Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Generalitati in cultivarea lucernei

generalitati-in-cultivarea-lucernei

Pentru furajarea ca masa verde, recoltarea lucernei se executa la inceputul fazei de imbobocit cand plantele au 40-50 cm inaltime. Pentru producerea fanului, recoltarea se efectueaza la sfarsitul fazei de imbobocit, inceputul fazei de inflorit.


Intervalul dintre 2 cosiri este de 30-35 zile, iar inaltimea de cosire 4-5 cm. Ultima cosire, in toamna, se face cu 2-3 saptamani inainte de caderea brumelor.

Temperatura minima de germinatie a semintelor este de 10C;

Epoca de semanat:
  • la semanatul de primavara: prima urgenta din primavara (la inceputul lunii martie);
  • la semanatul de vara toamna: 10-25 august pentru zonele colinare si 25 august-5 septembrie pentru zonele de campie;
Lucerna este o planta rezistenta la seceta, dar sensibila la temperaturile ridicate din sol. Iarna rezista la temperaturi scazute pana la - 25 rade C, cand solul nu este acoperit cu zapada.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Lucerna asigura productii mari numai in zonele cu precipitatii mai mari de 500 mm anual. Cu toate acestea, nu suporta excesul de umiditate. In privinta solului, rezultatele cele mai bune se obtin pe solurile bogate in calciu, humus (soluri profunde, permeabile, bine aerate, cu reactie neutra spre slab acida). Pe solurile acide se aplica amendamente: 5-7 t/ha carbonat de calciu,pentru o perioada de 5 ani.

Lucrarile solului in cultivarea lucernei

  • arat 25-28 cm
  • discuit, grapat
  • combaterea buruienilor (mecanic prin cosiri repetate sau chimic, prin erbicidare)
  • combaterea daunatorilor
  • cosit
Lucerna nu se cultiva dupa ea insasi decat la o perioada de 4-6 ani pentru a se evita aparitia fenomenului de” oboseala solului”, cauzata de saracirea solului in macro si microelemente;

Potentiale de productie

  • in conditii de neirigare: 40-50 t/ha masa verde(8-10 t/ha fan);
  • in conditii de irigatie: 60-80 t/ha masa verde (12-15 t/ha fan).
Conditii de calitate samanta: samanta pentru semanat trebuie sa  fie de foarte buna calitate:puritatea minima de 97%, germinatia minima de 80%;

Ingrasaminte


Lucerna are cerinte foarte ridicate fata de fosfor si potasiu,de aceea, inainte de semanat, se aplica o doza de P70-100K80-120, in functie de continutul solului in aceste elemente. Ingrasamintele cu azot se aplica in cantitati mai mici,deoarece lucerna isi produce necesarul de azot, pe cale biologica,in urma procesului de simbioza cu bacteriile fixatoare de azot (Rhizobium meliloti). Doza de azot recomandata: N50 Kg/ha, aplicata primavara la pornirea in vegetatie.




Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.05 din 19 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016