Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Totul despre Programul Tomata 2024: Ghid Complet pentru Fermieri
Rosiile au o importanta crescuta pentru agricultorii romani, fiind una dintre cele mai cultivate legume din tara. Aceasta cultura de baza contribuie la veniturile fermierilor prin cererea constanta atat pe piata interna, cat si pe cea externa. Cultivarea rosiilor permite agricultorilor romani sa diversifice productia, reducand riscurile economice legate de dependenta de o singura cultura.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
Programul Tomata - Descriere generala
In plus, fermierii sunt incurajati sa adopte tehnologii noi si sa imbunatateasca practicile agricole, ceea ce poate duce la o productie mai eficienta si mai profitabila.
Eligibilitate si criterii de participare
- Participantii trebuie sa fie inregistrati ca fermieri, persoane fizice sau persoane juridice care desfasoara activitati agricole
- Suprafata minima pentru participarea la program este in jur de 0,5 hectare (5000 metri patrati) pentru asigurarea viabilitatii economice a culturii
- Inregistrarea la autoritatile competente, precum Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura sau Directiile Agricole, pentru a dovedi statutul de fermieri activi. In urma acestui proces, fermierii vor primi un cod de inregistrare agricola.
- Utilizarea tehnologiilor si practicilor agricole conform cu standardele programului: metode de irigatie, utilizarea ingrasamintelor, tehnici de fertilizare ecologica si respectarea normelor de protectia mediului. In plus, exista si cerinte legate de certificari pentru asigurarea calitatii produselor.
- Documentatia necesara cuprinde planul de cultura, declaratiile de productie si dovada achizitiilor. Planul de cultura detaliaza despre tipul de rosii cultivate, tehnologia utilizata si calendarul de lucru. Declaratiile de productie se refera la raportarea anuala a cantitatii de rosii produse. Dovada achizitiilor presupune facturi sau chitante pentru inputuri agricole.
- Cererile de participare si documentele aferente trebuie depuse intr-un interval specific de program. De regula, aceste termene sunt comunicate pe site-urile oficiale ale autoritatilor competente.
Criterii comune in anii anteriori
- Statutul fermierului - sa fie inregistrat la APIA si sa detina un cod de inregistrare unic
- Suprafata minima - intre 0,5 si 1 hectar
- Tipul de rosii - fermierii erau solicitati sa cultive anumite soiuri de rosii, frecvent mentionate in reglementarile programului (rosii rondele, rosii cherry, rosii pruna, rosii de tip paste, rosii pentru sucuri)
- Practici agricole - erau impuse standardele privind metodele de cultivare, irigatie si utilizarea ingrasamintelor
- Documentatia generala - fermierii trebuiau sa depuna cereri si sa prezinte documente care sa justifice activitatile desfasurate
- Controale si evaluari - erau efectuate controale pentru verificarea conformitatii cu cerintele programului
- 2019: Programul a pus accent pe utilizarea tehnologiilor de irigatie si pe respectarea standardelor de calitate. Suprafata minima era de aproximativ 0,5 hectare.
- 2021: Criteriile au inclus si cerinte legate de sustenabilitate si impactul asupra mediului, cu suprafata minima similara, dar cu o atentie crescuta asupra certificarilor ecologice.
- 2022: Programul a fost mentinut, avand in vedere succesul sau in sprijinul fermierilor. Au fost stabilite cerinte similare cu cele din anii anteriori, inclusiv suprafata minima de 0,5 hectare si utilizarea soiurilor aprobate. S-au oferit subventii pentru fermierii care cultivau rosii, accentul fiind pe sustenabilitate si practici ecologice.
- 2023: Au fost introduse anumite ajustari in criteriile de eligibilitate pentru a incuraja practicile ecologice si diversificarea culturilor. Au fost mentionate noi soiuri aprobate, adaptate la conditiile climatice actuale. S-au intensificat controalele pentru a verifica respectarea normelor de mediu si de calitate.
- 2024: In 2024, programul a fost extins pentru a include si alte tipuri de legume, nu doar rosii, pentru a sprijini diversificarea agriculturii. S-a pus un accent mai mare pe utilizarea tehnologiilor moderne in agricultura, inclusiv solutii digitale pentru gestionarea culturilor. Au fost introduse noi cerinte legate de certificarea ecologica si de impactul asupra mediului.
