Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Floarea soarelui in asolament: ce culturi premergatoare sunt indicate

floarea-soarelui-in-asolament-ce-culturi-premergatoare-sunt-indicate

Cu un loc de frunte in Uniunea Europeana la productia de floarea-soarelui, Romania detine unele dintre cele mai prielnice soluri pentru aceasta cultura oleifera. Pe fondul maririi numarului de fermieri interesati sa cultive suprafete tot mai mari cu floarea-soarelui, este natural sa apara o serie de dileme cu privire la pregatirea cat mai riguroasa a unei asemenea culturi.


 Un factor-cheie pentru obtinerea unei productii cat mai satisfacatoare este reprezentat de asolamentul corespunzator atat cu cerintele florii-soarelui, cat si cu particularitatile solurilor din Dobrogea, Campia Romana si Campia de Vest. 
 
Care sunt dezavantajele monoculturii
 
Cererea mare pentru aceasta planta a determinat, in trecut, aparitia monoculturii de floarea-soarelui pe terenurile agricole din tara noastra. Aceasta optiune s-a dovedit a fi una nefavorabila, din cauza slabei rezistente la parazitul Oronbache cumana, cunoscut si sub numele de Lupoaie. Actiunea acestei plante parazite se materializeaza prin pierderi de pana la 70% in monocultura. Mai mult, pe lista vasta a bolilor a caror aparitie este favorizata de monocultura florii-soarelui se mai numara putregaiul alb, putregaiul cenusiu, mana florii-soarelui, patarea bruna, rugina sau alernarioza.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h
Care sunt culturile premergatoare cele mai indicate
 
Aceasta planta tehnica, pe care fermierii o cunosc si dupa numele stiintific de Helianthus annuus, poate reveni pe aceeasi suprafata de cultivare dupa o perioada de minimum sase ani. Printre culturile premergatoare cele mai recomandate inainte de semanatul  cu floarea-soarelui se numara cerealele paioase, mai exact, graul, orzul, orzoaica si ovazul. Mai este recomandata cultura de porumb, precum si cea de sfecla de zahar,, de mazare si de lucerna. Nu sunt indicate ca plante pentru cultura premergatoare celei de floarea-soarelui soia, fasolea sau rapita, din cauza pericolului reprezentat bolile comune si in special de putregaiul alb. 
 
Ce actiuni urmeaza dupa recoltarea plantei premergatoare
 
Pentru o rotatie a culturilor desfasurata in conformitate cu recomandarile specialistilor, este nevoie de efectuarea unei lucrari de dezmirisit imediat dupa recoltarea plantei premergatoare. Apoi, se va proceda la efectuarea araturii. Mentinerea terenului cat mai afanat si cat mai curatat de buruieni este obligatorie, iar fertilizarea solului se realizeaza prin aplicarea de azot, fosfor, potasiu, calciu si magneziu.
 
Cum obtii o combatere eficace a bolilor
 
Bolile si in special putregaiul alb (Sclerotinia) sunt dusmani foarte puternici ai oricarei culturi de floarea-soarelui. Combaterea eficienta a acestora implica utilizarea unui fungicid sistemic, sub forma de suspensie concentrata. Formularea pe baza de boscalid si  dimoxistrobin pune la un loc intreruperea cresterii ciupercii, prin oprirea producerii de energie, si inhibarea respiratiei mitocondriale din celulele patogenului, respectiv intreruperea transportului de electroni. 
 
Informatiile de mai sus pot reprezenta un scurt ghid in vederea obtinerii unei productii cat mai abundente de floarea-soarelui. Cu respectarea indicatiilor specialistilor si cu folosirea tehnologiilor potrivite, rezultatele nu pot fi decat dintre cele mai bune.
 
Credit foto: Shutterstock

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016