Stiri agricole din Romania | Noutatile agricole din 2024
Subventii 2025: Fermierii au de respectat o noua conditie
In 2025, noua conditie introdusa este conditionalitatea sociala, un nou set de norme privind conditiile de munca in ferma.
MADR urmeaza sa elaboreze, pana la jumatatea lunii februarie, detaliile despre conditiile pe care fermierii trebuie sa le respecte.
"Conditionalitatea sociala este un regulament cu aplicabilitate incepand cu cererea anului 2025, valabil nu doar ...
Autoritatile anunta situatia subventiilor din 2024 si posibilele majorari pe termen lung
Pana in acest moment au fost autorizati la plata peste 635.000 de fermieri la nivel national pentru platile finale. Cu toate acestea, exista fermieri care semnaleaza ca nu si-au primit banii.
APIA precizeaza ca platile pentru anul de cerere 2024 se pot intinde pana la finalul lunii iunie 2025, conform legislatiei in vigoare.
De asemenea, APIA garanteaza ca toti fermierii ...
Rabla pentru tractoare. Cand pornesc inscrierile
Administratia Fondului pentru Mediu a anuntat lansarea acestuia pana la sfarsitul anului 2024, insa acest lucru nu s-a efectuat nici pana acum.
Conform celor mai recente precizari din partea AFM, inscrierea beneficiarilor se va face abia dupa aprobarea bugetui de stat pentru anul in curs.
"Lansarea sesiunii va avea loc anul viitor, imediat dupa aprobarea ...
Primele subventii APIA pe 2025. Crescatorii de animale pot depune cererile de plata
Cererile de plata se depun in perioada 9 ianuarie - 10 februarie 2025.
De asemenea, completarea si depunerea cererii se face electronic de catre solicitant prin accesarea site-ului www.apia.org.ro, la sectiunea DR-06 - Bunastarea animalelor.
In ceea ce priveste cererea de plata, aceasta cuprinde angajamente si informatii aferente tuturor exploatatiilor autorizate ...
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
In perioada 27 noiembrie - 31 decembrie 2024 au fost efectuate controale in unitatile din industria alimentara, cu scopul de a asigura siguranta consumatorilor, informeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Sigurana Alimentelor.
In cadrul actiunilor, inspectorii ANSVSA au verificat peste 7.000 de unitati autorizate sanitar veterinar si 830 de mijloace auto, in locuri ...
Cultivarea piersicului. Soiuri de piersic, pavii si nectarine
Prin sortimentul foarte variat, se pot produce si consuma fructe proaspete o perioada lunga de timp, de la sfarsitul lunii iunie, la sfarsitul lunii octombrie, asigurand atat piata cat si fabricile de conserve.
Datorita acestor avantaje, cultura piersicului trebuie extinsa in toate zonele favorabile, chiar pe nisipurile Olteniei unde se comporta foarte bine. Piersicile au in compozitia lor ...
Fisa tehnologica - cultivarea porumbului
Dupa cateva zile de la rasarire, porumbul formeaza in sol primul nod tulpinal; distanta dintre samanta si primul nod se numeste mezocotil si este capabil sa formeze radacini pe orice punct al lungimii sale.
Pe tulpina in sol se formeaza apoi mai multe noduri succesive, cu internoduri foarte scurte. Numarul de noduri ce se formeaza in sol este caracteristic hibridului si variaza intre 6 si 10, din ...
Productie vegetala. Factorii de mediu care influenteaza cresterea si dezvoltarea plantelor
Lumina – influenteaza cresterea si dezvoltarea plantelor prin intensitate (lucsi), durata si lungime de unda. Participand ca sursa de energie in fotosinteza, lumina constituie conditia de baza in realizarea unor productii mari si de calitate. Ajunge la suprafata solului sub doua forme:lumina directa si lumina difuza.
Difuzia este produsa de moleculele gazoase ale atmosferei, de particulele ...
Cresterea iepurilor - hrana iepurilor de casa, ce mananca iepurii, furaje verzi, uscate si concentrate pentru iepuri
Iepurele este un animal rozator cu regim vegetarian (ierbivor). Aparatul digestiv al iepurilor se caracterizeaza printr-un sistem redus de masticatie, un stomac voluminos, un intestin lung si un cecum important. La iepuri, hana are o trecere lenta a hranei prin intestin si necesita prezenta unei microflore abundente, antrenanta in procesul digestiv (alimentele raman 48 ore si se elimina in 4 ...
AFM continua programul "Rabla pentru tractoare"
Rabla pentru tractoare va fi lansat odata cu programele Rabla Clasic si Rabla Plus, imediat dupa aprobarea legii bugetului pentru anul 2025.
"Momentan mai avem doua zile de clarificari pentru dealerii validati, procedam exact ca la Casa Verde Fotovoltaice si Rabla, avem o lista cu dealeri pe care noi o vom publica pe site-ul institutiei.
Dupa ce vor trece aceste ...
Importurile de lapte brut s-au majorat cu 44,5%
Importurile de lapte brut s-au majorat cu 44,5%, pana la 129.258 tone, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.
In cazul productiei de produse lactate, cea mai mare crestere a fost afisata la unt (+9,3%), de la 8.447 tone in primele 10 luni ale anului trecut, la 9.230 tone in aceeasi perioada din acest an.
In luna octombrie 2024 fata de luna ...
Cititorii site-ului au evaluat articolele din sectiunea "Stiri" cu
3.98 / 5
din 47111 evaluari
Pagina: 123456789»
Diverse
In spatele unui produs de succes, indiferent daca vorbim de producatori artizanali sau de ...
In fiecare dimineata, miliarde de oameni de pe planeta ii savureaza aroma. In majoritatea ...
Spre deosebire insa de butasire, care presupune mai intai detasarea unor fragmente (ex: varfuri de ...
Tarhonul in retete culinare
Tarhonul se foloseste la celebra ciorba ardeleneasca de porc, ...
Din ce in mai multa lume incearca sa se inconjoare de natura. Alegerea plantelor poate fi ...
Arborele de avocado ajunge, in America de Sud, la inaltimi de peste 20 m. In conditii de apartament ...
Capsunul este vesnic verde Frunzele sale nu se ingalbenesc toamna si nu cad. Unele din ele mor ...
Ce face special acest lant de drujba?
Lantul padurarului este un accesoriu destinat ...
Ceea ce multi nu stiu este ca buruienile sunt indicatori excelenti pentru calitatea solului din ...
Fructul de catina alba
Fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul ...