UCPR: Carnea de pui si ouale din Romania respecta cu strictete legislatia in vigoare
Carnea de pui si ouale din Romania sunt fara riscuri pentru consumatori. Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentelor a efectuat, recent, o analiza si atesta ca producatorii romani respecta cu strictete legislatia in vigoare, potrivit reprezentantilor Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania.
In acest sens, rezultatele celor peste 3.200 de probe prelevate din carne de pasare si oua de consum, analizate pentru hormoni si alte reziduuri, date publicitatii prin Raportul EFSA din data de 26 februarie 2024, reconfirma faptul ca romanii au acces la oua si carne de pasare sigure, produse de producatorii romani, mentioneaza UCPR intr-un comunicat.
Toti membrii Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, producatori de carne de pasare si oua de consum din tara noastra, respecta legislatia in vigoare, fiind monitorizati permanent de ANSVSA.
"Rezultatele analizelor au aratat ca, din cele 2.721 de probe prelevate din carne de pasare si 481 probe prelevate din oua de consum, analizate pentru hormoni si alte reziduuri, nu a fost depistata nici o proba neconforma, iar din cele 269 de probe pentru reziduurile de antibiotice doar o proba a fost neconforma", a declarat presedinte UCPR, Ilie Van.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Numarul de probe pentru control este aprobat, conform Directivei 96/23/CE, de catre Comisia Europeana in functie de numarul de pasari din fiecare tara.
"Numarul de probe analizate in 2022 pentru Romania este superior numarului mediu de probe analizate in UE, fiind efectuate 2.721 de teste pentru hormoni si alte substante reziduale in carnea de pasare, 481 de probe prelevate din oua de consum precum si 269 de probe pentru reziduurile de antibiotice", a adaugat presedintele UCPR.
Metodele de analiza si control utilizate in laboratoarele de stat sunt cele recomandate si verificate anual de catre Comisia Europeana.
In ceea ce priveste recoltarea probelor pentru analize, aceasta se face periodic, inopinat, de catre reprezentantii ANSVSA, fara ca producatorii sa fie informati.
Crescatorii de pasari si fermierii sunt obligati sa faca saptamanal supraveghere prin programe de autocontrol, au subliniat reprezentantii UCPR.
In cazul utilizarii antibioticelor, presedintele organizatiei crescatorilor de pasari din Romania a mentionat ca acestea sunt folosite doar in scop curativ, ca tratament in diferite boli ale pasarilor, sub prescriptia si supravegherea medicului veterinar. In periada de tratament se respecta "timpul de asteptare", astfel incat in carne sa nu existe reziduuri de antibiotice.
"In fiecare exploatatie avicola din Romania exista un registru in care se mentioneaza obligatoriu denumirea antibioticului administrat, perioada de tratament si timpul de asteptare necesar eliminarii antibioticelor din organism. Totodata, dupa sacrificare, se preleveaza din nou probe, atat din carne cat si din furaje, care se analizeaza", explica reprezentantii UCPR.
UCPR avertizeaza ca in spatiul public exista diverse stiri false si declaratii nechibzuite despre acest subiect.
"Declaratiile iresponsabile ale unor persoane care se pretind specialisti in diverse domenii, preluate si in presa, aduc grave prejudicii consumatorilor care sunt indepartati de produsele sigure, de buna calitate si la preturi rezonabile oferite de producatorii romani. Informatiile denigratoare la adresa sectorului avicol din Romania aduc grave prejudicii si producatorilor autohtoni carora le este afectata relatia cu parteneri din pietele externe care folosesc scandalurile si dezinformarile care apar in mass-media pentru a pune presiuni", avertizeaza UCPR.
Programul de control al sigurantei produselor avicole are la baza legislatia europeana in domeniu. Pentru interzicerea utilizarii hormonilor in cresterea pasarilor, opereaza Directiva 96/22, transpusa in legislatia romaneasca prin Ordinul ANSVSA 199/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
De asemenea, pentru interzicerea folosirii antibioticelor in hrana pasarilor, opereaza Regulamentul 1831/2003; pentru depistarea substantelor farmacologic active, opereaza Regulamentul 37/2010; pentru depistarea pesticidelor in carne, opereaza Regulamentul 396/2005; pentru depistarea diferitilor contaminanti si micotoxinelor in carne, opereaza Regulamentul 1881/2006.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>