Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Caldura si inundatiile au afectat recolta de cereale

caldura-si-inundatiile-au-afectat-recolta-de-cereale

In multe judete, inundatiile au afectat culturile fermierilor, iar in altele, ploile au prelungit perioada de recoltare a cerealelor, in special a graului.


Multi fermieri din Germania se lupta sa supravieţuiasca, dupa ce canicula si, implicit, seceta au lovit partea de nord a continentului si au afectat culturile agricole, in timp ce in Franta culturile de grau au fost afectate de prea multe ploi, astfel incat recolta de cereale din acest an a blocului comunitar se prefigureaza a fi cea mai mica din ultimii sase ani.
 
Nici in Romania situatia nu este mai buna. In multe judete, inundatiile au afectat culturile fermierilor, iar in altele ploile au prelungit perioada de recoltare a cerealelor, in special a graului. 
 
In ultimele saptamani, Germania a fost nevoita sa importe grau de nutret din Romania, sustine Hendrik Manzke, broker la firma Amme & Mueller GmbH. Fermierii care cultiva cereale de peste 40 de ani spun ca nu s-au mai confruntat niciodata cu o situatie similara. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Situatia este atat de grava in Germania, unde temperaturile au depasit 30 de grade Celsius in lunile mai si iunie, incat multi fermieri prefera sa isi distruga culturile in loc sa incerce sa le recolteze, sustine pretedintele Asociatiei Fermierilor Germani , Joachim Rukwied. 
 
Pagubele provocate culturilor de grau din Germania, al doilea mare cultivator de cereale din UE, care se adauga recoltei slabe de anul trecut, ar putea sa ii falimenteze pe multi fermieri, avertiza saptamana trecuta Asociatia Cooperativelor Agricole din Germania.
 
 
O situaţie similara se inregistreaza in multe tari din nordul Europei. In Marea Britanie, cea mai fierbinte vara din ultimele patru decenii a afectat culturile de grau, in special avand in vedere iarna umeda si rece care a impiedicat dezvoltarea radacinilor, astfel ca plantele au fost mai vulnerabile la vara secetoasa.
 
In Polonia, peste 66.000 de ferme care se intind pe o suprafata de 1,2 milioane hectare au fost afectate de seceta, sustine Ministerul Agriculturii. La est de Polonia, pagubele provocate sectorului agricol au determinat Lituania si Letonia sa declare stare de dezastru sau stare de urgenta.
 
O alta surpriza neplacuta ar urma sa o constituie recolta de grau a Frantei, cel mai mare cultivator din UE. Desi initial vremea calda si umeda i-a facut pe analişti sa prognozeze cea mai buna recolta din ultimii ani, situatia s-a inrautatit ulterior.
 
Prea multa ploaie si prea putin soare au dus la un spic de grau cu putine boabe, ceea ce inseamna randamente mai mici.
 
Si in romania, situaţia este asemanatoare. De exemplu, in judeţul Caras-Severin mai sunt de recoltat, la aceasta data, peste 11 mii de hectare de grau, adica circa 62% din suprafata cultivata, iar cu fiecare zi care trece se pierde atat din producţie, cat si din calitate, a declarat directorul adjunct al Directiei pentru Agricultura Judeteana Carat-Severin, Pavel Nefir.
 
„Problema mare pe care o intampina agricultorii este la recoltarea graului, unde mai sunt de recoltat, in prezent, peste 11.000 de hectare. La aceasta cultura, pana duminica, au fost recoltate doar 6.600 de hectare, ceea ce reprezinta circa 38% din totalul suprafetei cultivate cu grau. Se merge cu o productie de 4.600 kg la hectar fata de 5.000 kg, cat au fost prognozate. Suprafata care a mai ramas de recoltat este mare, iar cu fiecare zi care trece se pierde atat productie, cat si calitate”, afirma Nefir. 
 
Lanurile de grau sunt, la aceasta ora, in faza de rascoacere, ceea ce provoaca o serie de neajunsuri, si anume, plantele devin fragile, spicele se inconvoaie, scade greutatea hectolitrica a boabelor, ceea ce duce la o pierdere cantitativa de recolta.
 
Potrivit directorului adjunct al DAJ Caras-Severin, in lanurile de grau au inceput sa se dezvolte iarba si buruieni, iar aceasta verdeata va da o umiditate de imprumut boabelor, la recoltare. Acest lucru duce la o activitate de recoltare care se va desfasura tot mai greu, intrucat se va intra tot mai tarziu in lan.
 
Lanul supracopt se va inchide la culoare, iar pe plante se dezvolta tot felul de agenti patogeni, care afecteaza calitatea recoltei. In plus, explica Pavel Nefir, cea mai mare problema la cultura graului este data de incoltirea in spic, pentru ca boabele incoltite isi pierd calitatile de panificaţie, iar acest lucru face ca pretul graului sa fie foarte mic. 
 
„Campania de recoltare in aceasta vara, din pacate, se tot lungeste, desi in ultima saptamana au fost si zile bune de lucru in camp. Se si vad unele progrese realizate de agricultori. Treieratul orzului este pe sfarsite, insa mai exista circa 80 de hectare de recoltat. Din cauza vremii neprielnice, perioada de recoltare a fost deosebit de lunga, cu repercusiuni si asupra nivelului de productie, dar si asupra calitatii productiei. Agricultorii merg cu un nivel de recolta de 4.180 kg la hectar, deşi au prognozat ca realizeaza cel puţin 4.220 de kg de orz pe hectar. Rapita este recoltata in proportie de 93%. Mai sunt circa 470 de hectare de recoltat. Nici aici, productia realizata nu este cea scontata. La ora actuala, agricultorii merg cu 2.400 kg la hectar, fata de 2.750 kg la hectar, cat era prognozat”, a mai precizat ing. Pavel Nefir.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016