
aminteste-ti de bauturile de altadata: mastica, braga, hidromel; cum se face braga, unde gasesti braga, reteta de cvas si de visinata rapida, bauturi pentru acasa
Cand am „redesenat” acest site, anul trecut, am inclus in structura editoriala o sectiune cu retete pentru vegetarieni, care include si o rubrica in care va prezentam bauturi. Astazi ne vom aduce aminte si vom vorbi despre: braga, mastica, hidromel, cvas, visinata rapida (pentru petreceri surpriza).
Este o bautura foarte veche, se presupune chiar ca ar fi fost bauta si de traci, care o faceau din mei. Cu siguranta de braga isi mai aduc aminte doar oamenii in varsta. Celorlalti le spun ca braga este o bautura slab alcoolizata, obtinuta prin fermentatie, care era la mare cautare in perioada dintre cele doua razboaie.
Pe atunci existau bragagii, in marea lor majoritate turci, bulgari sau albanezi, care o fabricau acasa si o vindeau pe strazi, direct din butoiase sau cofe, la preturi derizorii (de unde si vorba "ieftin ca braga")
Astazi rar se mai gaseste aceasta bautura, care a fost ucisa de cerintele de calitate. Nu mai poti comercializa o bautura facuta acasa, musai ai nevoie de instalatii speciale. Iar pentru asta e nevoie de bani, care ridica mutisor si costul produsului finit, al bragii, va sa zica. Mai exista inca cateva fabricute de braga, una la Galati, una pe la Slatina la "Atletul albanez", insa sunt pe duca. In Mangalia se poate bea braga la covrigaria din giratoriul de dupa gara, se zvoneste pe un forum.
Se mai spune ca fiecare bragagiu respectabil duce cu sine in mormant secretul retetei. In principiu este vorba de faina de secara, porumb uruit, drojdie de bere si miere, insa mai multe nu am reusit sa aflu decat ce scrie wikipedia. Poate vreun bragagiu care citeste BIOPRODUCT se indura si imi lasa si mie o reteta direct de la sursa, macar asa, sa nu se piarda mestesugul! Promit sa nu o public.
Este un lichior destul de tare aromatizat cu o rasina speciala, numita mastic. Este traditionala in sud, mai ales la bulgari si greci. Nu prea ai cum sa o prepari in casa, dar daca dai o fuga pana peste Dunare, imposibil sa nu gasesti in orice alimentara.
Alte bauturi, cu reteta cunoscuta de asta data, sunt:
10 litri suc de mere bine coapte, un kilogram si jumatate de zahar, o lingurita drojdie de bere
Se fierbe sucul de mere si se topeste zaharul in el. Cand s-a dizolvat bine, se ia de pe foc si se asteapta sa se mai raceasca. Cand s-a mai racit, se adauga drojdia dizolvata dinainte in putin apa calda. Se toarna in peturi si se tine la intuneric timp de doua saptamani.
1 litru de miere, 3 litri de apa, cateva boabe de orez
Se amesteca bine mierea cu apa intr-un vas, pe foc domol. Se ia spuma iar dupa ce da in clocot se lasa sa se raceasca. Se pune intr-o damigeana cu dop de fermentatie si se lasa pana ce procesul s-a terminat. Se trage in alta damigeana si se astupa ermetic. Se poate bea dupa cel putin doi ani.
Nu se compara cu o visinata batrana, cei care au avut ocazia sa guste o visinata veche de 20 de ani stiu despre ce vorbesc. Totusi, nu strica sa stii cum sa iei ochii oaspetilor cu o visinata pe care o poti face in maxim 24 de ore. La minut!
Iei un litru de suc de visine, nu ca fac reclama dar nu lua la pet, ia din ala mai scump, la ambalaj de carton. Se fierbe la bain-marie impreuna cu sucul de la o lamaie, se lasa sa se raceasca un pic si se dizolva o ceasca de zahar. Se toarna apoi un pahar de votca (sau doua, dupa cat de frig e afara) si se pune la frigider, sa stea macar peste noapte.
