Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cultivarea ardeiului in camp si in spatii protejate

cultivarea-ardeiului-in-camp-si-in-spatii-protejate

Dintre speciile legumicole cultivate in tara noastra, ardeiul ocupa un loc important, avand numeroase intrebuintari. Fructele de ardei se pot consuma in stare proaspata, ca atare, ceea ce prezinta mare importanta deoarece vitaminele sunt utilizate integral de catre organismul uman.


Fructele de ardei se folosesc la prepararea unei game foarte largi de mancaruri, se preteaza pentru a fi prelucrate in industria conservelor sau pentru diverse preparate. Unele specii si varietati de ardei au o deosebita valoare decorativa si pot fi cultivate in ghiveci.
 

Exigente ecologice

 
Suma totala a temperaturilor active (peste 17°C) este de 3000°C. La temperaturi mai mici de 15°C cresterea inceteaza, iar la temperaturi de 0,03 - 0,5°C plantele pier. in conditii de temperatura moderata (15°C noaptea, 20°C ziua) plantele valorifica mai bine o intensitate mai slaba a luminii si formeaza un numar mai mare de boboci.
 
Ardeiul are pretentii ridicate fata de lumina, necesitand pentru fructificare minimum 8000 lucsi. Insuficienta luminii atrage dupa sine o prelungire exagerata a perioadei de vegetatie in dauna fructificarii.

Intre cantitatea de lumina primita de plantele de ardei de la semanat pana la formarea bobocilor si inaltimea, grosimea, suprafata foliara, greutatea plantelor, continutul in substanta uscata, exista o corelatie pozitiva, cu coeficienti de corelatie foarte semnificativi.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
La intensitati ale luminii de 2000-3000 lucsi, plantele au o crestere si dezvoltare necorespunzatoare. La intensitatea luminii peste 5000 lucsi, temperatura de zi de 22 - 25° C, iar cea de noapte de 18 - 20° C, plantele cresc si fructifica corespunzator.
 
Ardeiul este o planta de zi scurta, dar suporta si o foto-perioada mai mare de 12 ore si chiar iluminarea continua. Cerintele ardeiului fata de fotoperioada sunt diferite in functie de soi, de intensitatea luminii si nivelul temperaturii, asa cum arata numeroase cercetari.
 
Prin reducerea intensitatii luminoase cu 30 %, 50 % si 70 % folosind plase de plastic, s-a ajuns la concluzia ca umbrirea reduce numarul de flori si continutul in substanta uscata, comparativ cu lumina normala. Dezvoltarea fructelor a fost mai favorabila cand intensitatea luminii s-a redus cu 30 %.
 


Cresterea si dezvoltarea plantelor de ardei s-au imbunatatit la temperatura de 20 - 25°C si suplimentarea luminii timp de 8 ore, la 11 noiembrie si 8 decembrie. Lungimea fazelor de rasarire, aparitia bobocilor, inflorirea si recoltarea depinde de intensitatea luminii si temperatura. La intensitati ale luminii de 2000-3000 lucsi, plantele au o crestere si dezvoltare necorespunzatoare. La intensitatea luminii peste 5000 lucsi, temperatura de zi de 22 - 25° C, iar cea de noapte de 18 - 20° C, plantele cresc si fructifica corespunzator.

Ardeiul este o planta de zi scurta, dar suporta si o foto-perioada mai mare de 12 ore si chiar iluminarea continua. Cerintele ardeiului fata de fotoperioada sunt diferite in functie de soi, de intensitatea luminii si nivelul temperaturii, asa cum arata numeroase cercetari.

Prin reducerea intensitatii luminoase cu 30 %, 50 % si 70 % folosind plase de plastic, s-a ajuns la concluzia ca umbrirea reduce numarul de flori si continutul in substanta uscata, comparativ cu lumina normala.

Dezvoltarea fructelor a fost mai favorabila cand intensitatea luminii s-a redus cu 30 %. Cresterea si dezvoltarea plantelor de ardei s-au imbunatatit la temperatura de 20 - 25°C si suplimentarea luminii timp de 8 ore, la 11 noiembrie si 8 decembrie. Lungimea fazelor de rasarire, aparitia bobocilor, inflorirea si recoltarea depinde de intensitatea luminii si temperatura.

Productia cea mai mare se obtine atunci cand in sol se mentine o umiditate de 65% din capacitatea de camp pentru apa a solului.

Temperatura apei de udare este foarte importanta, mai ales la cultura in sere, unde productia cea mai mare s-a obtinut atunci cand apa de udare a avut temperatura de 25 – 270 C.
 
