Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MADR: Interdictia importurilor elvetiene de porci din Romania, o simpla eroare de comunicare.

madrinterdictia-importurilor-elvetiene-de-porci-din-romania-o-simpla-eroare-de-comunicare

Embargoul impus de autoritatile din Elvetia nu se refera si la tara noastra, informatia fiind oferita gresit de Agentia Telegrafica Elvetiana, care a confundat peste porcina africana cu peste porcina clasica.


Conform unui comuinicat remis cu putin timp in urma de MADR, problema blocarii de catre Elvetia a importurilor de porci, carne de porc, embrioni si material seminal din Romania este ca si rezolvata, interdictia de care s-a vorbit in ultimele zile fiind de fapt inexistenta. Este vorba doar de o confuzie care a generat o informatie eronata, ce a fost apoi preluata de mass-media, stirea fiind publicata zilele trecute si de Agroromania.
 
Interdictia impusa de elvetieni, exista, intr-adevar, dar se refera  la Polonia si Lituania, state in care au fost descoperite recent cazuri de pesta porcina africana. Agentia Telegrafica Elvetiana, care a fost prima ce a furnizat aceasta informatie, a confundat insa pesta porcina clasica cu cea africana, incluzand si Romania pe lista tarilor europene vizate de aceasta interdictie.
 
Stirea a fost preluata apoi de celelalte agentii si s-a raspandit in presa, provocand si o reactia a ANSVSA, care a precizat clar ca Romania nu se confrunta cu pesta porcina africana si nici cu pesta porcina clasica.
 
Eroarea a fost ulterior recunoscuta de elvetieni ca urmare a reactiilor create de acesata stire, fapt precizat in comunicatul MADR. „Dintr-o eroare regretabila, Agentia Telegrafica Elvetiana (ATS) a emis un comunicat privind interdictia mentionata, preluat de mass-media, inclusiv din Romania. Din pacate, ATS in comunicare a confundat pesta porcina africana, recent detectata in Polonia si Lituania cu pesta porcina, rezultand astfel ca, in acest context, s-ar interzice importul de carne de porc si produse din acesta si din Romania. In urma confuziei create, MADR a efectuat demersurile necesare clarificarii situatiei, pe langa autoritatile elvetiene de la Berna si de la Bruxelles. Acestea ne-au confirmat ca eroarea s-a produs in contextul in care Elvetia a adoptat recent un act legislativ care preia prevederile Deciziei 20013/764 — act ce stabileste conditiile in care Statele membre ale UE, care nu sunt considerate inca libere de pesta porcina clasica, inclusiv Romania, pot exporta in Elvetia”, se precizeaza in document.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Totodata, comunicatul MADR  informeaza ca „autoritatile elvetiene nu au facut altceva decat sa anunte implementarea, prin acte normative nationale, a legislatiei europene, respectiv a Deciziei CE nr. 764/2013. In consecinta, comertul continua in aceleasi conditii, Elvetia respectand prevederile stabilite de legislatia europeana. Comertul cu carne de porc si produse produse din carne de porc provenite din Romania este permis in Elvetia, asa cum este permis pe intreg teritoriul Uniunii Europene, cu respectarea conditiilor stipulate in Decizia CE nr. 764/2013”.
 
Conform ANSVSA, Romania nu s-a confruntat niciodata cu virusul pestei porcine africane, care poate provoca pagube economice importante, desi nu este periculos pentru om. Virusul este diferit fata de cel al pestei porcine clasice pentru ca morbiditatea si mortalitatea in randul animalelor este mult mai mare si poate ajunge pana la suta la suta, dar mai ales pentru ca nu exista metode specifice de prevenire.
 
Specialistii Autoritatii mentioneaza ca transmiterea virusului care produce boala se face atat prin porcii domestici, daca virsul pleaca din exploatatii contaminate, cat si prin porcii mistreti. Mai exista si un alt vector de transmitere, o capusa specifica porcului, dar aceasta nu este prezenta pe teritoriul Romaniei.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016