Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Crescatorii de animale din federatia Pro Agro, in conflict deschis cu conducerea ANSVSA

crescatorii-de-animale-din-federatia-pro-agro-in-conflict-deschis-cu-conducerea-ansvsa

Marul discordiei il constituie vaccinarea impotriva bolii limbii albastre, aspect in privinta caruia cele doua parti nu par sa cada de acord, seful Ansvsa sustinand ca vaccinarea e singura solutie pentru a rezolva situatia, iar crescatorii de animale respingand aceasta varianta.


Declaratiile facute in urma cu cateva zile de Dumitru Baiculescu, noul presedinte al ANSVSA, cu privire la vaccinarea animalelor impotriva bolii limbii albastre, a starnit vii proteste in randul crescatorilor de animale, in special al celor care fac parte din federatia  Pro Agro.
 
Baiculescu a precizat intr-un interviu ca singura posibilitate de rezolvare a situaţiei actuale privind Bluetongue este vaccinarea, lucru recomandat inclusiv de specialiştii Comisiei Europene, adaugand ca ca Romania va beneficia de peste 10 milioane de euro din partea UE, pentru a intreprinde acţiunile necesare.
 
La scurt timp dupa ce acesasta declaratie a aparut in presa, federatia Pro Agro a reactionat prompt, transmitand catre redactii un comunicat in care isi exprima pozitia fata de aceste declaratii, document din care reiese ca fermierii nu sunt de acord cu vaccinarea.
In cele ce urmeaza redam integral textul comunicatului remis de federatia Pro Agro:

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
„Federatia PRO AGRO prin asociatiile afiliate de crescatori si comerciansi de bovine si ovine din Romania si-a sustinut pozitia contrara vaccinarii pentru febra catarala ovina pana in luna noiembrie a anului trecut cand a fost agreata, de comun acord, (fermieri, conducerea ANSVSA, colegiul si patronatul medicilor veterinari, asociatia medicilor veterinari, conducerea IDSA si ICPMV, ROMVAC, FARMAVET, alti participanti) vaccinarea voluntara.
 
Mentionam ca demersurile actuale facute de A.N.S.V.S.A. fara acordul crescatorilor de rumegatoare si in special al rumegatoarelor de carne, sunt contrare principiilor circulatiei libere (PAC) a marfurilor.

Directorul General al A.N.S.V.S.A., Dr. Cristian Duicu, a manifestat o pozitie reconcilianta in problema febrei catarale ovine, afirmand in cadrul unei reuniuni ca au fost invitaţi experti ai C.E. pentru a evalua necesitatea vaccinarii, asigurand asociatiile de fermieri ca va invita si reprezentantii acestora la discutii.

Inainte de apariţia declaratiei in presa a actualului presedinte A.N.S.V.S.A., saptamana trecuta, federatia PRO AGRO a solicitat printr-o adresa oficiala Convocarea Consiliului Consultativ al ANSVSA pentru rediscutarea problemei vaccinarii şi a solutiilor propuse cu ocazia incetarii perioadei “liber de germeni bluetongue” (aprilie 2015) pentru a nu ingradi si in anul 2015 comertul fermierilor cu statele din Orientul Mijlociu.

Nu s-a primit raspuns la adresa iar conducerea ANSVSA face declaratii in presa fara a cunoaste punctul de vedere al fermierilor, fapt care a dus la acutizarea nemultumirilor acestora.

In urma cu cateva minute s-a purtat o discuţie cu AMAN, principala tinta a fermierilor romani in comertul cu rumegatoare, pentru a cunoaste pozitia Iordaniei privind vaccinarea contra bluetongue.

S-a precizat ca Iordania asteapta punctul de vedere al ANSVSA pentru demararea activitatilor comerciale si a solicitat in acest sens, testarea fiecarei ovine/bovine (TESTUL COSTA aprox. 50 euro-cap animal), ca o conditie comerciala - cu un test care sa demonstreze vaccinarea – in eventualitatea in care se va demara un program de vaccinare contra febrei catarale ovine in Romania. 

In timp ce un test care sa demonstreze ca animalul este sanatos costa 3 euro... Mai pe intelesul tuturor, pentru a exporta o ovina/bovina in Iordania, bugetul Romaniei va plati vaccinul si manopera de vaccinare, suma va fi apoi (poate, conform declaratiilor ANSVSA) suportata de Comisia Europeana in procent posibil de 50% iar fermierul va plati aprox. 50 euro pentru a demonstra ca a vaccinat animalul – pretul unui miel la export variind intre 45 si 60 de euro!

Si toate acestea in contextul in care nu vaccinam antirabic cainii de la tara pentru ca nu sunt microcipati (!!! risc de „turbare” pentru oamenii muscati, boala mortala!!!), nu facem comerţ cu porci vii catre alte state membre pentru ca sistemul veterinar are lacune in asigurarea trasabilitatii miscarilor de porcine din gospodariile populatiei, nu am inchis la OIE cazul de encefalopatie spongiforma bovina din mai 2014 – si nu in ultimul rand, o parte a conducerii centrale veterinare sustine politica de bugetare a vaccinarii pentru o boala care se transmite doar prin intepatura tantarilor, nu difuzeaza nici macar accidental la om si nu afecteaza consumatorul final prin modificari de calitate a carnii”, se arata in documentul PRO AGRO.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016