Asigurarea hranei este importanta pentru obtinerea de productii ridicate de ardei. Pentru o tona de fructe ardeiul consuma 5,3 kg N, 1,4 kg P2O5 si 7,0 kg K2O. Consumul de substante nutritive depinde de natura solului, faza de vegetatie, soiul cultivat si sistemul de cultura practicat.

Reactioneaza foarte bine la fertilizarea cu ingrasaminte organice, aplicate atat la ingrasarea de baza, cat si in cursul perioadei de vegetatie. Necesita o buna aprovizionare a solului cu potasiu, deoarece acesta influenteaza pozitiv calitatea recoltei.
 
Continutul plantelor in azot, fosfor si potasiu este diferit. Azotul se gaseste cel mai mult in frunze, mai putin in tulpina.

Soiurile cele mai potrivite pentru ardei sunt cele mai usoare, nisipo-lutoase, aluviale, cu reactie neutra sau usor acida (pH=6,8).

Ardeiul are pretentii foarte ridicate fata de aer, in mod deosebit in sere, in perioada fructificarii, cand plantele cer aer proaspat. Este sensibil la curentii reci de aer.

In vederea asigurarii unei bune esalonari a productiei, ardeiul se cultiva in camp, in solarii si in sere.

Tehnologia cultivarii ardeiului in camp, prin rasaduri

 
Terenul se pregateste la fel ca la tomate. Toamna se administreaza 40-50 t/ha gunoi de grajd, 300 kg/ha superfosfat si 100 kg/ha sulfat de potasiu.

Primavara se aplica 150-200 kg/ha azotat de amoniu. Erbicidarea se face inainte de plantare cu 5-6 zile si se incorporeaza in sol la 6-8 cm adancime cu grapa cu colti reglabili. Terenul se modeleaza in straturi inaltate cu latimea la coronament de 104 cm.
 
Ardeiul se cultiva prin producerea prealabila a rasadurilor. Rasadurile se obtin in spatii incalzite (sere, rasadnite). Se seamana intai ardeiul gras pentru cultura timpurie in perioada 20 - 25 II, urmeaza ardeiul gras pentru culturile obisnuite de vara, in perioada 25 II - 15 III si apoi ardeiul lung si gogosar pentru culturile tarzii in perioada 5 – 20 III.

Pentru producerea rasadurilor necesare plantarii unui hectar se folosesc 1,2 - 1,5 kg samanta.
 
De obicei se seamana mai rar, in randuri distantate Ia 8 - 10 cm, si la 2-3 cm pe rand, rezultand 400 - 500 fire/m2 si nu se mai repica. Pentru culturile timpurii de ardei gras se recomanda repicatul in cuburi nutritive de 7 x 7 x 7 cm sau pe strat nutritiv la 7 x 5 cm. Imediat dupa semanat stratul se fac tratamente fitosanitare.
 
Pentru grabirea rasaririi temperatura se mentine la 22-25°C ziua si 18 - 20°C noaptea. Pana la plantare se fac aerisiri, tratamente fitosanitare la intervale de 5-6 zile pentru a preveni caderea rasadurilor.

La 10 - 15 zile de la repicare se fertilizeaza cu ingrasamant foliar tip F - 411 in concentratie de 0,05 %, 2 1 solutie la 10 m2.
 
Varsta rasadurilor este de 60 - 65 de zile. La ardeiul gras, lung si gogosar cele mai bune rezultate s-au obtinut cu un rasad cu varsta de 65 zile.

Cu cateva zile inainte de plantare rasadurile se calesc printr-o aerisire mai puternica ziua si noaptea, iar cu cateva ore inainte de scoaterea rasadului se uda abundent.
 
Plantarea se incepe cand in sol se realizeaza temperaturi de 15°C. Data calendaristica se stabileste in functie de conditiile climatice concrete ale anului respectiv.

Se planteaza mai intai ardeiul gras timpuriu, in perioada 25 IV - 5 V, apoi ardeiul gras, gogosar si lung in perioada 5-20 V. In partea de sud a tarii s-au obtinut rezultate bune prin plantarea ardeiului gogosar in intervalul 25 - 28 aprilie.

Sunt mai multe scheme de plantare. Pe stratul inaltat se planteaza doua randuri la 70 cm. intre plante pe rand distantele difera cu varietatea: la ardeiul gras se lasa pe rand 15-20 cm, realizand o densitate de 65 -88.000 pl/ha; la ardeiul gogosar distantele pe rand sunt de 20-25 cm, densitatea fiind cuprinsa intre 54.000 si 65.000 pl/ha; la ardeiul lung distanta pe rand este de 15 cm, realizand o densitate de 88.000 pl/ha; la ardeiul iute distanta pe rand este de 10 cm.

