Ministrul Agriculturii: O premiera la plata avansului APIA
Ministrul Agriculturii a anuntat o premiera la plata avansului APIA catre fermieri. Pentru prima oara, in aceasta toamna, avansul APIA urmeaza sa se achite inca din prima faza a autorizarii dosarelor si catre crescatorii de bovine.
"Vreau sa transmit urmatorul mesaj crescatorilor de taurine. Am transmis la Comisia Europeana si am primit raspunsul de la comisar – asta am facut-o imediat cand am venit la Ministerul Agriculturii – se reducem perioada de retentie a vacilor, stiindu-se ca ai obligatia sa mentii vaca dupa ce ai depus cererea unica 6 luni de zile.
In conditiile acestea o s-o tii pe furaje si sa nu poti sa scoti reforma. Am rezolvat aceasta… – ca un raspuns al comisarului – cu viteza luminii s-a actionat si tot guvernul si premierul au dat imediat aprobare ca eu sa schimb ordinul respectiv in asa fel incat sa pot plati avansul", a declarat ministrul Agriculturii in cadrul emisiunii Agrostrategia de luni, 22 august.
De asemenea, ministrul Agriculturii a venit cu completarea deciziei reducerii perioadei de retentie pentru bovine. Asadar, decizia a fost asumata de Romania, iar la nivel european nu au fost emise reglementari in acest sens.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Raspunsul ne-a spus asa: faceti voi in Romania, pentru ca daca noi cautam raspunsul, il veti avea la anul viitor! Si este pentru prima data in tara cand crescatorii de vaci vor avea si ei dreptul la avans si avans substantial incepand din luna octombrie. Asta e un lucru extraordinar de important", a mentionat Petre Daea.
Perioada de retentie in ferma a efectivelor de bovine este redusa de la sase luni la 100 de zile de la data-limita de depunere fara penalizari a cererilor unice de plata conform Ordinului nr. 45/2022 emis de MADR.
In ceea ce urmeaza plata avansului APIA, aceasta urmeaza sa fie demarata din 16 octombrie. Pana la acest moment, cuantumurile ce urmeaza sa fie achitate fermierilor nu sunt stabilite, cunoscandu-se doar ca sumele vor reprezenta 70% din valoarea schemelor de plati directe si 85% din valoarea platilor compensatorii. In ceea ce priveste zootehnia, avansul se va acorda din sprijinul cuplat pentru speciile ovine, caprine, bovine si bubaline.
Mai jos puteti citi Ordinul emis de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
ORDIN - privind aplicarea unor prevederi ale Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 45/2021 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, conditiilor specifice si a modului de implementare a schemelor de plati prevazute la art. 1 alin. (2) si (3) si art. 35 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 11/2021 pentru aprobarea schemelor de plati si a unor instrumente de garantare care se aplica in agricultura in anii 2021 si 2022
Vazand Referatul de aprobare nr. 238.945 din 17.08.2022 al Directiei generale politici agricole, in baza Hotararii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta nr. 36 din 16.08.2022 privind abilitarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru emiterea/modificarea actului normativ referitor la perioada retinerii la bovine, in temeiul prevederilor art. 57 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 9 alin. (5) din Hotararea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, precum si pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotararea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea si functionarea Autoritatii pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale emite urmatorul ordin:
Art. 1. — Pentru anul 2022, prin exceptie de la termenele prevazute la art. 73 lit. c), art. 74, art. 79 alin. (1) lit. f) si alin. (2), art. 80 lit. b) pct. (III) si art. 81 din Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 45/2021 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, conditiilor specifice si a modului de implementare a schemelor de plati prevazute la art. 1 alin. (2) si (3) si art. 35 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 11/2021 pentru aprobarea schemelor de plati si a unor instrumente de garantare care se aplica in agricultura in anii 2021 si 2022, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 203 din 1 martie 2021, cu modificarile si completarile ulterioare, se aproba reducerea obligatiei de retinere a bovinelor la 100 de zile de la data-limita de depunere fara penalizari a cererilor unice de plata.
Art. 2. — Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri la tara
Afacerile la tara inregistreaza cifre impresionante daca le comparam cu cele de la oras. Fie ca esti de-al locului sau vrei sa investesti intr-o afacere la sat, mediul rural ofera o gama variata de oportunitati.... citeste mai mult>>
Fabrica de Zahar Bod reia productia
Compania Best Achizitii S.R.L are in plan sa-si reia productia de zahar din sfecla de zahar in 2023. Incepand cu 1 noiembrie 2022, compania va demara procedura de negociere si achizitie de sfecla de zahar de la producatorii si asociatiile de producatori interesate.... citeste mai mult>>
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>
Ferma de capre. Venituri estimate
Daca va ganditi sa infiintati o ferma de capre, trebuie mai intai sa faceti cateva analize. In primul rand, trebuie sa identificati care este piata dumneavoastra de desfacere si ce produse intentionati sa comercializati.... citeste mai mult>>