Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Crescatorii de porci spun ca pagubele provocate de pesta porcina africana pot fi suportate din bugetul comisiei europene

crescatorii-de-porci-spun-ca-pagubele-provocate-de-pesta-porcina-africana-pot-fi-suportate-din-bugetul-comisiei-europene

Asociatia Crescatorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (ACEBOP) estimeaza ca pagubele care se prefigureaza ca urmare a evolutiei in Romania a virusului pestei porcine africane sunt de sute de milioane de euro, ajungand la miliarde de euro, insa subliniaza ca accestea insa pot fi acoperite din bugetul UE.


In aceste pagube sunt incluse sacrificarea porcilor, despagubirile suportate de stat pentru fiecare porc sacrificat si, in plus, se blocheaza exportul de animale vii incluzand aici animalele sanatoase, chiar si materialul genetic si produsele finite, plus costurile cu eradicarea virusului.
 
Asociaţia estimeaza ca numarul focarelor se inmulsete rapid, depasind 300 in perioada urmatoare.
 
„In zonele in care se constata prezenţa virusului PPA, orice ferma nu mai poate sa livreze carne de porc pe o perioada foarte lunga de timp. Dar nu numai acea ferma este inchisa, ci pe o raza mai mare sunt inchise toate fermele, animalele sunt sacrificate, iar pagubele sunt enorme. Nu exista niciun vaccin, niciun tratament eficient, singura metoda de eradicare fiind depopularea completa a exploatatiilor infectate si interzicerea miscarilor de animale si a produselor si subproduselor provenite de la acestea”, spun reprezentantii asociatiei.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h

Totodata, aplicarea unor masuri de control eficiente este deosebit de costisitoare, necesitand resurse umane, materiale şi financiare foarte mari.
 
„Pe langa costul ridicat al eradicarii bolii,  pierderile economice prin stoparea comertului cu animale vii, carne si produse din porc ne vor afecta pe o perioada de 30 de ani, conform experţilor ANSVSA”, adauga oficialii ACEBOP.
Polonia, in faţa crizei PPA, a interzis cresterea suinelor, dar a subventionat in locul lor achiziţiile de bovine şi ovine.
 
„Daca se urmeaza modelele adoptate de tari precum Polonia, Germania sau Spania avem sanse sa supravietuim - nu sa venim cu inventii noi care sa fie respinse, nu inventeaza Romania roata. Aceste programe sunt foarte costisitoare astazi si Romania nu si le poate permite, daca situatia se agraveaza. Consideram ca deja situatia de astazi este destul de grava deoarece focarele se extind rapid”, arata asociatia.
 
Ultimul raport al Oficiului International de Epizootii (OIE) arata la data de 4 iulie un numar de 237 de focare de pesta porcina africana, identificate pe teritoriul Romaniei numarul acestora continua sa creasca, un motiv real de panica in randul fermierilor romani.
 
„In piata carnii activeaza in jur de 9.500 de firme, cele mai multe in sectorul cresterii animalelor (5.777 date la nivelul anului 2016). Producatorii de carne inregistreaza cea mai mare parte din cifra de afaceri a sectorului agro-alimentar, iar cresterea animalelor a generat la nivelul anului 2016 un business de circa 11,4 miliarde de lei, conform analistilor”, arata asociatia.
 
Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (ACEBOP) este membra a Uniunii Europene a Comertului cu Animale si Carne (UECBV), membra a Federatiei Naţionale PRO-AGRO si membra a CES - Comisia de siguranta a consumatorului şi concurenţa loiala.
”In numele fermierilor romani,  ACEBOP solicita ca in adoptarea noii legislatii de modificare a Hotararii de Guvern nr.1214/2009 privind despagubirile ce se cuvin propietarilor de pe intreg lantul de productie suin, sa se tina cont in primul rand de pierderile uriase pe care le suporta fermierii si falimentul celor care au credite. Este imperios necesar sa se apeleze la legislatia europeana in domeniu, care prevede anumite derogari, tocmai pentru a nu provoca pagube fara precedent la buget, falimentarea sectorului de crestere a porcinelor si crearea de piedici artificiale in cadrul comertului intracomunitar si cu tarile terte”, precizeaza ACEBOP.
 
Membrii ACEBOP spun ca raman trei  elemente importante de acţiune: eradicarea bolii, cu redobandirea statusului Romaniei de tara indemna, cu toate drepturile comerciale din sectorul porcului; despagubirea reala a fermierilor pentru pagubele create de boala, in relatie stransa cu evitarea barierelor nejustificate in calea comertului; reconsiderarea derogarilor comunitare pe nivele de risc, astfel incat, cu anumite actiuni de micsorare a riscului de difuzare a bolii, societatile afectate sa isi poata vinde o parte din rodul muncii lor (pe baza derogarilor legale si aplicate de toate statele membre afectate, cuprinse in Decizia UE nr. 709/2014) si sa nu incarce artificial bugetul Romaniei.
 
Legislaţia comunitara  in domeniu prevede anumite derogari, tocmai pentru a nu provoca pagube fara precedent la buget, falimentarea sectorului de porc si crearea de piedici artificiale in cadrul comertului intracomunitar si cu tarile terte.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016