Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

IDSA: Nu mai avem probleme majore de boli ale animalelor, dupa lichidarea pestei porcine si a gripei aviare

idsa-nu-mai-avem-probleme-majore-de-boli-ale-animalelor-dupa-lichidarea-pestei-porcine-si-a-gripei-aviare

Anuntul a fost facut in cadrul unei conferinte de catre Stefan Nicolae, directorul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, acesta precizand ca totusi persista in tara scrapia, anemia infectioasa a calului sau rinotraheita infectioasa bovina.


Cu ocazia implinirii a 10 ani de la infiintarea ANSVSA, la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, structura ce isi desfasoara activitatea in subordinea agentiei, a fost organizata o conferinta de presa in cadrul careia directorul Stefan Nicolae a prezentat principalele activitati ale institutului si a facut un bilant al situatiei referitoare la  bolile animalelor.
 
In ceea ce priveste activitatea desfasurata de cei 146 de  medici veterinari, biologi, ingineri chimisti si ingineri de industrie alimentara care lucreaza in cadrul institutului, directorul Stefan Nicolae a precizat ca acestia efectueaza aproximativ 100.000 de analize pe an, analize ce sunt notate cu 10 in 98 la suta din cazuri de catre laboratoarele europene de referinta care le evalueaza, aceste rezultate fiind raportate Comisiei Europene.
 
In institut funcţioneaza 33 de laboratoare nationale de referinta, unde sunt facute analize pentru depistarea de boli, dar si de reziduuri de medicamente, poluanti sau organisme modificate genetic in animale si produsele animaliere, analizele institutului limitandu-se la bolile majore ale animalelor, precum  febra aftoasa, boala veziculoasa a porcului, pesta porcina clasica, pesta porcina africana, gripa aviara, pseudopesta aviara etc. IDSA mai face analize pe unele boli, ca boala vacii nebune si anemia infectioasa a calului, pentru a confirma un rezultat pozitiv obtinut la unul din cele 42 de laboratoare ale directiilor sanitare veterinare si pentru siguranţa alimentelor judetene si a Municipiului Bucuresti.
 
Printre activitatile de referinta din istoria institutului, directorul unitatii a mentionat participarea, impreuna cu serviciile veterinare, la eradicarea pestei porcine din Romania precum si izolarea primului virus al gripei aviare in Europa. Dupa eradicarea acestor boli, „Romania nu are problme majore de boli ale animalelor, dar trebuie facuta monitorizarea ceruta de relatiile comerciale ale Romaniei. Totusi, persista in tara scrapia, anemia infectioasa a calului sau rinotraheita infectioasa bovina”, dupa cum a precizat directorul IDSA.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Stefan Nicolae, a mai declarat totodata ca 60 la suta dintre bolile infectioase si parazitare ale animalelor sunt transmisibile la om, 75 la suta din bolile emergente ale animalelor sunt zoonoze, 90 la suta dintre agentii potentiali de bioterorism sunt de natura animala, iar 90 la suta dintre factorii de risc alimentar sunt tot de origine animala.
 
In ceea ce priveste importanta activitatii institutului, Nicolae a precizat ca „inseamna extraordinar de mult pentru Romania. O tara care nu are un astfel de institut risca ori sa devina o groapa de gunoi in procesul globalizarii, ori ea sa nu-si poata valorifica produsele pentru ca nu are cine sa o sustina. Marfuri sunt pe piata, diferenta o face certificarea calitatii acestor marfuri. Ai un institut care sa-ti certifice ca marfurile tale sunt de calitate, le promovezi, nu-l ai, stai cu ele acasa. Rezultatele noastre sunt monitorizate de Comisia Europeana şi, pe aceasta baza, marfurile romanesti purtatoare de buletin de IDSA pot sa circule liber, pentru ca sunt credibile. Institutul a fost in acelasi timp capabil sa protejeze tara de patrunderea unor marfuri animaliere cu factor de risc, care au venit insotite de certificate, de buletine si carora institutul le-a spus STOP”.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016