Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sisteme de lucrari ale solului: sistemul de lucrari minime si sistemul fara lucrari (no tillage sau direct drilling)

sisteme-de-lucrari-ale-solului-sistemul-de-lucrari-minime-si-sistemul-fara-lucrari-no-tillage-sau-direct-drilling

O data cu raspandirea conceptului agriculturii durabile, au fost promovate si tehnologiile care presupun interventia minima sau deloc asupra solului - practic, renuntarea la arat, discuit si celelalte lucrari de pregatire a patului germinativ sau de ingrijire a culturilor.


Sistemul minim de lucrari ale solului, cunoscut in literatura de specialitate sub denumirea de "minimum tillage", presupune renuntarea in tehnologia unei culturi la aratura si la o parte din lucrarile solului, fapt ce conduce la o mai buna conservare a acesteia.

Sistemul a fost practicat mai intai in Statele Unite. Practic, dupa desfiintarea unei culturi, resturile vegetale sunt tocate marunt, odata cu recoltarea plantei premergatoare si imprastiate uniform pe sol. Dupa recoltare, aratura este inlocuita de lucrarea cu cizelul, grapa cu discuri sau cultivatorul, prilej cu care sunt incorporate partial si resturile vegetale.

Buruienile sunt combatute prin metode preventive, asolamente si erbicide.

Sistemul minim de lucrari ale solului prezinta multiple avantaje:

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


a) se realizeaza economie e carburanti, lubrifianti si o uzura mai redusa a tractoarelor si masinilor agricole (treceri mai putine, mai putine lucrari etc);
b) creste productivitatea muncii;
c) se reduce fenomenul de eroziune, provocat de apa sau vant;
d) se evita distrugerea structurii si tasarii solului, prin reducerea numarului de lucrari; e) determina cresterea cantitatii de materie organica din sol;
f) se reduc pierderile de apa prin evaporare, datorita mulcirii partiale a solului etc.

Sistemul fara lucrari ale solului, semanatul direct in miriste
In literatura de specialitate, sistemul fara lucrari sau semanatul direct este cunoscut si sub numele de "zero lucrari", "no tillage", "direct drilling". Se practica mai mult in Canada, SUA si mai putin in Europa si numai pentru cateva culturi ce e seamana in randuri departate (porumb, floarea soarelui, soia).

Sistemul de semanat direct presupune renuntarea la toate lucrarile mecanice ale solului, semanatul facandu-se direct pe terenul cu resturi vegetale ale plantei premergatoare, cu ajutorul unor semanatori speciale, care deschid fasii inguste si permit introducerea semintelor si a ingrasamintelor.

Combaterea buruienilor se face numai chimic cu ajutorul erbicidelor. Metoda se poate aplica pe solurile usoare, afanate si in zonele mai umede. Resturile vegetale uscate de la suprafata solului prezinta un mulci si o buna protectie impotriva eroziunii solului si a evaporarii apei.

In tara noastra, sistemul a fost practicat pe suprafete mici numai pentru culturi succesive de porumb (in miriste), cu rezultate satisfacatoare.

Cultivarea porumbului si a altor plante cu excluderea totala a lucrarilor solului, inclusiv aratura, au aparut ca o necesitate pentru rezolvarea unor probleme de natura economica si tehnica cu care se confrunta agricultura contemporana, ca de exemplu:

- Reducerea consumului de combustibil.
- Reducerea consumului de munca umana si mecanica.
- Cresterea productivitatii muncii raportate la hectar sau pe tona de produs agricol.
- Evitarea eroziunii solului, atat hidric cat si eolian.
- Reducerea investitiei cu masini agricole.
- Reducerea costului de productie si cresterea beneficiului net – un corolar al obiectivelor de baza amintite.

Mecanizarea legumiculturii cu toate avantajele au avut si urmari negative: tasarea puternica a solului cu influente negative asupra cresterii si dezvoltarii plantelor cultivate.

In tara noastra, au fost efectuate experiente la Siria (1998-1999) langa Arad, pe o suprafata de 20 hectare. In aceste zone se cultiva anual peste 120 hectare, realizand productii de peste 8.500 kg/ha porumb boabe.

Si in Romania se pot obtine productii mari de porumb prin sistemul "no tillage", numai ca trebuie indeplinite urmatoarele cerinte:

a) existenta unor erbicide capabile sa mentina solul curat pe toata perioada de vegetatie a culturii;
b) o sistema de masini de semanat direct in teren nelucrat;
c) sisteme de irigatii functionale pe toata perioada de vegetatie.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.92 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016