Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bolile tomatelor. Totul despre cultivarea si ingrijirea rosiilor

bolile-tomatelor-totul-despre-cultivarea-si-ingrijirea-rosiilor

In Romania consumul de tomate inregistreaza 38,4 kg pe cap de locuitor. Rosia se claseaza drept 24,22% din consumul total de legume, din acest motiv romanii aleg s-o cultive. In productia agricola se intalnesc diverse boli ale rosiilor cu care legumicultorii se confrunta.


Romania este o mare cultivatoare de rosii, obtinand 742.899 de tone de rosii, conform unui studiu efectuat de Uniunea Europeana. La nivel european, Romania se claseaza pe locul trei la principalele tari cultivatoare. In acest fel, tara isi aduce aportul si reuseste ca produsul sa fie laudat pe tot teritoriul continentului. Insa, legumicultorii se confrunta adesea cu boli cand vine vorba de rosii. 

Care sunt bolile la tomate?

Mozaicul tomatelor este produsa de virusul mozaicului tutunului (Tobaco mosaic virus in tomato - Nicotiana virus 1). Pe frunze apar pete galbui cu aspect marmorat, usor difuze, frunzele sunt incretite si deformate iar cresterea plantei stagneaza. Uneori, intre nervuri, pe tulpina si petiol apar dungi brunificate.

Stolburul tomatelor ataca nu doar rosiile, ci si ardeii, vinetele sau cartofii. Frunzele raman mici, clorotice, iar in timp se coloreaza in violet, datorita acumularii de antociani.

Mana tomatelor se observa mai ales pe frunze, unde apar pete inchise la culoare care se brunifica treptat. Mana este produsa de ciuperca Phytophtora infestans. Pe partea inferioara a frunzelor, in dreptul petelor, apare un puf albicios. Frunzele se rasucesc, se ofilesc. Pe fructe, atacul se manifesta prin aparitia unor pete vezi-galbui, care se brunifica si acopera fructul in intregime.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Patarea alba a frunzelor de tomate este produsa de ciuperca Septoria lycopersici. Atacul se manifesta prin aparitia unor pete brune pe frunze, mici si circulare. Centrul petelor devine apoi cenusiu albicios cu puncte negre, reprezentate de picnidiile ciupercii. Frunzele se usuca. Tulpinile prezinta si ele pete alungite, brunificate, adancite in tesuturi.

Alternarioza tomatelor este numita si patarea bruna, fiind produsa de ciuperca Alternaria solani. Pe frunze se formeaza pete brune, circulare sau ovale, cu zone concentrice mai inchise la culoare. La suprafata petelor apare un puf cenusiu reprezentat de conidioforii ciupercii.

Putregaiul cenusiu la rosii se manifesta pe frunze, tulpini si fructe prin pete brune, acoperite cu puf cenusiu. Fructele putrezesc la zona de insertie a pedunculului, in anumite conditii apar pete albicioase cu un punct necrotic in centru.

Ofilirea bacteriana sau cancerul bacterian al tomatelor este una dintre cele mai pagubitoare boli care afecteaza culturile de tomate. Boala este produsa de bacteria Corynebacterium michiganense (sin. Clavibacter michiganense) si apare predominant in solarii, raspandirea agentului patogen fiind favorizata de umiditatea ridicata a aerului. 



Simptome ale bolii. Cum se manifesta ofilirea bacteriana - simptomul caracteristic al "ochiului de pasare"

Se inregistreaza pagube mari in solarii si in culturile din sere cu doua cicluri anuale de tomate, unde exista conditii optime pentru raspandirea patogenului si dezvoltarea bolii. Boala se manifesta pe organele aeriene si radacini, in toate fazele de dezvoltare ale plantelor. Pe cotiledoanele rasadurilor apar pete circulare de 1-5 mm, albicioase, in dreptul carora resuturile se necrozeaza. La plantele dezvoltate, boala se manifesta prin ofilirea frunzelor, incepand de la cele bazale si inaintand treptat spre cele superioare. Frunzele afectate prezinta petiolul indreptat in jos. Pe tulpinile tomatelor atacate apar din loc in loc dungi cenusii negricioase, in dreptul carora tesuturile se crapa, formand cancere deschise. La fructe, infectia se produce prin peduncul sau pe suprafata lor. In cazul infectiilor prin peduncul, fructele au aspect normal, fara simptome exterioare. Semintele, in schimb, sunt brunificate si au puterea de germinatie foarte redusa. In cazul infectiilor care se manifesta la suprafata, apar pe fructe pete caracteristice, circulare, cu un punct in centru inconjurat de un inel de culoare albicioasa, usor proeminent, cunoscut in literatura de specialitate ca simptomul "ochi de pasare".

