Cartoful mov: continutul nutritional

Cartoful mov: continutul nutritional

        Pe langa amidon simplu, cartofii mov sunt bogati in carbohidrati complecsi, fibre dietetice, vitamina C, vitamina B6, magneziu si potasiu. Soiurile roz, galben si verde sunt de asemenea bogate in betacaroten. In 1992, Centru pentru Stiinta in Interes Public a comparat valorile nutritive ale cartofilor dulci – din care fac parte si cartofii mov – cu valorile nutritive ale altor legume. Avand in vedere continutul de fibre,... mai mult
Sfaturi in alimentatie. Valoarea nutritiva a ciupercilor

Sfaturi in alimentatie. Valoarea nutritiva a ciupercilor

  Se poate observa ca la ciuperci se consuma aproape toata partea recoltata (ciuperca propriu-zisa), indepartandu-se doar 9% din aceasta, respectiv postamentul micelian si baza piciorului.    Din acest punct de vedere, ciupercile sunt superioare multor legume, la care se indeparteaza o mare parte din produsul recoltat, atunci cand sunt consumate ca atare sau prelucrate prin diferite procedee.   In ceea ce priveste valoarea nutritiva, ciupercile se... mai mult
Cultura de sofran: Utilizari culinare

Cultura de sofran: Utilizari culinare

In tarile producatoare, pretul este, desigur, mult mai mic (a zecea parte). Singurul condiment comparabil ca pret sunt trufele.   Aroma sofranului este unica si nu exista substitut pentru el, dar daca nu este disponibil, vanilia, apa de kewra, apa de trandafiri sau boabele tonka pot constitui alternative pentru sofran in retetele de dulciuri si prajituri.   Daca luam in calcul pretul pe gram, sofranul este fara indoiala foarte scump; pe de alta parte, sofranul este... mai mult
Şerbet de cătină albă

Şerbet de cătină albă

Iată o reţetă de şerbet de cătină albă pentru prieteni. 200 ml apă 200 ml zahăr 400 ml suc cătina, proaspăt stors Pregătirea şerbetului de cătină: Pentru a face sucul de cătină, speli o cană de fructe de cătina bine coapte, le faci piure în blender, presezi apoi strecurându-le prin sita fină. Adaugi apa fiartă, pentru a putea extrage cât mai mult suc şi pulpă. Continui până ai 400 ml lichid. Pui apa şi zahărul într-o oală mică şi le pui la fiert. Reduci... mai mult
Retete cu naut: salata de vara cu naut

Retete cu naut: salata de vara cu naut

Boabele de naut se pun in apa rece cu o seara inainte. A doua zi se fierb cu putina sare, se ia spuma, se clatesc si se lasa sa se raceasca in apa rece. Separat, se prepara o salata cu ardei, rosii, ceapa, castraveti, taiate mai mari sau mai mici, dupa pofta omului. Se amesteca doua linguri zdravene de boabe de naut cu legumele si cateva frunze de busuioc proaspat. Deasupra se toarna un sos obtinut astfel: o cana de iaurt de baut se amesteca in blender cu un catel de usturoi, cateva fire de... mai mult
Supa de naut cu rosii

Supa de naut cu rosii

Cantitati pentru supa de naut cu rosii: - 500 g naut boabe - rosii - ceapa, usturoi - ardei gras - telina - morcovi - busuioc, menta, rozmarin - boia, chimen Am lasat cantitatile la aprecierea fiecaruia. Eu am folosit 500 g boabe de naut pentru o oala de cinci litri. In acest fel, supa a iesit suficient de densa. Am pus boabele de naut la inmuiat cu o seara inainte, in apa rece. Dimineata, le-am fiert vreme de 40 de minute, impreuna cu un varf de cutit de sare, cu o jumatate de... mai mult
Salata de ridiche alba

Salata de ridiche alba

Ridichea alba se da pe razatoarea mare, dupa ce a fost curatata de coaja. Separat, se taie in fasii o ceapa rosie si un ardei capia, care se amesteca impreuna cu ridichea intr-un castron incapator. Se decoreaza cu ceapa verde taiata rondele Se adauga ulei de masline, sare, piper, zeama de lamaie. mai mult
Un spaniol a preparat cea mai mare salata din lume

Un spaniol a preparat cea mai mare salata din lume

Reteta este simpla: ai nevoie de sase tone de salata verde, rosii ceapa si masline, se pune otet si ulei dupa gust si dupa trei ore de amestecat incontinuu, voila! Ai obtinut o salata de 6,7 tone, adica cea mai grea salata din lume. Este exact ce au facut douazeci de bucatari din localitatea spaniola Pulpi, pentru a intra in Cartea Recordurilor. Conform bucatarului sef Agustin Caparros (foto dreapta), au fost utilizate zece feluri diferite de salata verde si o serie lunga de condimente... mai mult
Reţete vegetariene: Marmeladă de morcovi cu portocale, gust şi aspect inedit

