Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afine de cultura: tot ce trebuie sa stii despre cultura de afine

afine-de-cultura-tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-cultura-de-afine

Cultura de afin este la mare cautare avand in vedere gustul si valoarea nutritionala pe care o ofera. In aceasta plantatie, nu doar fructele sunt importante, frunzele de afin sunt folosite datorita proprietatilor astringente si antibacteriene.


Totul despre afine

 
Atunci cand vorbim despre afine, ne gandim la o boaba mlastina ce contine o cantitate mare de nutrienti si vitamine. Afinele se caracterizeaza printr-o piele subtire si o textura delicata.
 
Afinele contin aproximativ 85% apa. De asemenea, au un aport caloric de 57 kcal la 100 g.
 
In ceea ce priveste gastronomia, acest fruct se regaseste in diverse preparate dulci, precum dulceata de afine, prajitura de afine, tarta de afine, etc.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Afinele sunt cele mai bogate fructe in antioxidanti, lucru ce ajuta la procesul de antiimbatranire.
 
Tot ce trebuie sa stii despre plantatia de afini gasesti mai jos.

Plantare afin: cand se planteaza afinul

 
Plantarea afinului se desfasoara toamna, mai exact in lunile octombrie-noiembrie
 
Procesul de plantare al afinului se face cu ajutorul butasilor.
 

Butasi afine de cultura


Inmultirea plantelor se face prin butasi, marcotaj sau despartirea tufei. Prima metoda poate fi efectuata vara, toamna si primavara. De asemenea, perioada optima pentru plantare este toamna, in lunie octombrie-noiembrie
 
Dupa infiintarea culturii, afinul se poate inmulti prin trei metode:
 
- butasirea in verde - recoltarea butasilor, dupa primul val de crestere vegetativa
 
- butasirea in uscat - recoltarea butasilor imediat dupa intrarea in repaus vegetativ
 
- despartirea tufelor - in perioda de repaus vegetativ
 
In ceea ce priveste butasul de afin, acesta trebuie sa fie bine inradacinat si sa aiba o inaltime de 30 - 45 cm. De asemenea, este recomandat ca pentru o legare mai buna a fructelor sa se planteze mai multe soiuri. 
 
In cultura de afin, butasii trebuie sa fie plantati la o distanta de 3 m intre randuri si 1 m intre plante, pe rand. 
 
Atunci cand vorbim de reproducerea afinelor de cultura prin butasi, ne referim la procesul de regenerare. In timpul acestuia se formeaza radacini accidentale din resturile tulpinii. Astfel, cresterea lastarilor are loc din mugurii disponibili.
 
In ceea ce priveste rasadurile din anumite parti, acestea au diferite grade de inradacinare. Butasii din lastarii de arbore au o pondere mai mare de formare a radacinilor. Procesul consta in faptul ca radacinile lastarilor de arbore sunt formate din muguri accidentali. Astfel, se caracterizeaza printr-un metabolism crescut, accelerand formarea de celule noi.
 
Comparativ cu butasii preluati din zona de rodire, aceasta formare a radacinilor ajuta la o crestere de 3-4 ori mai mare.
 
De asemenea, rasadurile de afin pot fi obtinute prin folosirea butasilor. Pentru acest proces este nevoie ca tulpina sa fie inradacinata, fara a o separa de planta mama. Aceasta metoda este una naturala de propagare a plantelor, fiind accesibila oricarui gradinar.
 
Butasii de afin inradacinati pot dura 2 - 3 ani. Momentul optim al acestui proces este in perioada de crestere a afinelor, la mijlocul lunii aprilie pana in septembrie.

Recoltarea afinelor

 
Arbustii de afin pot produce pana la 3 - 5 kg de afine la o tufa si chiar mai mult. Totusi, acest rezultat se obtine la o distanta de 6 - 8 ani de la plantare.
 
Plantatia de afin este una roditoare chiar din anul plantarii, insa este recomandat ca in primii doi ani de la plantare sa se indeparteze mugurii de rod. Acest proces se realizeaza pentru o dezvoltare armonioasa a tufei.
 
In ceea ce priveste recoltarea afinelor, acest proces se poate efectua manual, mecanizat sau semi-mecanizat. In cazul culturii mici se recomanda o metoda de recoltare manuala. In acest sens, fructele destinate consumului in stare proaspata li se potriveste perfect aceasta metoda.
 
In cazul culturii mai mari, productivitatea de recoltare depinde de mai multi factori, precum productia de fructe si abilitatea culegatorului. Totusi, productia se incadreaza in medie intre 30 - 40 kg pe zi.
 
