Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANSVSA: S-au ridicat restrictiile privind circulatia animalelor, impuse din cauza bolii limbii albastre

ansvsa-s-au-ridicat-restrictiile-privind-circulatia-animalelor-impuse-din-cauza-bolii-limbii-albastre

Decizia a fost luata ca urmare a faptului ca in aceasta perioada, au disparut insectele care raspandeau boala.


Zilele trecute, in cadrul comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor, presedintele interimar al ANSVSA, Csutak Nagy Laszlo,  a prezentat noutati privind masurile luate de autoritati cu privire la epidemia de boala limbii albastre.
 
„Dupa cum ati fost informati, in cursul anului 2014 a aparut, evolueaza si a avut mai multe focare in evolutie la nivel national boala limbii albastre. Ca si un scurt istoric, as vrea sa va aduc aminte ca boala a inceput sa evolueze in Grecia in cursul lunii iunie, in Bulgaria in cursul lunii iulie, iar primele focare aparute in Romania au fost in cursul lunii august. Pe 23 august a fost depistat primul focar. Inainte de acest fapt, aveam luate masuri specifice. Din pacate, in ciuda acestor masuri, boala a aparut si la noi si are o transmitere vectoriala, deci nu se transmite direct de la animal bolnav la animal sanatos. In prima parte, boala s-a extins in partea sudica, apoi in partea estica, iar incepand din noiembrie, a aparut si in partea centrala a tarii. Ca atare, in cursul lunii trecute, am declarat toata tara ca si zona de control si aplicand masuri specifice necesare”, a facut seful ANSVSA o scurta trecere in revista a situatiei generale.
 „Incepand din data de 2 decembrie, respectand Regulamentul 1266/2007, am declarat perioada libera de vectori (care transmit virusul bolii bluetongue, n.r. ), iar toate zonele de control au disparut si la nivel national a s-a constituit zona de protectie. Adica se poate circula la nivel national, fara probleme, cu respectarea regulilor de bunastare si animalele sa fie clinic sanatoase”, a spus Csutak-Nagy.
Decizia ANSVSA marcheaza, de altfel si redeschiderea targurilor de animale din tara, situatie datorata mai ales temperaturilor scazute care au condus la disparitia insectelor hematofage – tantarii, care transmit virusul Bluetongue.
Csutak-Nagy a precizat ca, avand in vedere ca in Europa evolueaza boala cu acelasi stereotip – steriotipul A, este permisa circulatia animalelor pentru crestere si ingrasare din zona de protectie, Romania – zona de protectie, alte state membre, cu respectarea conditiilor de transport si sa fie animalele clinic sanatoase.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
In alte zone – asa zise zone de supraveghere, se pot face miscari de animale vii pentru crestere si productie, cu respectarea anumitor reguli, in sensul ca:
-dupa 14 zile de la perioada de libera circulatie vectoriala (se calculeaza 2 decembrie), se pot aplica miscari de animale efectuand un examen de laborator PCR negativ.
-in perioada de 28 de zile de la declararea circulatiei vectoriale, se pot efectua miscari de animale cu un test Eliza negativ.
-in perioada de 60 de zile de la declararea liberei circulatii vectoriale, se pot face miscari de animale cu conditia ca animalele sa fie clinic sanatoase.
 
„Vis-a-vis de circulatia animalelor vii in tari terte, am notificat Comisia Europeana, am notificat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale privind aparitia circulatiei libere de vectori. Dansii au facut demersul de a fi contactate ambasadele tarilor terte, in special tarile arabe, si in functie de fiecare stat in parte, de cerintele veterinare si de cerintele de export, se vor stabili masuri bilaterale sanitar-veterinare”, a mai spus seful de la ANSVSA.
 
In ceea ce priveste, insa transportul international, se pare ca testele ce se cer a fi facute animalelor in perioada urmatoare fac ca exporturile sa nu mai fie profitabile.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016