Beneficii pentru fermieri
Beneficiile pentru fermieri includ atat sprijin financiar direct, cat si avantaje de natura economica si structurala, precum:
- Sprijin financiar direct - Fermierii care participa la program pot beneficia de un ajutor financiar acordat de stat pentru fiecare hectar de teren cultivat cu rosii in spatii protejate. Sumele acordate pot varia, fermieri pot obtine o subventie semnificativa, ceea ce ii ajuta sa acopere o parte din costurile de productie, inclusiv pentru investitiile in tehnologie, ingrasaminte, seminte etc. Ajutoarele financiare sunt acordate pe baza productiei de rosii livrate pe piata, iar acesti bani pot fi o sursa importanta de venit pentru fermierii mici si mijlocii.
- Acces la piete interne si externe - Participarea la program poate ajuta fermierii sa aiba un acces mai usor pe piata interna, oferindu-le oportunitatea de a vinde produse certificate si de calitate superioara. Rosiile produse in cadrul programului sunt adesea mai cautate datorita standardelor de calitate si a suportului financiar acordat fermierilor, ceea ce poate contribui la o mai buna pozitionare pe piata.
- Dezvoltarea infrastructurii agricole - Fermierii pot accesa fonduri care pot fi utilizate pentru a investi in infrastructura agricola, precum modernizarea serelor si solariilor sau achizitionarea de echipamente noi. Aceasta poate duce la cresterea eficientei productiei, reducerea costurilor de productie pe termen lung si cresterea competitivitatii.
- Suport pentru sustenabilitatea productiei - Programul sprijina fermierii in implementarea unor practici mai sustenabile si eficiente, ajutandu-i sa reduca impactul asupra mediului. Aceasta poate include tehnici de irigare mai eficiente, utilizarea mai judicioasa a resurselor si tehnologia care optimizeaza productia.
- Stimularea innoirii si a diversificarii productiei - Programul poate contribui la stimularea inovarii in sectorul agricol, prin incurajarea fermierilor sa adopte noi tehnologii sau metode de productie. Fermierii pot diversifica tipurile de rosii cultivate, adaugand valoare produsului si atragand diverse segmente de consumatori.
- Acces la formare si consultanta - Fermierii pot beneficia de sesiuni de instruire si consultanta pentru a intelege mai bine cum sa isi imbunatateasca productia, cum sa implementeze tehnici moderne si cum sa gestioneze mai eficient ferma. Aceste servicii ajuta fermierii sa se adapteze mai usor la cerintele pietei si sa isi imbunatateasca performantele financiare.
- Reducerea riscurilor financiare - Prin subventiile oferite, fermierii beneficiaza de o mai mare siguranta financiara, lucru ce reduce riscurile legate de fluctuatiile pietei si ale preturilor rosiilor. In cazul unor ani dificili din punct de vedere agricol, sprijinul financiar poate ajuta fermierii sa-si mentina stabilitatea.
- Cresterea calitatii produselor - Participarea in program incurajeaza cultivarea de rosii de inalta calitate, conform unor standarde clare stabilite de autoritati. Fermierii sunt incurajati sa investeasca in tehnici de productie care duc la obtinerea unor rosii superioare din punct de vedere al gustului si aspectului.
- Promovarea consumului de produse autohtone - Programul sustine productia locala de rosii, contribuind la promovarea produselor autohtone si a unui consum mai mare de alimente romanesti. Aceasta poate duce la cresterea cererii pentru produsele locale, ceea ce beneficiaza atat fermierii, cat si economia nationala.
Procesul de aplicare
Rosiile trebuie sa fie cultivate in conformitate cu standardele programului, iar productia trebuie sa indeplineasca cerintele privind calitatea si cantitatea.
Fermierii trebuie sa fie inregistrati in sistemul APIA (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura) si sa detina coduri de inregistrare corespunzatoare pentru activitati agricole.
Depunerea cererii de inscriere
- Fermierii trebuie sa completeze un formular de cerere, care se depune de la Directiile pentru Agricultura Judetene sau la agentiile teritoriale ale MADR. Formularul este disponibil pe site-ul oficial al MADR sau al DAJ
- Documentele necesare sunt: identificarea solicitantului (carte de identitate, certificat de inregistrare al firmei etc), certificatul de inregistrare a exploatatiei agricole la APIA, dovada existentei unei suprafate de teren de cel putin un hectar pentru cultivarea rosiilor, detalii despre tipul si tehnologia utilizata in sera/solar, alte documente solicitate de autoritati - precum declaratia privind respectarea normelor de mediu, de sanatate si siguranta alimentara.