Studiul densitatilor de plantare la ardeiul gras in zona Bacaului (intre 53.500 si 88.000 pl/ha) a aratat ca productia cea mai mare s-a obtinut la densitatea de 60.600 pl/ha (50,2 t/ha). La gogosar la densitatea de 53.500 pl/ha s-a obtinut o productie de 54,5 t/ha, iar la ardeiul lung la densitatea de 60.600 pl/ha s-au obtinut 53,4 t/ha.

Pentru a crea conditii de microclimat favorabil plantelor de ardei, se vor realiza odata cu plantarea, perdele de porumb, formate din doua randuri amplasate din 22 in 22 de metri. Plantarea se poate face mecanizat cu MPR-6, sau manual.

Lucrarile de ingrijire urmaresc realizarea unei culturi incheiate si crearea conditiilor pentru cresterea viguroasa a plantelor.

La 4-5 zile de la plantare se face completarea golurilor, se aplica 3-4 prasile mecanice intre randuri si 2 prasile manuale pe rand. Cu ocazia prasilelor mecanice se poate face si un usor musuroit.

Udarea se face dupa plantare pentru asigurarea prinderii. Dupa aceea nu se mai uda circa 2 saptamani pentru a favoriza o inradacinare mai profunda.

Apoi, pana la fructificare se uda la interval de 7-10 zile cu norme de 250-300 m3/ha. in timpul aparitiei masive a fructelor, cand plantele de ardei au cea mai mare nevoie de apa, udarile se fac mai des, la intervale de 5-6 zile cu norme de 300-350 m /ha, astfel ca umiditatea in sol sa fie in mod constant de 80-85 % din capacitatea de camp. Se evita pe cat posibil udarea in timpul infloririi masive.

In mod obisnuit se aplica 10-12 udari, norma de irigare ajungand la 3500-4200 m3/ha. In cursul perioadei de vegetatie se pot aplica 2-3 fertilizari cu ingrasaminte chimice sau 4-5 fertilizari, alternandu-le pe cele facute cu ingrasaminte minerale, cu cele cu ingrasaminte organice.

Prima ingrasare se aplica la 12-15 zile de la plantare, cu 80 - 100 kg/ha azotat de amoniu, 100 kg/ha superfosfat si 50 kg/ha sare potasica. Ingrasarea a doua si a patra se fac cu gunoi de grajd, 4000-5000 kg, administrat odata cu apa de irigat. ingrasarea a treia se realizeaza cu 100-150 kg/ha superfosfat si 70-80 kg/ha sare potasica (in perioada de inflorire maxima), iar a cincea cu 100 kg/ha azotat de amoniu, 250 kg/ha superfosfat si 70 kg/ha sare potasica (in perioada de crestere maxima a fructelor).



Fertilizarea se poate face si cu ingrasaminte foliare F-411, F-231, F-lll-5 l/ha, solutie 0,5 % aplicata in amestec cu produsele fitosanitare.

Pe suprafete mici se poate face copilitul si carnirea plantelor, in scopul obtinerii unor fructe mai mari, mai timpurii pe de o parte, sau pentru a asigura ajungerea la maturitatea de consum a unui numar mai mare de fructe pana la venirea brumelor de toamna, pe de alta parte. Se acorda atentie combaterii bolilor si daunatorilor.

Dintre boli, pagube insemnate produc: patarea frunzelor si basicarea fructelor (Xanthomonas), patarea pustulara (Pseudomonas), putrezirea receptaculului si a semintelor (Alternaria), putregaiul cenusiu (Botrytis cynerea), fainarea (Leveillula), verticilioza (Verticilium), iar dintre daunatori: paduchele verde al piersicului (Myzus), omida capsulelor, (Helicoverpa), paianjenul rosu comun (Tetranychus).

La ardeiul gras recoltarea poate incepe in prima decada a lunii iulie si continua pana in prima decada a lunii octombrie. La ardeiul lung si gogosar recoltarea incepe in a doua decada a lunii august si se continua pana la caderea brumelor.

Cultura ardeiului prin semanat direct in camp


Cultura prin semanat direct prezinta o serie de avantaje: se face economie de forta de munca cu producerea rasadului si plantarea, radacinile patrund mai adanc, plantele folosesc mai bine apa si elementele nutritive, cheltuielile sunt mai mici, posibilitatile de mecanizare sunt mai mari, densitatea poate fi mult mai mare (Zatyko, 1979). Ca dezavantaje, mentionam obtinerea unor recolte mai tarzii si mai reduse, ca si limitarea arealului de cultura.

