Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In pragul iernii, targurile de animale din Mehedinti sunt amenintate cu inchiderea

in-pragul-iernii-targurile-de-animale-din-mehedinti-sunt-amenintate-cu-inchiderea

Desi de la 1 noiembrie crescatorii de porci au dreptul sa vanda animalele in cadrul targurilor organizate, cele mai multe din acestea nu au autorizatie sanitar-veterinara. Oamenii sunt interesati de functionarea acestor targuri, unde pretul porcilor este semnificativ mai mic decat in magazine.


Situatia este prezenta si in judetul Mehedinti, unde niciunul dintre cele 8 targuri existente nu este autorizat. Potrivit legislatiei, amenajarea acestora la standardele corespunzatoare intra in atributiile consiliilor locale, insa acestea se lovesc de lipsa fondurilor pentru investitii.

"In nenumarate randuri am somat primariile ca vom inchide aceste targuri. Nimeni nu a manifestat interes pentru asigurarea apei curente si a energiei electrice, executia de laboratoare, spatii comerciale si padocuri pentru animale", a precizat, pentru Agerpres, Adriana Ganea, purtatorul de cuvant al Directiei Sa­nitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimen­te­lor Mehedinti.

Ea a aratat ca situatia ii va nemultumi pe crescatorii de porcine din judet care, in perioada 1 noiembrie 2011 - 15 mai 2012, au dreptul legal sa vanda animalele in targuri, cu conditia ca acestea sa aiba autorizatie sanitar-veterinara.

La Arad, patru targuri sunt autorizate pentru functionare

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


Pe teritoriul judetului Arad sunt autorizate sanitar veterinar sa functioneze pentru miscarea animalelor vii, targurile de animale din localitatile: Beliu, Chisineu Cris, Halmagiu si Pancota.

Potrivit DSVSA Arad, este interzisa miscarea catre abator atat a suinelor vii cumparate din targurile de animale, cat si a suinelor provenind din exploatatiile nonprofesionale (gospodariile populatiei).

Vanzarea-cumpararea suinelor vii pe teritoriul Romaniei se efectueaza doar daca acestea sunt identificate (crotaliate) si sunt insotite de un Certificat de sanatate si de Formularul de miscare, documente emise la cererea proprietarului/ detinatorului de animale vii, de medicul veterinar de libera practica imputernicit de DSVSA Arad, pentru exploatatia respectiva.

Transportul suinelor vii este permis numai cu mijloace de transport inregistrate/autorizate sanitar-veterinar de catre directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, la solicitarea proprietarilor autovehicolelor.

Certificarea sanitar-veterinara a miscarilor de suine reprezinta o masura de biosecuritate aplicabila in contextul incetarii vaccinarii contra pestei porcine clasice a suinelor domestice si a liberalizarii comertului cu suine vii pe teritoriul Romaniei.

Costurile aferente certificarii starii de sanatate a suinelor in exploatatiile de origine, sunt suportate de catre proprietarii/detinatorii animalelor, persoane fizice sau juridice, conform tarifelor de libera practica stabilite de Colegiul Medicilor Veterinari-filiala Arad si afisate la fiecare Cabinet medical veterinar de libera practica.

Proprietarul/ detinatorul de animale, vanzator sau cumparator al suinelor vii, este obligat sa declare medicului veterinar de libera practica imputernicit, in cel mai scurt timp, dar nu mai tarziu de 7 zile calendaristice, evenimentele, in vederea operarii in baza nationala de date.

In cazul in care, in urma controalelor ce se vor efectua de catre autoritatile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, impreuna cu celelalte institutii abilitate, se vor constata incalcari ale normelor sanitar- veterinare privind miscarea animalelor vii, proprietarul/ detinatorul sau transportatorul animalelor in cauza se sanctioneaza contraventional cu amenda de la 1.200 lei la 12.000 lei.

Se va lua legatura cu primariile care nu au autorizate targurile de animale in vederea autorizarii pentru functionarea acestora in conditii de legalitate.

Pretul porcilor in targurile de animale

Potrivit unei cercetari efectuate de Agroromania, pretul porcilor varia, la 31 octombrie, intre 7 lei si 10 lei kilogramul / in viu. Anul trecut, in luna decembrie, pretul porcilor scazuse la un minim istoric de 5-6 lei kilogramul de porc viu, cumparat din targ.


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016