Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legume mai putin raspandite - napul (Helianthus tuberosus)

Nu se cunoaste exact cand s-a inceput cultivarea napului, desi s-a semnalat pentru prima data in regiunea mediteraneana. Napul (Helianthus tuberosus - foto) se cultiva pentru radacinile sale bogate in vitamine, care se consuma in stare cruda sau se folosesc la prepararea unor mancaruri specifice. Napul face parte din grupa legumelor bienale, formand in primul an radacina si rozeta de frunze, iar in anul al doilea tulpini florale si seminte.


Radacina tuberizata poate fi rotunda, usor turtita. Este bogata in zahar (4,5%), proteine si vitamine. Frunzele sunt glabre, cele inferioare lirate, iar cele superioare alungite si cordiforme la baza. Tulpina creste inalta de 1-1,5 m, poarta inflorescenta dispusa in raceme formate din flori de culoare galbena.

Silicvele de nap sunt alungite si contin 20-24 seminte, cu o facultate germinativa ce dureaza 3-5 ani. Brojba este o leguma destul de rezistenta la temperaturi scazute, semintele germineaza la 2-3°C, iar in stadiul de rasad suporta usor temperaturi de minus 4°C si de minus 8-10°C cand radacinile sunt mature.

Napul este pretentios la umiditatea solului; in conditii de neirigare, in verile secetoase, radacinile se lignifica foarte usor. In prima faza de crestere, plantele sunt pretentioase la lumina, dar pe masura ce avanseaza in crestere devin mai putin pretentioase, fapt pentru care se pot cultiva cu succes, in cultura intercalata.

Tehnologia de cultura a napului (dupa G Bilteanu)


Napul se seamana primavara de timpuriu la distanta de 32-35 cm intre randuri si 18-22 cm pe rand. Distanta intre plante pe rand se realizeaza fie prin insamintarea bob cu bob, fie prin rarire. Cultura se intretine in continuare prin lucrari de prasit si irigat.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cand radacina napului a ajuns la 5-6 cm se poate recolta pentru consumul de vara. Pentru consumul de iarna, napii se recolteaza in septembrie-octombrie, dupa caderea brumelor.

Recoltarea napului se poate face mecanizat. Plantele se scutura bine de pamant, se curata de frunzele exterioare din rozeta, se scurteaza varful radacinilor, se leaga in legaturi sau se asaza in ladite, valorificandu-se la bucata sau la kg, preambalate sau, la legaturi. Pentru pastrarea peste iarna, radacinile se asaza in ladite, containere mici sau lazi (30-40 kg), se stivuiesc si se introduc in depozite, cu atmosfera controlata, la temperatura de 1°C.

Producerea semintelor se face in acelasi mod ca Ia gulioare. Se pot obtine 300-400 kg. seminte la hectar.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.09 din 11 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016