Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum au afectat culturile ploile din ultimele saptamani

cum-au-afectat-culturile-ploile-din-ultimele-saptamani

Anul acesta agricol am avut de toate. Ne putem "lauda" cu seceta, cu geruri si caderi masive de zapada, mai nou cu baltiri si chiar inundatii. Peste toate acestea, atacul bolilor si daunatorilor se manifesta din plin, in toate ramurile sectorului vegetal. Afectati sunt atat fermierii din cultura mare care au asteptari de 1-2 tone la hectar la grau, cat si legumicultorii care trebuie sa scoata mai mult din buzunar pentru tratamente suplimentare, cat si pomicultorii si viticultorii.


Capsunul, recolta mai mica anul acesta


La capsuni, ploile au sosit taman cand cultivatorii se pregateau de cules. Ca urmare, a avut loc o contaminare masiva cu Botrytis si pierderi de productie de 40-50%.

"E jale, deoarece acum culesul capsunilor este in toi. Recoltatul trebuia sa se desfasoare normal acum, dar ca urmare a ploilor abundente, are loc contaminarea cu putregai, deci pierderi masive de productie, de 45-50%", explica Constantin Tanasescu, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Biotehnologii Horticole de la Stefanesti.

"Ploile au avut pe capsuni un impact negativ in mod deosebit, pentru ca s-a stricat cea mai mare parte a productiei de capsuni. Eu am in judetul Calarasi, in zona Radovan-Oltenita, un bazin de capsuni de 100 de hectare si toti se plang ca li se strica capsunii. Ei se chinuie sa salveze ce se mai poate dintre ele. Productia le-a fost afectata in anumite zone si cu 50%", confirma si Stelian Fuia, fostul ministru al agriculturii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

Singurii care deocamdata nu se plang sunt legumicultorii. Acestia trebuie sa efectueze preventiv tratamentele, dar se asteapta rosii romanesti de calitate anul acesta.

"Se va interveni cu unul-doua tratamente suplimentare, care n-ar trebui sa creasca costul fructelor. La tomatele din solar nu sunt probleme, ca celofanul le protejeaza de ploaie, iar la tomatele din camp ploile n-au produs pagube, fiindca avem doar plantutele in stadiu incipient, n-avem rosii la ora actuala", a completat Stelian Fuia.

Situatia in pomicultura


La pomi, sunt probleme in livezile unde nu s-au efectuat toate tratamentele prevzaute. Chiar si acolo unde s-au stropit, substantele active au fost spalate de ploi iar fungii patogeni au inceput sa se inmulteasca in voie.

"La pomi si legume problema e aparitia unor boli pentru ca nu s-a reusit efectuarea tuturor tratamentelor ca au fost stopate devenirea ploilor. in plus, picaturile de ploaie au spalat substantele aplicate, reducand din eficacitatea tratamentelor, in conditiile in care umezeala asta mare favorizeaza bolile", explica Gheorghe Sin, presedintele Academiei de stiinte Agricole si Silvice (ASAS).

Constantin Tanasescu, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Biotehnologii Horticole este mai pesimist:

"In urma celor 14 zile de precipitatii foarte abundente, in plantatiile viticole este un atac de mana si va fi unul foarte puternic de fainare, iar la pomi, avem fainare, antracnoza, mucegaiuri. Sunt probleme delicate. Eu estimez ca toate zonele horticole afectate de ploi vor avea o scadere de recolta de 35-40%".

Vesti proaste si la cerealele paioase


La paioase, aceleasi probleme ii afecteaza pe fermieri. Complexul de boli foliare a decimat deja culturile la care nu s-a intervenit din timp cu un fungicid sistemic si unul de contact. Fusarium si septoria fac ravagii si astfel multi fermieri ajung sa estimeze productii "record" de sub o tona la hectar, si acela grau de proasta calitate.

Nu doar ciupercile afecteaza culturile! In aceasta perioada sunt conditii propice pentru atacul carabuselului cerealelor - Anisoplia - care ataca spicul pana la faza de maturare a bobului. In unele cazuri atacul poate duce la pierderi substantiale de recolta - atat cantitativ cat si calitativ. Pentru combaterea acestui daunator, societatea Saratom Company din Constanta va recomanda utilizarea urmatoarelor produse: Faster 10 ce - in doza de 150-200 ml/ha sau Lamdex 5 ec - 200 ml/ha, aplicate intr-un volum de 200-250 l apa/ha. Ambele produse pot fi amestecate cu fungicidele - Bumper 250 ec sau Riza 25 ew - aplicate in mod curent pentru tratamentul bolilor spicului la cultura de grau.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016