Reţete vegetariene: Marmeladă de morcovi cu portocale, gust şi aspect inedit

Marmelada de morcovi si portocale este o varianta eclectica a gemului de gutui, reteta pe care am cules-o din cartea doamnei Carolyn Smith-Kizer. Problema sta in felul urmator: morcovii se curata, se spala, se dau pe razatoare. O lamaie si o portocala (nu e musai sa fie doar doua, de gustibus!) se taie in felii subtiri, apoi fiecare felie se bucateste in opt si se adauga peste morcovi. Se toarna zahar, tot dupa gust. Se indoaie amestecul cu apa, se agita bine pe foc iute sa se topeasca zaharul,... mai mult

Nu inteapa, poftiti la masa! retete cu cactusi, cactusii in bucatarie

In Mexic si in America Centrala cactusul este mai mult decat o planta ornamentala. Da, veti zice, se gaseste peste tot, e ca un fel de raspandita cum e papadia la noi, si normal ca au tot felul de tratamente naturiste cu cactusi. Ei bine, voi spune mai mult de atat! In tarile de unde este originar, cactusul se foloseste ca ingredient in mancaruri si salate, obicei mai nou adoptat si in unele tari din Europa, Orientul Mijlociu, Orient si Australia. Este vorba de o specie de Opuntia, ale carei... mai mult

Sarbatori dulci in familie: prajitura cu nuci si cafea. Bonus - cum inlocuiesti ouale in retete vegetariene

Lapte, nuci crocante, zahar din belsug, cafea solubila si... inca un motiv pentru care sarbatorile ar trebui asteptate in tihna! Pentru prajitura cu nuci si cafea, ai nevoie de doua oua (vezi optiuni), o cana de zahar si una de faina, o lingura de unt, un pahar cu lapte, un betisor de vanilie, un strop de rom si putin praf de copt. Asta este blatul. Pentru crema, un pachet de unt (sau margarina pentru vegani), nuci din belsug, un pahar cu zahar, si desigur, cafea solubila. Cum faci... mai mult

Băuturi făcute în casă: Bere din stafide şi orez

Reteta este atat de simpla incat multi isi vor pune intrebarea: de ce sa mai cumpar bere, daca este mai simplu si mai ieftin sa o fac singur...? Ei bine, poate pentru ca rezultatul final nu va semana prea tare cu ceea ce numim, generic, bere: adica un lichid cu nuanta galben-aramie, limpede, usor acidulat, cu o tarie care variaza intre 3% si 7% si gust usor amarui, specific. Berea obtinuta din orez si stafide are culoarea mai inchisa (undeva intre berea bruna si cea blonda), este mult mai... mai mult
Băuturile de altădată: bragă, mastică, hidromel, cvas, vişinată rapidă

Băuturile de altădată: bragă, mastică, hidromel, cvas, vişinată rapidă

Cand am „redesenat” acest site, anul trecut, am inclus in structura editoriala o sectiune cu retete pentru vegetarieni, care include si o rubrica in care va prezentam bauturi. Astazi ne vom aduce aminte si vom vorbi despre: braga, mastica, hidromel, cvas, visinata rapida (pentru petreceri surpriza). Braga Este o bautura foarte veche, se presupune chiar ca ar fi fost bauta si de traci, care o faceau din mei. Cu siguranta de braga isi mai aduc aminte doar oamenii in varsta. Celorlalti... mai mult
Cocktail cu suc de cactus

Cocktail cu suc de cactus

Sunt o groaza de retete de bauturi care au la baza sucul proaspat de cactus. Nu orice zboara se mananca, deci nu orice cactus se poate turna in pahar. Nu vreau sa va trimit pana in Mexic, asa ca va prezint o reteta simpla, care inlocuieste sucul proaspat de cactus cu sucul din cutia de carton de la Tymbark. Nu este la fel de rafinat, dar cu siguranta este mai la indemana. Si ca sa fie cat mai practic, iata doua varianta, cu si fara alcool: Pentru copii Ai nevoie de o portocala, un mango... mai mult
Sufleu cu flori de papadie

Sufleu cu flori de papadie

Este pe toate drumurile; la propriu este pe toate drumurile! Vorbim de papadie, iar daca tot v-am spus cate ceva despre tehnologia de cultura si despre salata de papadie, a venit timpul pentru felul doi: BIOPRODUCT.RO va invata cum sa faceti, nici mai mult nici mai putin decat sufleu cu flori de papadie! Avem nevoie de jumatate de kilogram de frunze de papadie, putina faina, branza de oaie, unt, 2 oua, smantana si sare. Frunzele de papadie se spala bine, se fierb si se taie subtire. Apoi,... mai mult
Sortimente de miere mai puţin cunoscute

Sortimente de miere mai puţin cunoscute

Magazinele şi supermarketurile ne-au obişnuit numai cu 2-3 feluri de miere. Parcă din totdeauna, pe rafturi nu sunt decât borcane cu miere de tei, de salâm sau miere polifloră. În realitate, există foarte multe sortimente de miere, toate la fel de bune şi sănătoase. Mierea de salcâm Este o miere de calitate superioară, foarte căutată din cauza gustului plăcut şi dulce. Are consistenţă fluidă, vâscoasă şi o culoare galbenă, luminoasă, spre galben-pai. Nu este genul... mai mult
Cititorii site-ului au evaluat articolele din sectiunea "VEG" cu 3.98 / 5 din 114 evaluari
12pagina 1 din 2
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
AnunturiVezi toate anunturile
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016