Autor: Redactia Agroromania
Publicat in: Legislatie

Unul dintre obiectivele importante pentru industria laptelui a fost infiintarea unui instrument de monitorizare a pietei laptelui, in cadrul MADR: Observatorul laptelui.
Initial, instrumentul trebuia sa furnizeze date clare despre piata laptelui in orice moment pentru a sprijini elaborarea unor politici coerente in acest sector.
Cu toate acestea, la mai bine de un an de la infiintare, Observatorul laptelui pare ca nu a schimbat nimic in modul de lucru de la MADR. In plus, reprezentantii industriei se plang ca nu si-a indeplinit vreun obiectiv.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
"Cea mai mare problema a industriei laptelui in acest moment este oferta de lapte. Se repeta povestea anului 2022, dar mult mai drastic. Observatorul laptelui apartine Ministerului Agriculturii, doamna Mia Toma il gestioneaza impreuna cu autoritatile, informatia este la dispozitia ministrului. (…) A angajat doi oameni special pentru asta. Dansa ar trebui sa vina si catre mass media; observatorul a fost infiintat prin lege special pentru a gestiona aceasta informatie.
A trecut un an si ceva si tu nu vii cu un raport clar despre cat lapte am pentru procesare, cat lapte e pe Ordinul 111, cat se aduce, cat se vinde. Pai cum sa iei decizii si sa faci politici agricole, daca tu nu ai informatiile astea? Si ai oameni angajati special pentru asta", a spus Dorin Cojocaru, presedinte al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL).
Reprezentantii fermierilor sunt de parere ca observatorul nu furnizeaza date reale de care are nevoie sectorul.
"Va trebui sa gasim varianta cea mai buna de comunicare, pentru ca ieri i-am atras atentia asupra faptului ca modul acesta de lucru al Observatorului laptelui este deficitar. (…) Ne ferim sa spunem ca acoperim in proportie de 30% autoconsumul, nu e sanatos sa comunicam lucrul acesta, dar asta este realitatea. Vrem sa luam niste decizii sanatoase? Trebuie sa privim in ochi problema si sa gasim solutii punctuale", a subliniat Ionut Lupu, director executiv Holstein Ro.
Observatorul laptelui s-a infiintat prin Hotararea privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 307/2022 a laptelui si produselor lactate si a Ghidului de definitii si termeni folositi in industria laptelui.

Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News