Verificarea respectarii conditiilor programului
- Inspectii si controale - Autoritatile vor verifica daca fermierii respecta cerintele tehnice si conditiile specifice programului. Acestea includ verificarea suprafetei cultivate, tipul rosiilor si tehnologiile utilizate in sere sau solarii.
- Evaluarea cantitatii minime de productie - Fermierii trebuie sa indeplineasca o productie minima de rosii pentru a putea beneficia de sprijinul financiar. Productia minima trebuie sa fie livrata catre piata, iar fermierii trebuie sa demonstreze ca au comercializat rosiile.
Semnarea contractului de finantare
- Dupa aprobarea cererii, fermierii semneaza un contract de finantare cu autoritatile competente (MADR sau DAJ). Acesta va stabili conditiile exacte de acordare a sprijinului financiar.
- In contract vor fi incluse detalii precum suma acordata, termenii de livrare a productiei si alti parametrii specifici programului.
- Realizarea productiei - Fermierii trebuie sa cultive rosii conform standardelor tehnice stabilite in cadrul programului. In plus, trebuie sa tina evidenta productiei si sa asigure comercializarea acesteia conform cerintelor impuse de program, de obicei catre pietele interne sau in retelele de supermarketuri.
- Controlul si raportarea productiei - In timpul anului, fermierii trebuie sa raporteze periodic autoritatilor despre stadiul productiei si livrarile efectuate. Pot fi realizate controale pe teren pentru a verifica respectarea conditiilor de productie si livrare.
- Plata ajutoarelor financiare - Dupa finalizarea procesului de verificare a productiei si a livrarii, si in functie de performantele raportate, fermierii vor primi subventiile acordate prin program. Sumele de bani se vor plati conform procedurilor stablite de autoritatile competente si in functie de numarul de hectar eligibile si de cantitatea de rosii livrata.
- Monitorizare si raport final - La finalul perioadei de productie, fermierii vor trebui sa completeze un raport final despre productia de rosii, vanzarile realizate si sa asigure conformitatea cu toate cerintele programului. Autoritatile vor face o ultima evaluare pentru a verifica ca s-au indeplinit toate obligatiile si, daca este cazul, vor efectua un audit final.
Calendar
- ianuarie - martie - depunerea cererilor de inscriere si a documentelor necesare
- 31 martie - termen limita pentru depunerea cererilor
- aprilie - mai - verificarea documentelor si a eligibilitatii
- mai - iunie - inceperea activitatii de cultivare
- 31 august - 30 septembrie - librarea productiei de rosii
- octombrie - noiembrie - plati pentru fermieri, in functie de livrarea productiei
- decembrie - finalizarea raportarii si evaluarea intregului program
- Verifica anual reglementarile oficiale - Este important sa urmezi anunturile oficiale si calendarul publicat de MADR si DAJ, avand in vedere ca pot exista modificari in reglementarile programului de la un an la altul.
- Contacteaza DAJ - daca ai nelamuriri cu privire la termene sau la documentele necesare, poti contacta Directia pentru Agricultura Judeteana din judetul in care iti desfasori activitatea
- Urmeaza cu strictete pasii din program - Asigura-te ca respecti toate conditiile impuse de program si ca livrezi productia conform cerintelor stabilite pentru a evita orice probleme cu subventiile.
Impactul asupra agriculturii romanesti
- cresterea productiei de rosii - stimularea productiei locale, productii mai mari si mai calitative
- sustinerea fermierilor locali - sprijin financiar direct, motivarea fermierilor sa ramana in agricultura
- cresterea competitivitatii sectorului agricol - dezvoltarea infrastructurii, diversificarea productiei
- economie - cresterea cererii pentru produse locale, crearea de locuri de munca
- promovarea inovatiei si a sustenabilitatii - adoptarea de tehnologii moderne, practici agricole mai sustenabile
- reducerea dependentei de importuri - imbunatatirea autosuficientei alimentare
- consolidarea sistemului de comercializare - acces facil la piata
Rezultate si statistici
Numar de beneficiari
- 2021: Aproape 17.000 de fermieri s-au inscris in program, iar suprafata cultivata a crescut la aproximativ 8.000 hectare.
- 2022: Numarul de beneficiari a continuat sa creasca, ajungand la peste 18.000 de fermieri si o suprafata de 8.200 hectare.
- 2023: Programul a ramas foarte atractiv, iar aproximativ 19.000 de fermieri au fost implicati, cu o suprafata totala cultivata estimata la 8.500 hectare.
- 2024: Desi cifrele exacte nu sunt inca disponibile la momentul actual, estimarile sugereaza o usoara crestere a numarului de fermieri si a suprafetei cultivate, cu un total estimat de peste 9.000 hectare si 20.000 de fermieri.
