Fermierii nu risca sa-si piarda subventiile prin actiunea de monitoring
Prin actiunea de monitoring, fermierii nu risca sa-si piarda subventiile. APIA are obligatia sa o instituie conform reglementarilor europene, au transmis reprezentatii agentiei.
Aceste precizari vin in urma unor informatii eronate lansate in spatiul public prin care se intelege ideea ca "fermierii risca sa piarda subventiile de la APIA fiind ca nu stiu sa foloseasca internetul si nu detin telefoane performante".
"Incepand cu anul de cerere 2023, APIA are obligatia sa instituie un sistem de monitorizare (checks by monitoring) a suprafetelor asa cum prevede Regulamentul de punere in aplicare nr. 1173/2022 de stabilire a normelor de aplicare ale Regulamentului (UE) nr. 2116/2021 al Parlamentului European si al Consiliului, in ceea ce priveste sistemul integrat de administrare si control din cadrul noii Politici Agricole Comune (2023-2027).
Gestionarea cererilor de plata aferente Campaniei 2024, in vederea acordarii platilor directe cat si a platilor pentru masurile de dezvoltare rurala in cadrul noii Politici Agricole Comune, presupune respectarea Regulamentelor care stau la baza punerii in aplicare a Sistemului Integrat si include intregul flux de lucru, incepand cu primirea cererilor, procesarea lor, prelucrarea datelor, realizarea de controale prin monitorizare, controalelor administrative si pe teren, pana la efectuarea platilor, atat in avans cat si a platilor regulare", precizeaza APIA intr-un comunicat.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
Prin instituirea controlului de monitorizare, agentia are trei obiective principale:
- detectarea din timp a conditiilor de eligibilitate neindeplinite aferente cererilor de sprijin
- informarea fermierilor de conditiile de eligibilitate neindeplinite, de prezenta unor suprafete neeligibile, de folosirea neeligibila a terenului sau modificarea categoriei de folosinta agricola
- posibilitatea modificarii de catre fermieri a cererilor de sprijin in vederea prevenirii si nu a aplicarii de sanctiuni.
In acest fel, se clarifica neconformitatile avute, precum prezenta unei/unor alte culturi, prezenta unor suprafete neeligibile, modificarea categoriei suprafetei agricole, prezenta unei utilizari neeligibile a terenurilor etc.
"Tinand cont de articolul 7 din Regulamentul 1173/2022, in conformitate cu prevederile art. 11 din Ordinul nr. 125/2024, cererile de ajutor pot fi modificate sau retrase total sau partial, fara penalitati, de catre fermieri, in cazul interventiilor care fac obiectul sistemului de monitorizare a suprafetelor, pana la data de 20 septembrie 2024.
Prin actiunile de clarificare, APIA doreste eliminarea tuturor discrepantelor/ neconformitatilor pana la finalul perioadei de control, respectiv 11 octombrie 2024, astfel incat la data de 15 octombrie 2024 sa poata face platile in avans asteptate de toti fermierii, fara a exista nicio suspiciune de fraudare a fondurilor europene", au mentionat reprezentantii APIA.
Monitorizarea reprezinta o procedura de conservare, de urmarire si de evaluare regulata si sistematica a criteriilor de eligibilitate, angajamentelor sau altor obligatii care pot fi monitorizate cu ajutorul datelor obtinute de la satelitii Sentinel al programului Copernicus.
De-a lungul unei perioade de vegetatie, prin procesarea automata a seriilor cronologice, se face posibila identificarea culturilor si monitorizarea anumitor practici agricole desfasurate pe parcelele declarate de fermieri in cererile de sprijin.
Controalele prin monitorizare combina datele obtinute la fiecare cinci zile cu informatiile prezentate de fermieri. Prin intermediul invatarii automate se obtin informatii cu privire la tipurile de culturi si activitatea agricola de pe toate parcelele declarate pentru fiecare schema de ajutor. De asemenea, pe baza acestora se evalueaza parcelele agricole utilizand un sistem de semaforizare.
"In fapt sistemul de monitorizare a suprafetelor certifica conditiile de eligibilitate ale suprafetelor monitorizate utilizand date satelitare obtinute cu ajutorul satelitilor Sentinel din cadrul programului Copernicus sau alte date cu o valoare cel putin echivalenta.
Rezultatele controlului prin monitorizare sunt evaluate de catre prestatorul serviciilor intr-un sistem de tip semafor care genereaza informatiile minime necesare pentru a accepta/respinge conformitatea/neconformitatea parcelelor agricole declarate de fermieri (verde: acceptat, rosu: respins).
Parcelele in cazul carora rezultatul algoritmului nu corespunde declaratiei fermierului sunt marcate cu un stegulet rosu si fac obiectul unei actiunii follow-up de clarificare cu fermierul a neconformitatilor identificate", se mai arata in comunicat.
Fluxul de lucru al controlului prin monitorizare presupune efectuarea mai multor interpretari urmate de actiuni follow-up de clarificare cu fermierul a codurilor de neconformitate respectiv parcelele codificate cu semaforizare rosie.
In perioada 13-30 august 2024 are loc actiunea follow-up de clarificare cu fermierul a neconformitatilor identificate ca urmare a controlului.
In acest caz, fermierii se prezinta la actiune, in locatia si la termenul stabilit, unde li se vor aduce la cunostinta neconformitatile constatate in cadrul controlului.
Fermierii au posibilitatea sa efectueze modificari ale culturilor si/sau a suprafetelor declarate, adaugarea unei subculturi la parcela existenta sau modificari de amplasament ale parcelelor agricole.
In plus, functionarii APIA utilizeaza aplicatia geospatiala IPA-online, pentru a fi vizibile imaginile satelitare Sentinel captate in perioada aprilie-mai 2024, dar si rezultatele controlului.
Confrom prevederilor art. 11 din Regulamentul (UE) nr. 1173/2022, in stabilirea conformitatii si eligibilitatii parcelelor agricole, pot fi utilizate si alte date cu o valoare cel putin echivalenta ca dovezi verificabile, precum fotografii cu identificare geografica si Procesele-verbale de constatare a pagubelor produse de seceta pedologica.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.