Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bani europeni si provocari locale: Rambursarea de 168,6 milioane euro si planul lui Florin Barbu pentru seceta

bani-europeni-si-provocari-locale-rambursarea-de-1686-milioane-euro-si-planul-lui-florin-barbu-pentru-seceta

Comisia Europeana a rambursat oficial Romaniei peste 168,6 milioane de euro, iar Florin Barbu face asigurari fermierilor cu privire la posibila seceta din acest an.


In ceea ce priveste CE, aceasta a rambursat sumele provenite din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), conform unui comunicat al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura. 
 
Potrivit declaratiei de cheltuieli FEGA, transmisa de APIA catre Comisia Europeana, in data de 31 ianuarie 2025, au fost transferate in conturile statului roman fondurile europene. 
 
Acestea reprezinta rambursari provenite din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) in suma de 168,652 milioane euro.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
In plus, suma reprezinta contravaloarea fondurilor utilizate de la bugetul de stat de catre APIA, in luna decembrie 2024, pentru acordarea catre fermieri a platilor finale aferente Campaniei 2024 si efectuarea platilor pentru masuri de piata, comert exterior si promovarea produselor agricole.
 
Pe de alta parte, ministrul agriculturii da asigurari fermierilor ca si anul acesta vor fi alocate despagubiri pentru seceta, in cazul in care se vor produce schimbari climatice.
 
"Daca vorbim de seceta, asteptam anul acesta sa vedem daca va fi seceta si bineinteles, in cazul in care se vor produce schimbari climatice si va fi seceta, noi vom interveni prompt si vom da despagubirile fermierilor, asa cum am facut si in anul 2024, un an fara precedent – sa platesti banii pe seceta in acelasi an in care s-a produs seceta", a declarat Florin Barbu dupa dezbaterile din comisiile reunite de buget-finante din Parlament.
 
Acesta a precizat ca in bugetul MADR 2025 exista in continuare alocari importante pentru sistemul de irigatii.
 
Fermierii vor beneficia si in acest an de apa gratuita pe infrastructura principala de irigatii, precum si de subventionarea a 50% din costurile de energie electrica utilizata de organizatiile de udatori.
 
Sistemul de irigatii are o alocare de credite de angajament de 2,5 miliarde de lei, in timp ce pe credite bugetare o sa fie 1 miliard de lei pentru continuarea celor 41 de santiere din Romania.
 
De asemenea, s-au semnat contracte de 500 de milioane de euro pentru infrastructura secundara de irigatii, mai exact pentru organizatiile de udatori, unde si costul cu energie electrica, 50%, este suportat de catre MADR. 
 
Romania a primit o gura de oxigen financiar, odata cu rambursarea a celor 168,6 milioane de euro de la Comisia Europeana, fonduri destinate sprijinirii agriculturii prin intermediul APIA. Suma reflecta angajamentul Uniunii Europene de a sustine fermierii romani in fata provocarilor economice si climatice actuale.
 
Totusi, in timp ce banii ajung in conturile tarii, o alta problema continua sa ameninte agricultura, seceta. Promisiunile ministrului da sperante fermierilor, avand in vedere existenta unor strategii de eficientizare a sistemelor de irigatii.
 
In acest context, pe buzele tuturor se afla intrebarea - sunt fondurile europene suficiente pentru a sustine nu doar platile curente, ci si investitiile urgente in infrastructura agricola vulnerabila la schimbarile climatice?
 
O parte din aceste resurse ar putea contribui la modernizarea sistemelor de irigatii, esentiale pentru protejarea culturilor intr-un climat tot mai imprevizibil.
 
Romania are sansa de a transforma aceste fonduri in investitii agricole strategice, insa totul depinde de modul in care vor fi gestionate prioritatile la nivel guvernamental.

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016