Reteta asta o stiu de la un amic plecat chelner pe un vas de croaziera.
Braga
Este o bautura foarte veche, se presupune chiar ca ar fi fost bauta si de traci, care o faceau din mei. Cu siguranta de braga isi mai aduc aminte doar oamenii in varsta. Celorlalti le spun ca braga este o bautura slab alcoolizata, obtinuta prin fermentatie, care era la mare cautare in perioada dintre cele doua razboaie.
Pe atunci existau bragagii, in marea lor majoritate turci, bulgari sau albanezi, care o fabricau acasa si o vindeau pe strazi, direct din butoiase sau cofe, la preturi derizorii (de unde si vorba "ieftin ca braga")
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Astazi rar se mai gaseste aceasta bautura, care a fost ucisa de cerintele de calitate. Nu mai poti comercializa o bautura facuta acasa, musai ai nevoie de instalatii speciale. Iar pentru asta e nevoie de bani, care ridica mutisor si costul produsului finit, al bragii, va sa zica. Mai exista inca cateva fabricute de braga, una la Galati, una pe la Slatina la "Atletul albanez", insa sunt pe duca. In Mangalia se poate bea braga la covrigaria din giratoriul de dupa gara, se zvoneste pe un forum.
Se mai spune ca fiecare bragagiu respectabil duce cu sine in mormant secretul retetei. In principiu este vorba de faina de secara, porumb uruit, drojdie de bere si miere, insa mai multe nu am reusit sa aflu decat ce scrie wikipedia. Poate vreun bragagiu care citeste BIOPRODUCT se indura si imi lasa si mie o reteta direct de la sursa, macar asa, sa nu se piarda mestesugul! Promit sa nu o public.
Mastica
Este un lichior destul de tare aromatizat cu o rasina speciala, numita mastic. Este traditionala in sud, mai ales la bulgari si greci. Nu prea ai cum sa o prepari in casa, dar daca dai o fuga pana peste Dunare, imposibil sa nu gasesti in orice alimentara.
Alte bauturi, cu reteta cunoscuta de asta data, sunt:
Cvas de mere
10 litri suc de mere bine coapte, un kilogram si jumatate de zahar, o lingurita drojdie de bere
Se fierbe sucul de mere si se topeste zaharul in el. Cand s-a dizolvat bine, se ia de pe foc si se asteapta sa se mai raceasca. Cand s-a mai racit, se adauga drojdia dizolvata dinainte in putin apa calda. Se toarna in peturi si se tine la intuneric timp de doua saptamani.
Hidromel
1 litru de miere, 3 litri de apa, cateva boabe de orez
Se amesteca bine mierea cu apa intr-un vas, pe foc domol. Se ia spuma iar dupa ce da in clocot se lasa sa se raceasca. Se pune intr-o damigeana cu dop de fermentatie si se lasa pana ce procesul s-a terminat. Se trage in alta damigeana si se astupa ermetic. Se poate bea dupa cel putin doi ani.
Visinata rapida
Nu se compara cu o visinata batrana, cei care au avut ocazia sa guste o visinata veche de 20 de ani stiu despre ce vorbesc. Totusi, nu strica sa stii cum sa iei ochii oaspetilor cu o visinata pe care o poti face in maxim 24 de ore. La minut!
Iei un litru de suc de visine, nu ca fac reclama dar nu lua la pet, ia din ala mai scump, la ambalaj de carton. Se fierbe la bain-marie impreuna cu sucul de la o lamaie, se lasa sa se raceasca un pic si se dizolva o ceasca de zahar. Se toarna apoi un pahar de votca (sau doua, dupa cat de frig e afara) si se pune la frigider, sa stea macar peste noapte.
Reteta asta o stiu de la un amic plecat chelner pe un vas de croaziera.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 4.16 din 29 voturi
Urmareste-ne pe Google News