Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prognoza agrometeorologica pentru perioada 10-16 iulie 2012
In intervalul 10 – 16 Iulie 2012 va predomina o vreme mai calda decat in mod normal, chiar caniculara, la scara intregii tari, informeaza buletinul saptamanal emis de Administratia Nationala de Meteorologie. Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 20...31 grade Celsius, valori mai ridicate cu 1...8 grade Celsius comparativ cu mediile multianuale, in majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura maxima a aerului se situa intre 27...38 grade Celsius, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 13...24 grade Celsius, in aproape toata tara, cu nopti tropicale indeosebi in zonele de campie.
Se prognozeaza ploi locale, cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice, intensificari temporare ale vantului, precum si izolat, caderi de grindina, pe aproape intreg teritoriul agricol. in primele zile ale perioadei, in nordul, estul si centrul tarii, local cantitatile de apa vor depasi 20-25 l/mp.
Continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm in cultura neirigata de porumb se va mentine la valori scazute si deosebit de scazute, fenomenul de seceta pedologica avand diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si local extrema, pe suprafete agricole extinse din sud-estul, sudul, estul si vestul tarii. Aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim, indeosebi in centrul, nordul si nord-vestul teritoriului agricol.
in aceste conditii, la culturile prasitoare aflate in perioada consumului maxim fata de apa, ritmurile vegetative vor fi mai intensificate, in special pe suprafetele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului. Totodata, in zonele cu deficite de umiditate in sol, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice (30...32 grade Celsius) de rezistenta a plantelor se va produce in continuare ofilirea si rasucirea temporara a aparatului foliar, precum si uscarea prematura a frunzelor bazale la porumb si floarea-soarelui, in orele de amiaza.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
Functie de data semanatului, graul de toamna va inregistra definitivarea maturitatii in lapte (100%), plantele aflandu-se predominant in fazele de maturitate in ceara (10-100%) si deplina (30-100%), extinzandu-se suprafetele agricole in curs de recoltare.
La cultura de rapita aflata la maturitatea tehnologica se va putea finaliza recoltarea.
Floarea-soarelui va parcurge predominant formarea capitulului (80-100%) si inflorirea (30-100%).
Sub aspect fenologic, porumbul se va afla in fazele de formare a paniculului (40-100%), inflorire (10-80%) si matasire (10-70%).
in principalele bazine specializate, la sfecla de zahar se vor semnala dezvoltarea aparatului foliar si ingrosarea axei hipocotile (60-100%).
Cartoful, functie de data plantatului va parcurge inflorirea (60-100%), precum si cresterea tuberculilor (10-100%), in majoritatea bazinelor de cultura.
La speciile de semintoase (mar, par) predominante vor fi cresterea fructelor si acumularea zaharurilor, iar la samburoase (cais, piersic, prun), maturarea fructelor si recoltarea acestora.
La vita de vie se vor continua cresterea lastarilor, formarea si cresterea boabelor, in majoritatea podgoriilor.
in zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de sezon se vor efectua in conditii favorabile.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
- » Prognoza agrometeorologica 19 - 25 noiembrie 2024. Sunt prognozate precipitatii predominant sub forma de ploi locale
- » Prognoza agrometeorologica 12 - 18 noiembrie. In zonele joase si de lunca se vor mentine conditii de producere a cetii, asociata cu burnita
- » Prognoza agrometeorologica 5 - 11 noiembrie 2024. Continutul de apa din sol va prezenta valori scazute si deosebit de scazute
- » Prognoza agrometeorologica 29 octombrie - 4 noiembrie 2024. Precipitatiile prognozate vor fi reduse cantitativ
- » Prognoza agrometeorologica 22 - 28 octombrie 2024. Se recomanda urgentarea insamantarilor la orzul si graul de toamna
Idei de afaceri in agricultura