Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DSVSA Sibiu – Teste pentru depistarea anemiei infectioase Ecvine

dsvsa-sibiu-teste-pentru-depistarea-anemiei-infectioase-ecvine

Potrivit Directie Sanitar-Veterinare Sibiu, in aceasta perioada se efectueaza teste pentru depistarea anemiei infectioase Ecvine (A.I.E). AIE mai este cunoscuta si sub denumirea de febra de mlastina si este o boala virala produsa de un lentivirus care are o actiune complexa specifica la cai, catari si magari. Aceasta se manifesta prin febra remitenta si intermitenta, anemie, cardiopatie si oboseala la efort, diateza hemoragica, slabirea rezistentei la infectii, iar de cele mai multe ori provoaca moartea.


'Pe raza judetul Sibiu, efectivul de cabaline este de 8310 capete si 155 de magari.
Incepand cu anul 2010, la nivelul judetului Sibiu a fost promovat un nou program de asanare a focarelor de AIE, ca parte componenta a Programului National si care a cuprins actiuni de identificare a tuturor cabalinelor existente in judet, supravegherea bolii prin examene de laborator, eliminarea in termenul legal a animalelor anemopozitive, aplicarea de masuri corective pentru neconformitatile constatate.
 
Programul de asanare a focarelor de AIE se desfasoara in conformitate cu prevederile Ordinului ANSVSA nr. 51 / 2010 (pentru aprobarea programului accelerat de eradicare a anemiei infectioase ecvine) Ordin ANSVSA nr. 6 / 2010 (pentru aprobarea cadrului general privind stingerea focarelor de boli la animale) Ordinul 37 / 2010 (controlul circulatiei ecvinelor pe teritoriul Romaniei) care asigura cadrul legal prin care Directia Sanitara Veterinara si pentru Sigurata Alimentelor Sibiu, are obligatia de a elimina ecvideele bolnave, in termen de cel mult 30 zile de la primirea buletinului de analiza cu rezultat pozitiv si de a intocmi dosarul complet in vederea despagubirii proprietarilor de animale.
 
In prima etapa a programului de supraveghere si asanare a AIE, martie – mai 2013, au fost prelevate 8302 probe de sange care au fost supuse analizelor in vederea diagnosticarii.  In aceasta prima etapa au fost depistate 31 de cazuri seropozitive. 29 din cei 31 de cai seropozitivi au fost sacrificati in abatoare autorizate, urmand ca si cei 2 cai ramasi sa fie sacrificati. Proprietarii au primit despagubiri in valoare de aproximativ 66 de mii de lei. In cea de-a doua etapa, care a inceput in luna iunie, s-au prelevat 462 de probe de sange, din cele 14 localitati in care analizele au iesit pozitive in prima etapa. 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
In urma implementarii acestui program, incidenta cazurilor de AIE a scazut de la 6,5% in 2010, la 2% in 2011 si doar 0,7% in 2012 (0,3% in 2013).
 
Proprietarii de cabaline pot participa activ la acest program prin respectarea legislatiei specifice astfel:
-prin identificarea si inregistrarea in Baza Nationala de Date a tuturor ecvinelor existente in proprietate;
-prin colaborarea cu medicii veterinari la prelevarea de probe pentru examene de laborator, la data stabilita, (cu mentiunea ca in focarele declarate unde mai exista animale conditionat sanatoase, se preleveaza probe de sange din trei in trei luni, pana la asanarea focarului respectiv); 
-prin izolarea cabalinelor suspecte, sau bolnave, de restul efectivului;
-prin efectuarea dezinsectiilor si deparazitarilor in adaposturi;
-prin comercializarea cabalinelor in targurile de animale numai in conditiile legii, respectiv sa nu achizitioneze si sa nu instraineze animale neidentificate, fara documente sanitare veterinare si pasaportul acestora;
-prin solicitarea catre medicul veterinar arondat a vizei anuale, a pasaportului cabalinei din proprietate cu rezultatul ultimului test pentru AIE;
-miscarea ecvinelor pe teritoriul national, diagnosticate pozitiv cu anemie infectioasa ecvina este interzisa, cu exceptia abatorizarii;
-ecvinele destinate comertului intracomunitar, sau la export, se expediaza doar din centrele de colectare autorizate sanitar-veterinar, in conditiile legislatiei specifice.
 
Se mai atrage atentia, ca in conditiile in care autoritatea sanitara veterinara respecta obligatiile legale de supraveghere a AIE prin diagnostic de laborator, evaluarea animalelor bolnave de catre specialistii in domeniu si plata contravalorii animalelor eliminate din focar la pretul pietei, prin costuri suportate de la bugetul de stat, in aceeasi masura proprietarii de ecvine au obligatia sa respecte legislatia specificasi masurile stabilite de DSVSA Sibiu prin medicii veterinari responsabili cu efectuarea si finalizarea acestei importante actiuni.
 
Nerespectarea masurilor legale stabilite vor fi sanctionate pe langa blocarea animalelor in focar si cu amenzi între 5000 si 10000 lei sau actionarea in instanta, dupa caz '.
 
 





Surrsa foto: www.sxc.hu

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016