Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Subventii mai mari pentru cultivatorii de hamei

subventii-mai-mari-pentru-cultivatorii-de-hamei

Producatorii romani de hamei solicita Guvernului subventii de 1.300 de lei pe hectar, cu mult peste suma pe care o primesc acum de 100 de lei pe hectar, reglementarea situatiei juridice a infrastructurii pentru aceasta cultura de pe terenurile retrocedate si reluarea cercetarii in acest domeniu, informeaza Agerpres.


Problema subventiei si a dificultatilor intampinate de cei patru producatori romani de hamei a fost ridicata sambata si in cadrul Congresului International al Cultivatorilor de Hamei, care este organizat in premiera in Romania, la Targu Mures, de Asociatia Internationala a Cultivatorilor de Hamei (International Hop Growers Convention - IHGC).

Reprezentantul Asociatiei Romane a Cultivatorilor de Hamei, Akos Mora, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, ca producatorii autohtoni de hamei rezista foarte greu pe piata, in conditiile in care exista o serie de probleme care ar trebui reglementate la nivel guvernamental.

Akos Mora a aratat ca producatorii romani de hamei cer reglementarea pe plan legislativ, la nivel de cadastru, a suprafetelor cultivate cu hamei, dat fiind ca ei au cumparat de la fostele IAS-uri plantatiile de hamei, insa terenul pe care sunt amplasate acestea au fost retrocedate fostilor proprietari, iar din acest motiv exista cate doi proprietari pe aceeasi suprafata.

Acesta a mai spus ca cei care au fost improprietariti, desi infrastructura pentru hamei nu le apartinea, au taiat stalpii de sustinere a culturii, astfel incat suprafetele pe care s-ar fi putut cultiva hameiul s-au redus considerabil.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


Potrivit acestuia, pana in 1990, judetul Mures, care era lider national, cultiva 2.700 ha de hamei, adica 60% din productia tarii, cultiva acum 240 ha, dar exista posibilitatea extinderii culturii la circa 600 ha.

El a precizat ca asociatia a facut demersuri atat pentru extinderea culturilor, cat si pentru rezolvarea altor probleme, cum ar fi subventiile si situatia juridica a terenurilor, insa nu primit vreun raspuns.

Acesta a spus ca suprafetele cultivate in Romania sunt cu soiuri vechi de hamei, de 40 de ani, care trebuie schimbate, ca prin intermediul IHGC se mai achizitioneaza soiuri noi de hamei de pe piata internationala, insa producatorii mondiali care au o cercetare puternica in domeniu nu sunt dispusi sa le vanda cele mai noi soiuri, cum ar fi Hercules, cu o productivitate foarte mare.

Potrivit lui Mora, pentru circa 30% din productia romaneasca de hamei nu exista contracte, stocurile sunt destul de mari, iar producatorii au si dificultati legate de seceta.

"Abia daca reusim sa ne acoperim preturile de productie", a aratat acesta, precizand ca hameiul este o cultura foarte pretentioasa, care necesita si cate 10 stropiri pe an.

Presedintele IHGC, Bernard Ingwiller, a declarat, in aceeasi conferinta de presa, ca tuturor cultivatorilor care nu au contracte pentru productie le este greu sa obtina un pret corect pe piata, fiind nevoie de o pozitie unitara a producatorilor.

La Congresul International al Cultivatorilor de Hamei care se desfasoara la Targu Mures, incepand de sambata, pana luni, sunt prezenti 70 delegati din Germania, SUA, Franta, Marea Britanie, Cehia, Austria, Slovenia si Romania.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016