Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Controverse intre ANSVSA si Pro-Agro, pe marginea vaccinului impotriva bolii limbii albastre

controverse-intre-ansvsa-si-pro-agro-pe-marginea-vaccinului-impotriva-bolii-limbii-albastre

Federatia Nationala Pro-Agro considera ca nu este momentul vaccinarii impotriva acestei boli si a initiat o campanie de stopare a politicii pro-vaccinare pentru boala limbii albastre la bovinele, ovinele si caprinele din Romania.


Autoritatile veterinare vor face demersuri catre Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animala pentru declararea Romaniei ca tara libera de boala limbii albastre pe perioada sezonului rece, ceea ce ar permite reluarea exporturilor de animale vii catre tarile arabe, conform unor declaratii recente facute de  Vladimir Manastireanu, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
 
„Vom face demersurile catre Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animala ca sa fim declarati tara libera de bluetongue pe perioada sezonului rece pentru ca este o perioada in care insectele care transmit virusul nu mai au activitate si nici animalele nu mai sunt purtatoare de virus. Din punctul nostru de vedere, in aceste conditii, se poate face export de animale vii catre tarile arabe, atat de ovine cat si de bovine, dar trebuie sa vedem in primul rand cum reactioneaza OIE la solicitarea noastra”, a precizat Manastireanu.
In privinta exporturilor, seful ANSVSA a subliniat ca au fost mai multe discutii cu autoritatile iordaniene, pe mai multe paliere, iar interesul lor de a redeschide comertul cu animale vii este foarte mare, mai ales ca Romania era unul dintre cei mai importati furnizori de ovine pe piata locala.

„In Iordania au fost intalniri pe mai multe paliere, pe de o parte cu reprezentantii Comisiei de Agricultura din Parlamentul Iordanian, cu cei ai Camerei de Comert, dar si cu omologii veterinari si cu cei de la Ministerul Agriculturii. Interesul autoritatilor iordaniene pentru redeschiderea comertului este foarte mare, pentru ca Romania era a doua tara care furniza ovine vii in aceasta tara, animalele fiind foarte apreciate din punct de vedere al calitati si al gustului carnii. Vom gasi varianta cea mai buna ca sa reluam comertul cu animale vii. Chiar mai mult, o sa lansam o invitatie omologilor veterinari iordanieni sa vina in Romania sa vada ca sistemul nostru de supraveghere si testele de laborator care se pot face aici pot sa certifice ca din tara noastra circulatia animalelor catre tarile terte se face conform regulamentelor europene si legislatiei veterinare in vigoare. Noi vrem sa aducem delegatia iordaniana in Romania cat mai repede, daca nu se poate in luna noiembrie, cel putin in luna decembrie”, a adaugat presedintele ANSVSA.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


In ceea ce priveste vaccinarea animalelor impotriva bolii limbii albastre, incepand cu anul 2015, Manastireanu a precizat ca strategia in acest sector va fi discutata si analizata in Consiliul Consultativ organizat saptamana viitoare de ANSVSA toti crescatorii de rumegatoare (ovine, caprine si taurine) din Romania.

„Aceasta strategie de vaccinare a tuturor animalelor din Romania receptive la boala, incepand cu anul 2015, implica un efort financiar foarte mare pentru Autoritate si de aceea trebuie discutat si analizat modul in care aplicam aceasta strategie. Noi vrem sa discutam saptamana viitoare in Consiliul Consultativ toate aceste aspecte cu toti crescatorii de animale si daca este nevoie sa mai avem si un Consiliu Stiintific”, a adaugat seful ANSVSA.

Crescatorii romani de animale afirma ca pagubele inregistrate pana in prezent din cauza suspendarii exporturilor de bovine si ovine in tarile arabe odata cu aparitia bolii limbii albastre se ridica la aproape 150 de milioane de euro, iar aceste restrictii de export s-ar putea extinde pe o perioada de cel putin doi ani.

Federatia Nationala Pro-Agro considera insa ca nu este momentul vaccinarii impotriva acestei boli si a initiat impreuna cu membrii sai o campanie de stopare a politicii pro-vaccinare pentru boala limbii albastre la bovinele, ovinele si caprinele din Romania.

„In contextul in care Romania dispune de un plan de supraveghere pentru aceasta boala, cofinantat de Comisia Europeana, consideram ca nu este momentul de introducere a vaccinarii, care ar afecta si mai mult bugetul de stat. Nu in ultimul rand, situatia critica, falimentara a sectorului bovin, lipsa controlata a vaccinarii in restul statelor membre, inchiderea definitiva a pietei de bovine si ovine la export, ar trebui sa fie un semnal de alarma marcant pentru renuntarea la politica de vaccinare impotriva bolii limbii albastre”, au precizat reprezentantii federatiei agricultorilor.
 
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016