Recoltarea manuala a afinelor se face pe soiuri, in cosulete cu o capacitate de 0,5 kg, asezate pe un rand in ladite cu capacitatea de 3 - 5 kg. In urma acestui proces fructele pot fi depozitate temporar in incaperi racoroase, la temperaturi de 10 - 12 grade C, unde se pot pastra 4 - 5 zile.
 
Recoltarea mecanizata consta in utilizarea combinelor. In acest proces se inregistreaza pierderi cantitative si calitative. Aceasta metoda este destinata industrializarii.
 
Recoltarea semi-mecanizata consta in recoltarea afinelor cu mana si colectarea lor intr-un buncar comun. De asemenea, are loc si lovirea tufelor cu tuburi scurte de cauciuc si colectarea fructelor in cosurile asezate sub tufa.
 
In functie de soi, coacerea fructelor are loc pe o perioada de 4 - 7 saptamani. Maturitatea de recoltare consta in culoarea fructelor specifica soiului. 

Soiuri de afine

 
Cultura afinului este una bogata si include mai multe soiuri. Printre acestea se numara:
 
- Duke
 
Acest soi nu este recomandat zonelor racoroase si umede. Infloreste tarziu si tolereaza temperaturile fluctuante. De asemenea, acest soi este apreciat pentru recolta foarte bogata.
 
- Hannah's Choice
 
Gustul afinelor din acest soi este dulce, usor acid si foarte aromat. De asemenea, aceasta cultura este rezistenta la seceta. In comparatie cu Duke, afinele sunt mai mari.
 
- Spartan
 
Acest soi de afine se preteaza recoltarii mecazinate, dezvoltandu-se in soluri nisipoase cu multa materie organica. In acest sens, Spartan fructifica devreme in zonele cu inghet tarziu.
 
- Patriot
 
La aceasta cultura de afine, fructul este mare spre foarte mare cu o forma sferica turtita. De asemenea, rezista la ingheturile din sezonul rece si la boli. Se dezvolta bine in solurile cu textura grea si necesita taieri intensive pentru a avea fructe mari.
 
- Meader
 
Acest soi este excelent la frig, fiind un soi fertil si productiv. Datorita coroanei, acest soi favorizeaza culesul mecanizat.
 
- Bluecrop
 
Acesta este rezistent la seceta. In raport cu numarul de frunze, acest soi produce multe fructe si se adapteaza unei recoltari mecanizate.

Vezi ce presupune si cultura de lavanda...click AICI pentru detalii si comenzi
 
- Bluegold
 
La acest soi, fructul este de culoare albastru deschis, cu o marime medie. De asemenea, soiul tolereaza foarte bine gerul din zonele montane.
 
- Nelson
 
Nelson are o tufa viguroasa, de inaltime medie, foarte productiva. De asemenea, fructele sunt rezistente la socuri mecanice. Nelson se coace in jurul datei de 25 iulie si este adecvat impachetarii comerciale si culesului mecanizat.
 
- Chandler
 
Acest soi detine o tufa inalta cu afine foarte mari. De asemenea, Chandler se numara printre soiurile de afine cu cele mai mari fructe si o calitate a acestora excelenta. In acest caz, se recomanda recoltarea manuala.
 
- Toro
 
Toro este rezistent la temperaturi scazute si se preteaza atat recoltarii manuale, cat si celei mecanizate.
 
- Elliot
 
Acest soi de afin se coace tarziu, din 15 august in zonele mai calde pana in 10 octombrie in zonele mai friguroase. De asemenea, este adaptat la recoltarea mecanizata, 70 - 80% din fructe fiind culese la prima recoltare.
 
- Brigitta
 
Fructul acestui soi este foarte aromat si gustos, fiind de culoare albastru-violet. Acest soi este preferat de fermierii profesionisti pentru depozitare indelungata. La hectar se obtin cantitati mari de fructe din acest soi.


 

Curatarea afinelor

 
Curatarea afinelor este un proces complex, insa nu numai profesionistii il pot face. Culegatorii fara experienta pot curata fructele de padure suficient de repede daca se familiarizeaza cu nuantele acestui proces.
 
Un prim pas pe care trebuie sa-l faceti este culegerea afinelor si transferarea acestora intr-un vas sau intr-o sita incapatoare. Asigurati-va ca nu exista resturi, crengute sau frunze in afinele adunate. Dupa acest pas, clatiti fructele cu apa foarte rece. 
 
Pentru o verificare suplimentara, asezati fructele pe o suprafata larga pentru a vedea daca exista resturi, dupa claditi-le din nou cu apa rece. Astfel, eliminati partile nedorite ale plantei sau insectelor.
 
