Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Arbori si arbusti ornamentali. Cum si cand ii plantam

arbori-si-arbusti-ornamentali-cum-si-cand-ii-plantam

Fiind o tema de interes pentru multi dintre cititorii nostri care vor sa aiba o gradina interesanta, ne-am propus sa va prezentam detalii esentiale cu privire la arbori si arbusti ornamentali.


Cand plantam arbori si arbusti ornamentali?
Lucrarile se pornesc in timpul repausului vegetativ, dupa cum urmeaza:
- La speciile foioase care isi pierd frunzele in toamna, plantarea se face intre 15 noiembrie – 15 martie.
- La speciile foioase cu frunze persistente, plantarea se face intre 15 octombrie – 15 aprilie.
- La conifere, plantarea se face la sfarsitul lunii septembrie – inceputul lunii octombrie sau in martie – aprilie.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h
Exista, totusi, si cazuri particulare. Spre exemplu, mesteacanul se planteaza la inceputul cresterilor vegetative.
 
Indiferent de alegerea pe care o faceti, va trebui sa fiti atent/a la conditiile speciilor alese pentru gradina dumneavoastra. Cititi cu atentie instructiunile cu privire la lumina, umiditate, structura terenului, dar si modul de dezvoltare si ritmul de crestere. Pentru a avea arbori si arbusti care cresc intr-un ritm sanatos e nevoie sa il ingrijiti cum se cuvine. 
 
Cum plantam arbori si arbusti ornamentali?
Daca e vorba de balot, atunci:
Saparea gropilor pentru plantare: gropile trebuie sa aiba dimensiunile, in adancime si in diametru, cu 15-20 cm mai mari decat dimensiunile balotului.
- Introducerea pamantului in groapa si tasarea usoara pentru realizarea adancimii de plantare, luand in calcul si tasarea naturala ulterioara plantarii; astfel nivelul superior al balotului trebuie pozitionat cu 3-5 cm deasupra solului.
- Asezarea si calarea balotului, astfel incat planta sa fie perfect verticala.
- Introducerea pamantului intre peretii gropii si balot si tasarea in mai multe reprize pentru o cat mai buna aderenta.
- Ancorarea dupa plantare este obligatorie pentru pomii mari; in cazul plantelor de inaltime mai mica se face tutorarea.
- Udarea este obligatorie si se face zilnic, astfel incat apa sa ajunga si in interiorul balotului; in perioadele calde se poate uda dimineata si seara. Pe terenurile cu permeabilitate redusa, udarile se fac la 2-3 zile.
 
Daca e vorba de garduri vii:
- Plantarea se face pe unul sau doua randuri, respectandu-se adancimea de plantare si distantele intre plante pe rand si intre randuri in raport cu tipul de gard viu si cu marimea plantelor.
- In cazul solurilor grele si cu tendinta de compactare, se recomanda ca pe fundul gropii de plantare sa se aseze un strat de drenaj (din pietris si nisip) pentru a permite scurgerea apei de la nivelul radacinilor. Pamantul scos din groapa de plantare se poate inlocui cu un substrat de calitate, corespunzator cerintelor speciei plantate (acid sau neutru).
- La plantare se pot administra ingrasaminte cu aplicare la sol, granulate, incorporate in sol la o adancime de 8-10 cm, sau lichide aplicate cu apa de udare.
- Speciile cu frunze persistente (conifere), dupa plantare, pot fi pulverizate zilnic cu apa, in orele racoroase, mai ales la inceputul perioadei de vegetatie.
 
Aceste indicatii sunt general valabile si aplicabile majoritatii speciilor de arbori si arbusti ornamentali. Pentru specii aclimatizate in Romania va recomandam respectarea indicatiilor oferite de importator/producator.
 
Nu uitati! E important ca arborii si arbustii ornamentali sa fie fertilizati, cu precadere dupa anul al doilea dupa plantare.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.25 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016