Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Creste alarmant numarul focarelor in care este confirmata boala limbii albastre

creste-alarmant-numarul-focarelor-in-care-este-confirmata-boala-limbii-albastre

Ieri la pranz erau confirmate 28 de focare in mai multe comune, din judetul Buzau fiind contaminate 73 de bovine si 5 ovine.


Aparitia bolii limbii albastre in randul efectivelor de animale din Buzau si faptul ca aceasta maladie se extinde cu repeziciune, au determinat autoritatile sa declare cazul situatie speciala de urgenta, fiind vorba de o boala mai putin cunoscuta pana acum, care se manifesta pentru prima data in Romania si care poate provoca insemnate pagube economice.

Din fericire, boala nu se transmite la om si nici de la animal la animal insa pierderile economice pot fi insemnate, fiind datorate costurilor aferente eradicarii bolii, incluzand despagubirile acordate pentru animalele ucise, cheltuieli legate de activitatile de eradicare a bolii, personal, materiale, echipamente , cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului si a activitatilor de dezinsectie si dezinfectie.

La acest moment, in judetul Buzau sunt confirmate 28 de focare ale bolii in mai multe localitati, medicii veterinari identificand pana in prezent 73 de bovine si 5 ovine infectate, animale ce trebuie sa fie sacrificate, neexistand un tratament pentru aceasta boala.
Avand in vedere aceasta situatie, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a convocat ieri la sediul guvernului, Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, ca urmare a solicitarii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cu aceasta ocazie, Gabriel Oprea a cerut reprezentantilor ANSVSA sa ia de indata masurile necesare in vederea prevenirii si limitarii transmiterii acestei boli la nivel national si sa se asigure ca populatia este corect informata cu privire la masurile dispuse de autoritati si la specificul bolii, si anume, ca nu prezinta riscuri pentru sanatatea oamenilor, insa este obligatoriu ca toti detinatorii de animale sa anunte rapid autoritatile despre aparitia oricarui semn de boala la animalele proprii.

In judet, Prefectura a dispus deja restrictii de circulatie a bovinelor si ovinelor din localitatile in care boala a fost confirmata prin buletine de analiza si interzicerea targurilor de animale, iar sub coordonarea specialistilor de la DSVSA s-a realizat informarea primariilor si fermelor crescatoare de animale pentru luarea unor prime masuri de prevenire a raspandirii bolii, izolarea animalelor bolnave, colectarea de date pentru ancheta epidemiologica si inventarierea tuturor exploatatiilor din regiunea afectata.
 
Boala limbii albastre este considerata una cu risc major pentru rumegatoare, fapt pentru care aparitia primelor cazuri in Romania, pe teritoriul judetului Buzau, a fost notificata, conform procedurilor, statelor Uniunii Europene si tarilor membre ale Organizatiei Mondiale pentru Sanatate Animala.

In cadrul sedintei Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta a fost adoptata o hotarare conform careia alocarea fondurilor necesare controlului si eradicarii bolii sa fie asigurate din bugetele ANSVSA si ale directiilor sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene iar fondurile necesare ecarisarii teritoriului in localitatile afectate, din bugetele consiliilor locale ale localitatilor afectate.

In cazul in care bugetul actual nu poate asigura fondurile necesare, ANSVSA va face demersuri pentru alocarea sumelor necesare din fondul de rezerva bugetara la dispozitia guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2014, In aplicarea deciziilor stabilite, specialistii ANSVSA vor realiza posibilele scenarii de evolutie a bolii si vor propune masurile ulterioare.

Printre primele masuri dispuse se numara actiuni de dezinsectie, dat fiind faptul ca boala este transmisa de o insecta, precum si actiuni de dezinfectare si dezinsectie a grajdurilor in care au fost adapostite animalele infectate.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016