Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Pomicultura e un domeniu complex, dar si riscant

pomicultura-e-un-domeniu-complex-dar-si-riscant

Un tanar absolvent al Facultatii de Agronomie care a preluat si remodelat afacerea parintilor spune ca pomicultura e un domeniu complex, dar si riscant.


Afacerile in domeniul pomiculturii inseamna munca neintrerupta, cunostinte bune in domeniu, terenuri cu sol adecvat, o respectare a sfaturilor venite din partea specialistilor, dar si conditii agrometeorologice prielnice, a declarat, pentru Agerpres, Mihai Ciurte.
 
"In total, detinem peste 9 hectare de culturi pomicole diversificate, iar cultura marului e predominanta. Satul Plopis, asezat intr-o zona de deal din judetul Maramures, este propice pomiculturii. Cultivam soiurile de mar Golden, Topaz, Pinova si Ionatan, dar si diverse soiuri de cires, par si prun. Fiind o zona de deal insorita, culturile pomicole se pot dezvolta armonios, dar si solul este la fel de bun unor asemenea culturi", a spus Mihai Ciurte.
 
Acesta a precizat ca afacerea in domeniul pomiculturii a debutat in anul 2007, crescand constant ca si suprafata cultivata.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afaceri la Cheie - Cultivarea ciupercilor Champignon


Ciuperci Champignon - O afacere de milioane Milioanele TALE Ciupercile champignon Agaricus sunt cultivate inca din secolul XVII Cercetarile si experimentele au demonstrat eficienta culturii de Agaricus precum si calitatile culinare deosebite ale acestei ciuperci In prezent cultura ciupercilor champignon se extinde tot mai mult...

Oferta Speciala
valabila 48h
"Afacerea de familie a inceput in anul 2007, dupa care am preluat-o eu. Am extins plantatia de pomi fructiferi si am accesat programul 'Tanarul Fermier'.(...) Treptat, am ridicat o plantatie de pruni intinsa pe doua hectare, iar in urma cu o luna de zile ne-am mai extins cu inca 2,5 hectare, pe aceeasi plantatie cultivand prun, cires si par. Ideea de afacere apartine parintilor care s-au lansat cu foarte mult curaj. Apoi au vazut ca merge bine, iar eu am facut studiile superioare in horticultura, pentru a putea continua afacerea, decat sa ma apuc de altceva sau sa plec din tara. (...) Intr-adevar, este mult mai greu, dar imi place si ne straduim sa facem o agricultura un pic performanta. Terenul este proprietate personala, iar cand am accesat programul 'Tanarul fermier', am preluat inca doua exploatatii pentru a putea indeplini punctajul necesar accesarii fondurilor europene", a mai spus Mihai Ciurte.
 
Acesta a sustinut ca pomicultura necesita cunostinte aprofundate in domeniu.
 
"A porni o asemenea afacere la prima vedere nu pare complicat, insa e nevoie de cunostinte tehnice si practice. (...) Daca cineva doreste sa porneasca o asemenea cultura, persevereaza si se documenteaza temeinic, poate reusi. Un om cu o pregatire de specialitate s-ar descurca mult mai usor pentru ca ajunge sa cunoasca toate detaliile ajutatoare. Plus, cunosti cum sa protejezi cultura, cum sa previi atacurile daunatorilor, pentru ca se intampla. Pe langa tratamente, livada trebuie mereu supravegheata pentru a vedea daca nu a aparut o noua specie de daunatori. Acesti daunatori nu apar in aceleasi timp pe zone sau pot aparea mult mai tarziu", a spus Mihai Ciurte.
 
El a mentionat ca investitia in pomicultura poate porni cu un buget mic, dar se poate extinde anual in functie de resursele financiare si de teren.
 
"Investitia e in functie de buget. Cine are un buget mai mic, poate incepe o plantatie pomicola de 20-30 de ari si, in functie de evolutie, se poate extinde. O cultura pomicola buna, adica rod, si taiere adecvata trebuie mentinuta tot timpul la 25 de hectare, pentru a avea in fiecare an aceeasi rodire. (...) Saparile se fac atat toamna, cat si primavara, folosirea gunoiului de grajd e un avantaj, e substanta organica din sol care imbunatateste terenul. Un mar, de exemplu, consuma foarte mult si trebuie mereu ajutat ca sa duca mai departe toata productia. In Romania se produce prea putin ecologic, pentru ca acolo cheltuielile sunt mult mai mari, iar pretul de vanzare ar trebui sa fie mult prea mare. E o investitie mult prea mare ca sa produci ecologic. Noi aplicam schema clasica de tratamente la mar, adica 12 tratamente. In Romania, inca nu e pusa baza pe produsele ecologice, desi oamenii ar manca ecologic, sanatos, dar se uita la bani. Intotdeauna se cumpara cel mai ieftin. E doar o nisa ingusta de oameni care isi permit asemenea produse de calitate", a mai opinat Mihai Ciurte.
 
El a adaugat ca vanzarea produselor inseamna promovarea acestora, prezenta constanta pe piata si o educare a consumatorului.
 
"Cel mai greu e cu vanzarea, iar daca esti nou pe piata, trebuie sa faci promovare tot timpul. (...) Profitul incepe sa vina abia dupa cultura extinsa, iar daca lucrezi mecanizat, profitul poate fi mult mai mare. Ca sa accesezi un fond european trebuie sa ai ceva, in primul rand un teren, chiar de la zero nu poti incepe. Consumatorul trebuie, la randul sau, educat si acest lucru vine doar in contact direct cu acesta. Am incercat sa livrez mere spre supermarket, insa cer ca merele sa reziste la raft mai mult de doua luni de zile, lucru imposibil pentru ca nu aplicam un tratament care sa mareasca rezistenta marului. Asa ca nu am fost acceptat si vindem produsele doar prin targul producatorilor traditionali din Maramures si prin cateva magazine alimentare sau legume-fructe.Vanzarea produselor traditionale ar insemna un spatiu desemnat, sa fie un om care sa se ocupe de asa ceva. Apoi trebuie obisnuita lumea sa mearga zilnic spre magazin, si sa nu mai vindem numai doua zile pe saptamana, vineri si sambata", a mai spus Mihai Ciurte.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Pomicultura e un domeniu complex, dar si riscant
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Comentarii
Comentarii0 comentarii




Ultima ora

Newsletter gratuit
Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri".



Forum
Romulus Oprea spune: Explicați-mi vă rog această frază : ”Pe loturile semincere – plante lasate neculese pentru a servi ca plante de samanta – la maximum 10 zile de la data cand se inregistreaza zborul maxim de...
10 Iul. 2019 19:11:48
Raspunde la intrebare
Markybaetica spune: Cu ce tratez de Lypercosicum virus 5
24 Iun. 2019 20:45:36
Raspunde la intrebare
Gheorghe Cotoran spune: Ok
23 Iun. 2019 11:02:58
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

Inflorescenta in care pedunculii fiecarei flori pornesc din acelasi nod al tulpinii si se ridica pan ...

Ramura tanara care se dezvolta din radacina sau tulpina unei plante lemnoase ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016