Raspandirea infectiei in culturile de tomate

Temperatura optima de dezvoltare a agentului patogen este cuprinsa intre 25-27 grade C, iar cea maxima atinge 47 grade C. Raspandirea bacteriilor de la o planta la alta se face cu ocazia lucrarilor agricole (copilit, carnit, defolieri). De la un an la altul boala se transmite prin resturile ramase in camp sau in sera sau prin seminte infectate. Infectia este favorizata de temperatura de 28 grade C si de umiditatea ridicata a aerului.

Masuri de prevenire a aparitiei bolii

Culturile de tomate se vor amplasa pe terenuri neinfestate unde nu s-au observat plante cu simptome de ofilire bacteriana. In sere si rasadnite este necesara inlocuirea solului sau dezinfectarea lui pe cale termica, cu vapori fierbinti, sau pe cale chimica. Semintele vor fi recoltate numai de la plante sanatoase. In perioada de vegetatie, la aparitia primelor simptome, plantele se distrug prin ardere. De asemenea, dupa fiecare recoltare se strang resturile vegetale si se distrug prin ardere. In Romania, ofilirea bacteriana este o planta de carantina.

Combaterea ofilirii bacteriene (cancerului bacterian) la tomate. Tratamente in culturile traditionale de tomate

VONDOZEB 80 WP este un fungicid de contact care contine 80% mancozeb. Este folosit in tratamente de prevenire si combatere a manelor in pomicultura, legumicultura si viticultura, precum si pentru tratarea semintelor de grau si sfecla de zahar. Dozele omologate pentru tratamente in culturile de tomate sunt:
  • Phytophthora infestans (Mana cartofului) 2-2,5 kg/ha
  • Corynebacterium michiganense (Cancer bacterian) 0,2 %
  • Septoria lycopersici (Patarea alba) 0,2 %
  • Xanthomonas vesicatoria (Basicarea fructelor) 0,2 %
  • Cladosporium fulvum (Patarea cafenie) 0,2 %
DITHANE M 45 este un cunoscut fungicid de contact, cu un spectru foarte larg de combatere a patogenilor din culturile de camp, legume, flori, livezi si vita de vie, folosit si la tratarea semintelor. Se administreaza dupa tehnologia specifica fiecarei culturi, la avertizare sau la aparitia/depistarea fiecarui atac. Este compatibil cu majoritatea produselor folosite in agricultura. Nu se va amesteca cu produse uleioase sau care contin calciu. Timpul de pauza la legume este de 14-21 zile. Dozele omologate pentru tratamentul la tomate sunt:
  • Patarea cafenie (Fulvia fulva) 0,2 %
  • Septorioza (Septoria lycopersici) 0,2 %
  • Mana tomatelor (Phytophtora infestans) 2,0-2,5 kg/ha
  • Cancer bacterian (Corynebacterium michiganense) 0,2 %
  • Basicarea fructelor (Xantomonas campestris) 0,2 %



ELECTIS 75 WG
este o combinatie a doua substante active fungicide: zoxamide 8,3% + mancozeb 66,7%. Dozele recomandate pentru tomate sunt:
  • Patarea cafenie (Fulvia fulva) 0,2 %
  • Septorioza (Septoria lycopersici) 0,2 %
  • Mana tomatelor (Phytophtora infestans) 2,0-2,5 kg/ha
  • Cancer bacterian (Corynebacterium michiganense) 0,2 %
  • Basicarea fructelor (Xantomonas campestris) 0,2 %

Masuri de prevenire a bolii in culturile ecologice de tomate

Tineti minte! Infectia cu corynebacterium poate insemna compromiterea intregii recolte.
  1. Desi tomatele sunt gazda principala a agentului patogen, acesta afecteaza si ardeii, vinetele. Intocmiti cu atentie planul de rotatie a culturilor!
  2. Agentul patogen poate fi raspandit si prin intermediul buruienilor. Pastrati solul curat de buruieni prin prasile repetate, mecanice sau manuale!
  3. Respectati cu strictete masurile de igiena fitosanitara, in sere si solarii!
  4. Infiintati culturile cu material genetic (rasaduri sau seminte) provenit din surse certificate!
  5. Agentul patogen poate fi raspandit si prin intermediul insectelor. Folositi capcane cu insecticide permise in agricultura ecologica (piretroizii deltametrin si lambda-cihalotrin se utilizeaza in agricultura ecologica numai pentru capcane, utilizarea lor respectand astfel criteriile prevazute la articolul 7 alineatul 1 din Regulamentul CEE nr. 2092/91).
  6. Pentru a intari tegumentul frunzelor, stropiti plantele de tomate (mai ales rasadurile) cu o solutie profilactica obtinuta din fiertura de urzica si coada calului.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.19 din 82 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016