Tamponati usor cu o hartie absorbanta fructele pentru a scapa de excesul de apa. In parcurgerea acestui pas trebuie sa fiti foarte atenti, pentru a nu zdrobi afinele. 
 
In acest moment, afinele sunt gata de servire sau pregatite pentru a fi adaugate intr-un preparat gustos.
 

Afine de cultura vs afine de padure

 
Cultura afinului de padure creste in regiunile alpine si poate fi gasit pana la altitudinea de 2000 - 2500. De asemenea, acest arbust prefera versantii umbriti si umezi, prin paduri de conifere si pajisti montane. 
 
Tufisurile de afine de padure sunt de dimensiuni mici, aproape de sol, de la 15 pana la 50 cm inaltime. De asemenea, acestea se gasesc in zonele uscate sau mlastinoase, cu sol acid, in poieni spatioase sau in groasa copacilor.
 
Afinele de padure sunt de dimensiuni mici si se localizeaza una cate una. Acestea au o dimensiune de pana la 1 cm, pielea albastru inchis, aproape neagra si sunt acoperite cu o floare albastruie.
 
Arbustii de afine sunt vizibili in padurile de molid sumbre, padurile de pini si in zonele de padure mixte, unde se afla in apropiere pini si mesteacan de molid.
 
Pulpa fructului este suculenta si la fel de intunecata ca pielea. Gustul acestora este dulce-acrisor, iar semintele sunt mici, invizibile atunci cand sunt consumate.
 
Afinele se gasesc in padure doar pe perioada lunii iulie.
 
Diferentele majore care se observa in cazul afinelor de cultura si a celor de padure sunt culoarea, dimensiunea, forma si gustul
 
In ceea ce priveste afinele de cultura, acestea prezinta mai multe cerinte, pe care gradinarul trebuie sa le indeplineasca.  Plantatia de afini are nevoie de lumina directa de la soare, astfel se va putea dezvolta normal. 
 
De asemenea, afinul este foarte pretentios in ceea ce priveste necesarul de apa, mai ales in perioada cresterii si in cea a maturitatii fructelor.
 
Pentru cultura afinului sunt recomandate doua sisteme de irigare: prin aspersiune si prin picurare.
 
In ceea ce priveste gustul afinelor de cultura, acesta este influentat de diversi factori. Printre aceste aspectele se numara: 
 
- soiul
 
- supraproductia
 
- culegerea de boabe necoapte/culesul prea devreme
 
- soarele insuficient
 
- prezenta precipitatiilor
 
- fenomele meteorologice extreme
 
- inghet tarziu
 
- irigre incorecta

Beneficiile afinelor de cultura

 
Afinele de cultura contin antioxidanti
 
Afinele au un potential caloric scazut, avand in vedere continutul limitat de glucide. De asemenea, afinele contin o cantitate semnificativa de fibre, necesare unei bune digestii. 
 
In acest sens, fibrele din afine contribuie la eliminarea grasimilor in exces. Aceste fructe detin cantitati considerabile de antioxidanti, vitamine si oligoelemente. La o simpla analiza, 100 g de afine de cultura contin 57 kcal din care:
 
- 15 g glucide
 
- 0,7 g proteine
 
- 2,5 g fibre
 
- 0,3 g grasimi (ulei)
 
- 85 g apa
 
Afinele de cultura contin urmatorii antioxidanti:
 
- antocianine, printre care mirtilina - protejeaza impotriva radicalilor liberi
 
- quercetina - creste imunitatea si scade riscul de afectiuni cardio-vasculare
 
- miricetina - reduce glicemia si riscul tumoral
 
 
Afinele de cultura au efecte antiimbatranire
 
Prin cantitatile importante de antioxidanti, afinele de cultura ofera proprietati antiimbatranire si antitumorale demonstrate.
 
Radicalii liberi genereaza oxidarea celulara generala ce poate afecta moleculele vitale din organism. In acest caz intra si moleculele din structura ADN-ului care pot aparea la formatiuni tumorale. Astfel, afinele sunt bogate in antioxidanti, reusind sa neutralizeze o mare parte din radicalii liberi in circulatie.
 
Afinele scad colesterolul si tensiunea
 
Oxidarea celulara, de care am mentionat putin mai devreme, este respnsabila si de oxidarea colesterolului rau in organism. 
 
Acesta conduce la inflamarea vaselor de sange, depunerea placilor de colesterol pe artere si boli cardiovasculare. Avand in vedere ca plantatia de afin este bogata in polifenoli, mai exact antioxidanti, ajuta corpul la prevenirea bolilor cardio-circulatorii.
 