Suprafata cultivata cu rosii
- 2021: Suprafetele cultivate au ajuns la 8.000 hectare.
- 2022: Suprafetele au crescut usor la aproximativ 8.200 hectare.
- 2023: In jur de 8.500 hectare au fost utilizate pentru cultivarea rosiilor pentru acest program.
- 2024: Se estimeaza o crestere usoara in suprafata cultivata, atingand aproape 9.000 hectare, datorita continuitatii programului si a interesului fermierilor de a participa.
Productia de rosii
- 2021: Productia a atins aproape 55.000 de tone de rosii.
- 2022: Inregistrand o usoara crestere, productia a ajuns la 60.000 de tone.
- 2023: Se estimeaza ca fermierii au livrat aproximativ 65.000 de tone de rosii.
- 2024: Productia a continuat sa creasca, estimandu-se o productie totala de aproape 70.000 de tone de rosii.
Sumele platite fermierilor (subventii)
- 2021: Un total de 25 milioane de euro au fost platiti pentru sprijinul fermierilor care au livrat rosii in cadrul programului.
- 2022: Valoarea subventiilor a continuat sa creasca, atingand 30 milioane de euro.
- 2023: Subventiile acordate fermierilor au fost estimate la 32 milioane de euro, pentru a sprijini productia si livrarea de rosii.
- 2024: Se estimeaza o valoare totala de 35 milioane de euro pentru sprijinul fermierilor, avand in vedere cresterea suprafetelor si a productiei.
Pretul rosiilor pe piata interna
- 2021-2022: Preturile au continuat sa fie mai competitive, fermierii reusind sa vanda rosiile la preturi mai accesibile pe piata interna, iar consumatorii au beneficiat de un pret mai stabil.
- 2023: Preturile au ramas stabile, iar rosiile produse in cadrul programului „Tomata” au continuat sa fie preferate de consumatori.
- 2024: Tendinta de stabilizare a preturilor continua, cu un pret mediu mai scazut datorita productiei mari si sustinute.
- Impactul asupra economiilor locale si locurilor de munca - Programul a avut un impact semnificativ asupra economiilor locale, in special in judetele din sudul si sud-estul Romaniei. Fermierii au creat locuri de munca in agricultura, mai ales in perioada de recoltat.
Tendintele si previziunile pentru 2024
- Cresterea numarului de beneficiari si a suprafetei cultivate - se estimeaza o continuare a trendului de crestere, atat in ceea ce priveste numarul fermierilor, cat si suprafetele dedicate culturii de rosii. Programul ramane atractiv datorita sprijinului financiar si cererii interne mari.
- Sustenabilitatea si diversificarea productiei - Fermierii vor continua sa adopte practici mai sustenabile si tehnologii moderne pentru a maximiza eficienta productiei.
- Stabilizarea pietei - Programul va contribui la mentinerea stabilitatii preturilor rosiilor pe piata interna, reducand volatilitatea si dependenta de importuri.
Dificultati pe care le-au intampinat fermierii in trecut
- Biocratia excesiva
- Conditii stricte
- Probleme legate de finantare
- Concurenta neloiala
- Probleme legate de infrastructura
- Factori naturali si climatici
- Lipsa de informare si suport tehnic
Sfaturi pentru maximizarea beneficiilor
- Documenteaza-te si respecta termenii si conditiile - intelege cerintele programului si respecta termenele limita (ghidul oficial si documentele MADR).
- Investitii in tehnologie si infrastructura - adopta tehnologii moderne, inlocuieste infrastructura veche
- Diversificarea culturilor si rotatia culturilor - roteste culturile, diversifica soiurile de rosii
- Optimizarea managementului agricol - planifica din timp, monitorizeaza progresul si intervin-o rapid
- Pastreaza un control financiar riguros - calculul costurilor si al marjei de profit, imbunatateste managementul cash-flow-ului
- Maximizeaza accesul la pietele de desfacere - colaboreaza cu retaileri mari, acces la piete externe
- Acces la subventii si sprijin financiar - depune cererile corect si la timp, verifica conditiile pentru subventii suplimentare
- Promoveaza-ti productia pe piata locala - participa la targuri si piete agricole, branding si promovare
- Educa-ti echipa si colaboreaza cu specialisti - instruire continua, colaboreaza cu experti
- Incurajeaza sustenabilitatea si practicile ecologice - agricultura ecologica, reducerea deseurilor si utilizarea eficienta a resurselor
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora