Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum poti spori confortul animalelor dintr-o ferma de bovine

cum-poti-spori-confortul-animalelor-dintr-o-ferma-de-bovine

Confortul animalelor dintr-o ferma de vaci este unul dintre cele mai importante aspecte asupra carora ar trebui sa se concentreze fermierii. Atunci cand animalele traiesc in conditii optime, ele produc mai mult lapte si pot contribui semnificativ la cresterea veniturilor.


Exista patru lucruri esentiale pe care un fermier trebuie sa le aiba in vedere atunci cand amenajeaza o ferma sau un grajd: confortul termic al animalelor, calitatea aerului, accesul usor la hrana, accesul la apa si asigurarea unui spatiu de odihna suficient de mare. Chiar daca ai deja o anexa in care iti cresti animalele, exista mai multe masuri pe care le poti lua pentru a imbunatati acest spatiu si a spori confortul bovinelor.


Izolarea optima si confortul termic in grajd


Daca ai o cladire solida, construita din caramida, primul pas pe care il poti face pentru a-ti reduce costurile cu incalzirea pe timpul iernii si a mentine o temperatura confortabila inauntru este sa te asiguri ca aceasta este izolata corect. Exista mai multe tipuri de izolatii pe care le poti lua in calcul: cele interioare, exterioare, izolarea podelei, precum si izolatia acoperisului. Pe de alta parte, este important sa te asiguri ca structura cladirii nu s-a deteriorat si ca nu exista zone prin care poate patrunde aerul rece. Consolidarea cladirii este foarte simplu si ieftin de realizat: vei avea nevoie de un mortar pentru zidarie, pe care sa il aplici in zonele afectate de uzura, apoi te poti ocupa de inceperea lucrarilor pentru izolarea exterioara.


Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Accesul facil la hrana si apa


Fiecare animal trebuie sa aiba acces usor la apa si hrana, motiv pentru care este indicat ca in spatiul de furajare sa ai un front de cel putin 60 de centimetri. Fiecare front trebuie delimitat cu ajutorul unor bare despartitoare, astfel incat animalele sa nu se inghesuie intr-un singur loc. Jgheaburile cu apa trebuie sa aiba o lungime de minimum 60 de centimetri si sa fie plasate in centrul grajdului. O cercetare Universitatii din Kansas arata ca 40% din apa consumata de bovine provine de la jgheaburile amplasate in centrul grajdului, asa ca ar trebui sa tii cont de acest lucru atunci cand amenajezi spatiul pentru animalele tale. Intre jgheaburi si cusetele individuale ale animalelor ar trebui sa existe o zona de trecere lata de aproximativ 5 metri, astfel incat vacile sa aiba suficienta libertate de miscare.


Amenajarea spatiilor de odihna


Cusetele individuale in care se odihnesc animalele trebuie sa aiba niste dimensiuni minime de 1,20 X 2,30 metri si sa fie izolate corespunzator, cu ajutorul paielor, nisipului ori rumegusului fin, care asigura confortul bovinelor. La fel de important este ca podeaua cusetelor sa fie izolata sau sa fie placata cu materiale care sa favorizeze circularea caldurii, precum caramida sau covoare de cauciuc. Un alt detaliu important este ca podeaua sa fie plana, astfel incat sa te asiguri ca animalele nu se vor rani.


Controlarea calitatii aerului


Din motive financiare, unii fermieri opteaza pentru constructia unei cladiri mai putin inalte, insa aceasta greseala duce inevitabil la o circulatie mai proasta a aerului si o calitate scazuta a acestuia. Inaltimea minima pentru orice grajd este de 3,6 metri. Sub acest prag, ventilarea aerului, mentinerea unei umiditati optime, filrarea prafului si a impuritatilor, precum si indepartarea mirosurilor neplacute va deveni o treaba aproape imposibila.


De asemenea, cu cat acoperisul cladirii este mai inalt, cu atat vei reusi sa iti protejezi mai bine animalele de arsita din timpul verii si sa mentii o temperatura confortabila in interiorul grajdului.


Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Studio Peace


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016