Alegerea soiului este esentiala. Se prefera soiurile timpurii si cu dezvoltare rapida, care formeaza mai multe fructe in acelasi timp. De exemplu soiul Feher ozon a dat rezultate bune in Ungaria. Amplasarea culturii se face pe terenuri cu textura nisipo-lutoasa, care sa nu formeze crusta. inainte de semanat este necesara tavalugirea terenului.

Erbicidarea se face inainte de modelarea terenului si incorporarea in sola la 4-5 cm. Semanatul se face cand in sol temperatura se mentine la 13-14°C, adica in jurul datei de 10 mai in sudul tarii.

Sunt necesare 2-3,5 kg samanta la hectar. Calitatea semanatului este foarte importanta. inainte de semanat samanta se dezinfecteaza ca la producerea rasadurilor. Se prefera semintele drajate, deoarece nu toate semintele germineaza (uneori doar 60 %) si ca la un ha se asteapta sa rasara 400.000 - 500.000 plante.

In S.U.A. se face pregerminarea semintelor de ardei in saculeti de tifon, prin umectarea in apa aerisita timp de 84 ore la temperatura de 26°C.

Cand semintele au radicula de 1-2 mm se amesteca cu gel (Laponit sau Liqua-gel) in concentratie de 1-1,5 % si se seamana cu semanatori speciale (fluid drilling). In felul acesta plantele rasar mai repede, mai uniform, cresc mai viguros si se obtin productii mai ridicate si mai timpurii.

Lucrari de ingrijire



Cultura ardeiului in solarii


Repicarea este obligatorie in ghivece nutritive de 7 x 7 x 7 cm. La plantare rasadurile vor avea 60 de zile. Plantarea rasadurilor se face atunci cand temperatura solului se mentine pe adancimea de 10 cm, la nivelul de 14-15°C, calendaristic intre 1 si 10 aprilie.

Schema de plantare, aplicata in toate tipurile de solarii, este de 60 + 40/30 - 35 cm, asigurandu- se densitati de 60.000 - 65.000 pl/ha. Experientele intreprinse la I.A.N.B., in sere-solar acoperite cu sticla, cu soiul Export, au condus la concluzia ca cele mai bune rezultate se obtin la densitatea de 66.660 pl/ha.

Lucrarile de ingrijire in solarii sunt mai complexe decat in camp. Dupa plantare, se uda local la fiecare planta, cu 0,5-1 1 apa, pentru a nu raci solul.

In timpul vegetatiei, numarul udarilor atinge 18-20. Se face completarea golurilor si se mentine solul afanat prin 4-5 pra-sile. Se poate face mulcirea cu paie sau cu folie de polietilena. Fertilizarea se face in 6 reprize, cu cate 400 kg/ha complex III la primele patru si au cate 100- 120 kg/ha azotat de amoniu si 80-100 kg/ha sulfat de potasiu, la ultimele doua. Se pot face si fertilizari foliare cu F - 231, in concentratie de 0,5 %.

Se aplica pana la 10 tratamente fitosanitare (vezi subcapitolul 4.6.4) si defolierea la baza prin indepartarea frunzelor imbatranite si eventual bolnave.

In primaverile cu nebulozitate mare se recomanda stimularea legarii florilor cu produsul Salex, in concentratie de 1,5 %, prin stropiri la inceputul infloririi plantelor. Imediat dupa plantare solarul se tine inchis pentru acumulare de caldura.

Aerisirea se face numai intre orele 10 si 16. Cand temperatura depaseste 27°C, se intervine prin aerisiri.

Recoltarea incepe in prima decada a lunii iunie si se poate prelungi pana in prima decada a lunii octombrie. Se obtin 35-40 t/ha, din care aproximativ jumatate pana Ia 20 iulie, valori fi candu-se la preturi ridicate.

La I.C.L.F. Vidra s-a pus la punct un sistem de cultura a ardeiului gras pe substrat organic (fara sol) format dintr-un amestec de turba rosie, turba neagra, compost forestier si nisip cu adaosuri de macro si microeiemente. S-a folosit hibridul Biana, cu fructe mari (150-200 g) de culoare galbena-limonie, irigarea s- a facut prin picurare; densitatea a fost de 4 pl/m2. Productia medie a fost de 80 t/ha, din care 35 % pana la sfarsitul lunii iunie.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4 din 17 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016