Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Exercitiu national de simulare a pestei rumegatoarelor mici

exercitiu-national-de-simulare-a-pestei-rumegatoarelor-mici

Actiunea a avut loc in contextul epidemiologic actual, al raspandirii acestui tip de pesta in Bulgaria.


Directori ai Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, presedintele institutiei, specialisti din toate directiile judetene, dar si reprezentanti ai altor institutii ale statului, care au atributii in combaterea bolilor la animale, au participat zilele trecute la un exercitiu national de simulare pentru Pesta Rumegatoarelor Mici (PRM), organizat in judetul Dolj.
 
Actiunea a avut loc in contextul epidemiologic actual, al raspandirii acestui tip de pesta in Bulgaria.
 
Scopul acestui exercitiu este de a testa aplicabilitatea Manualului Operational pentru interventia in focarele de PRM la nivel local, viteza de reactie si capacitatea structurilor din cadrul DSVSA judetene si ale celor din cadrul celorlalte institutii, de a conlucra, in cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h

Programul instruirii pe tema Pestei Rumegatoarelor Mici a vizat aspecte precum informarea privind evolutia focarelor in Bulgaria (inclusiv a zonelor aflate sub restrictie din cauza evolutiei bolii), etiologia, etiopatologia, aspectele clinic si anatomopatologice, legislatia in vigoare, diagnostic si Manualul Operational pentru interventia in focarele respective.
 
Pesta Rumegatoarelor Mici este o boala virala grava, care nu afecteaza omul, ci doar rumegatoarele mici, respectiv ovinele si caprinele. De regula, in focare, sunt afectate 50-90% dintre animale, fiind considerata una dintre cele mai contagioase boli ale rumegatoarelor mici.
 
In cazul aparitiei bolii, pierderile economice sunt importante, generate de interzicerea sau limitarea deplasarii acestor rumegatoare, exportul, importul si cresterea in exploatatii intensive.
 
ANSVSA precizeaza ca, in Romania, nu evolueaza aceasta boala, avand statut de tara libera de pesta micilor rumegatoare.
 
Transmiterea infectiei se face direct de la animalul bolnav la cel receptiv si putin probabil indirect, avand in vedere rezistenta scazuta a virusului in mediul exterior. Virusul patrunde in organism la nivelul mucoasei nasofaringiene.
 
Evolutia bolii este supraacuta sau acuta, caracterizata clinic prin febra, tulburari digestive si respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni si ulcere la nivelul cailor respiratorii si a mucoasei digestive.
 
In tarile in care boala evolueaza frecvent, animalele bolnave se izoleaza si, eventual, se supun tratamentului cu antibiotice pentru prevenirea infectiilor bacteriene secundare sau se sacrifica. Se aplica dezinfectia si vaccinarea animalelor sanatoase.
 
Pe aceasta cale, ANSVSA solicita operatorilor economici din Romania, implicati in activitatea de comert cu rumegatoare, sa acorde maxima atentie instructiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA judetene, pentru a proteja efectivele de rumegatoare mici de aceasta boala. Orice suspiciune de boala trebuie notificata in cel mai scurt timp DSVSA judetene.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016