Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Au aparut primele decese in randul animelelor afectate de Boala limbii albastre

au-aparut-primele-decese-in-randul-animelelor-afectate-de-boala-limbii-albastre

Cel mai afectat este judetul Buzau, iar crescatorii se tem vor fi nevoiti sa sacrifice mii de bovine.


 
Extinderea cazurilor de Boala limbii albastre pare de nestavilit, numarul focarelor crescand de la o ora la alta, afectiunea extinzandu-se din judetul Buzau, unde au fost semnalate primele cazuri, si in judetele Prahova si Vrancea, unde focarele se inmultesc in acelasi ritm alert.
 
La acest moment, cel mai afectat este judetul Buzau, autoritatile locale anuntand in aceasta dimineata existenta a 49 de focare pe raza a 12 localitati. Tot in judetul Buzau s-au consemnat si primele cazuri de deces datorate acestei afectiuni, pe raza localitatii C.A. Rosetti, unde cateva bovine au murit la cateva zile dupa ce au inceput sa prezinte primele simptome ale bolii.
 
In aceste conditii, crescatorii de bovine din sudul tarii, unde s-au extins focarele de boala a limbii albastre, vor fi nevoiti in decurs de o luna sa sacrifice mii de bovine ca masura de siguranta, iar un alt efect negativ al maladiei va fi un recul puternic al exporturilor, potrivit patronatului din domeniu.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Vectorul care transmite boala este un tantar, iar boala se transmite in acest fel prin aer. Masurile care se impun in carantina in zonele cu focare pot duce la lichidarea intregului efectiv de animale”, a declarat Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.
 
 Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sanatatea omului.
             
Principalele semne de boala sunt hipertermia, salivatia excesiva care treptat se transforma in secretii muco-purulente, formand prin uscare cruste la nivelul narilor si botului. Ulterior, apar edeme pe buze, fata, urechi, hemoragii mici la nivelul mucoaselor din zona capului urmate  de edematierea limbii care face respiratia foarte dificila.
 
Animalele slabesc progresiv, din cauza dificultatilor in hranire, iar productia de lapte scade, pana la incetare. Mortalitatea este variabila, in funcţie de situatie, morbiditatea putand ajunge, uneori, la 100% din efectiv.  Nu exista tratament specific, dar animalele se pot vindeca in 7-10 zile.
            
 Prevenirea bolii se face prin dezinsectii periodice pentru a distruge insectele care transmit boala. Proprietarii de animale au obligatia sa  anunte imediat medicul veterinar de aparitia unor semne de boala la animale, a cazurilor de moarte suspecta sau taierii de necesitate. In plus, trebuie respectate regulile sanitar veterinare si de zooigiena privind popularea, exploatarea si transportul animalelor vii.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016