In conditiile in care afinele sunt consumate regulat, acestea aduc beneficii imediate. Alimentatia corecta in care sunt introduse si afinele conduc la scaderea tensiunii arteriale.
 
 
Afinele mentin creierul activ
 
Afinele incetinesc imbatranirea cerebrala si tin Alzheimer-ul la distanta cu ajutoul proprietatilor care incetinesc stresul oxidativ si la nivelul neuronilor.
 
Aceste fructe aduc beneficii organismului prin stimularea memoriei, vederii, transmiterii semnalului electric la nivelul cortexului. Potrivit unui studiu, afinele consumate pe o perioada de sase ani au intarziat declinul cerebral cu 2,5 ani in cazul consumatorilor de afine si capsuni.
 
 
Afinele scad glicemia si previn diabetul
 
Afinele nu contin cantitati mari de zahar, ceea ce le face potrivite pentru persoanele cu risc de diabet. Totodata, sunt benefice persoanelor cu diabet deoarece ajuta la actionarea insulinei. 
 
Rezistenta la insulina declanseaza diabetul, astfel cresterea sensibilitatii celulor la insulina se transmite in final prin risc mai scazut de diabet 2 si sindrom metabolic.
 
Efectele antidiabet ale afinelor pot fi observate mai pregnant in cazul consumului de suc si integratoare din afine.
 
 
Afinele sporesc imunitatea
 
Afinele sporesc imunitatea, efectul acestora este observat cel mai bine in cazul aparatului urinar si respirator. De asemenea, consumul de afine minimizeaza stresul oxidativ major la nivelul muschilor obositi. 
 
 
Afinele ajuta pielea
 
Printre beneficiile afinelor se numara si efectele asupra pielii. Datorita prezentei masive de antioxidanti, afinele ajuta in caz de acnee, ecxeme, rani si psoriazis. De asemenea, afinele de cultura stimuleaza productia de colagen, ajutand la efectele de antiimbatranire.


 

Afacere cu afine

 
Aceasta idee de afacere este profitabila avand in vedere ca atat fructul, cat si frunzele acestuia ofera proprietati. In acest sens, de la plantele de afin se pot valorifica frunzele sub forma uscate, din care se prepara ceai. 
 
Ceaiul din frunze de afin este recomandat celor care sufera de diabet, detinand proprietatea de a scadea zaharul din sange. De asemenea, acest produs obtinut se recomanda si pentru tratarea gutei si reumatismului, bronsitei cronice, in enterocolite, calculoza renala si uremie. Astfel, aceasta idee de afacere agricola poate atrage atentia persoanelor interesate de remedii naturiste.
 
Pensiunea in livada de afine este o idee de afacere ce se preteaza pe cultura de afine in Romania. O afacere de acest gen ar genera venituri atat din zona de HoReCa, cat si din sectorul agricol.
 
Un proiect agricol pe tema culturii de afine estimeaza un profit cuprins intre 20.000 si 40.000 euro. Cererea acestui fruct este un mare avantaj in Romania, dar si pe piata externa. 
 
Cultura de afine obtine un profit mare avand in vedere ca fructele se pot comercializa proaspete, inghetate si in anumite preparate. De asemenea, un rol important la profit au si frunzele uscate din care se poate prepara ceai.
 

Cultura de afin

 
Afinul este un arbust de dimensiuni mici, stufos, ramuros si cu o tulpina de culoare verde lunga de aproximativ 30 - 60 cm. De asemenea, frunzele afinului sunt mici, ovale, crestate pe margine si verzi pe ambele fete.
 
In ceea ce priveste florile culturii de afin, acestea sunt de culoare alb sau roz cu petale unite sub forma unui clopotel, dispuse cate 1 - 2. 
 
Cultura de afin infloreste in luniele mai-iunie
 
Cultura de afine are nevoie de o inspectie atenta inainte de inceperea recoltarii. Boabele de afine trebuie sortate si calibrate. Acest proces trebuie sa includa mai multe serii, pentru a nu exista resturi. Astfel, o verificare ulterioara ajuta la indepartarea resturilor accidentale si la o recolta eficienta.
 
Inainte de infiintarea culturii de afin, materialul saditor trebuie fasonat, astfel eliminandu-se radacinile uscate sau deteriorate. De asemenea, pentru mai multe sanse de reusita, radacina arbustilor trebuie introdusa intr-un amestec format din pamant galben, balegar si apa.

 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.06 din 18 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016