinuit de acordarea de subventii cu incalcarea legii sau neurmarirea, conform legii, a respectarii destinatiei subventiei, in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata, dare de mita si omisiunea sesizarii. in acelasi dosar, Toma Neculai, medic veterinar in cadrul Circumscriptiei Sanitar Veterinare Horodnic si reprezentantul Asociatiei Crescatorilor de Animale Horodnic, sunt cercetati  pentru inselaciune, in forma continuata, si tentativa la aceasta infractiune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, si instigare la fals in declaratii, in forma continuata.
 
Anchetatorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au stabilit ca la nivelul APIA Suceava, functionari cu atributii de verificare si aprobarea a dosarelor de subventie au admis la plata cereri de acordarea a sprijinului financiar pe suprafata sau in domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii si manastiri, ce nu indeplineau conditiile de eligibilitate.
 
Conform unui comunicat remis recent de DNA, in anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare pentru o valoare de peste 1,7 milioane lei, iar in 2013 un numar de 213 dosare de subventii in valoare de aproximativ 2,4 milioane lei pentru parohii si manastiri din judetul Suceava, care nu desfasurau niciun fel de activitati agricole, in unele cazuri fiind vorba chiar de biserici de cartier, construite intre blocuri, care primisera subventii pentru cresterea bovinelor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Procurorii au stabilit ca totul se petrecea cu aprobarea directorului executiv adjunct al APIA Suceava si chiar al directorului general ai institutiei, Dorel Gheorghe Benu. „La constituirea gruparii ce activeaza in cadrul APIA Suceava a contribuit directorul executiv adjunct Delia Moldoveanu, care a atras si alte persoane din afara institutiei, determinandu-l astfel pe directorul general APIA Dorel Benu sa mentina in conditii ilegale un contract de asistenta juridica incheiat de Centrului Judetean APIA Suceava cu un avocat. El a avut in vedere relatiile foarte apropiate/de prietenie dintre avocat si Delia Moldoveanu” se mai specifica in comunicatul DNA.
 
„In acest context Benu l-a determinat pe directorul executiv al APIA Suceava sa semneze in conditii ilegale contracte de asistenta juridica si de prestari serviciu, nefiind respectata legislatia in domeniu, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 55.000 lei. Rolul esential al directorului Moldoveanu era de a proteja activitatea infractionala a consilierilor si sefilor de serviciu din APIA Suceava, prin influenta si relatia apropiata pe care o avea in primul rand cu directorul general al APIA Central Bucuresti si cu factori de decizie si control din cadrul directiilor agentiei (DACIS, IACS, etc ). Analiza actiunilor derulate de Delia Moldoveanu releva faptul ca aceasta conduce in mod nemijlocit activitatea Centrului Judetean Suceava al APIA in baza relatiilor importante pe care le are si cultiva la nivelul APIA Bucuresti si in mediile de influenta ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale”, sustin in anchetatorii, care mai precizeaza ca desi lua cunostinta despre neregulile care adeseori imbracau forma penala, Dorel gheorghe Benu, in loc sa adopte atitudinea legala de a sesiza organele judiciare, a preferat sa ii dea sfaturi Deliei Moldoveanu cu privire la modul in care sa procedeze referitor la solicitarile din partea DNA de a comunica date necesare pentru desfasurarea anchetei, astfel incat sa ingreuneze verificarile care se efectuau in dosar.
 
Pentru a beneficia mai departe de sprijinul sefului APIA de la Bucuresti si al celorlalti functionari superior ierarhic, Delia Moldoveanu si alte doua functionare de la APIA Suceava aveau grija ca de Craciun si de Paste sa le trimita acestora produse traditionale bucovinene, avand grija sa fie vorba de produse suta la suta naturale, fabricate dupa retetele traditionale din zona.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016