Sfaturi in alimentatie. Valoarea nutritiva a ciupercilor
Publicat la data de 08 Iun. 2023 in:
VEG Unul dintre aspectele importante de care se tine seama atunci cand se determina valoarea economica a unui produs hortiviticol este proportia de parti needibile (neconsumabile). In statisticile privind produsele horticole ciupercile sunt incadrate, prin traditie, in grupa legumelor.
Se poate observa ca la ciuperci se consuma aproape toata partea recoltata (ciuperca propriu-zisa), indepartandu-se doar 9% din aceasta, respectiv postamentul micelian si baza piciorului.
Din acest punct de vedere, ciupercile sunt superioare multor legume, la care se indeparteaza o mare parte din produsul recoltat, atunci cand sunt consumate ca atare sau prelucrate prin diferite procedee.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
In ceea ce priveste valoarea nutritiva, ciupercile se situeaza pe o pozitie speciala in raport cu legumele si fructele. Sa o analizam, deci!
Prin valoarea nutritiva a unui produs agroalimentar se intelege capacitatea lui de a satisface cerintele energetice si plastice ale organismului. Valoarea nutritiva reflecta de fapt compozitia chimica a produsului respectiv, fie el fruct, leguma sau ciuperca.
Factorii nutritivi responsabili de asigurarea nevoilor organismului sunt: protidele (din randul lor fac parte proteinele), glucidele, lipidele, elementele minerale si vitaminele.
Nevoile nutritive sunt exprimate prin numarul de calorii si cantitatile de factori nutritivi necesari in 24 ore:
– Necesarul minim de proteine: 1 g/kilocorp/zi (minimum 35% de origine animala);
– Necesarul de glucide: 4-6 g/kilocorp/zi;
– Necesarul de lipide: 1-2 g/kilocorp/zi
– O alimentatie rationala, sanatoasa, trebuie sa asigure un echilibru intre principalii factori nutritivi. Specialistii in nutritie recomanda o anumita corelatie intre proteinele, lipidele si glucidele din alimentele consumate, definita prin raportul de 1 : 1 : 4. Acest raport are in vedere si valoarea calorica (energetica) a acestori factori nutritivi:
– 1 g protide = 4,1 calorii
– 1 g glucide = 4,1 calorii
– 1 g lipide = 9,3 calorii
Compozitia chimica a ciupercilor difera de la o specie la alta, dar poate varia chiar in interiorul aceleiasi specii, in functie de: tulpina cultivata, substratul folosit, stadiul dezvoltarii carpoforilor si chiar valul de recoltare.

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Fabrica de Zahar Bod reia productia
Compania Best Achizitii S.R.L are in plan sa-si reia productia de zahar din sfecla de zahar in 2023. Incepand cu 1 noiembrie 2022, compania va demara procedura de negociere si achizitie de sfecla de zahar de la producatorii si asociatiile de producatori interesate.... citeste mai mult>>
Ce mai cultiva fermierii romani? Cartofi mov!
Nu este usor sa alegi afacerea in agricultura in care sa investesti, este nevoie sa iti pui gandurile in ordine, sa analizezi ideea, cum ar putea fi mai bine materializata, sub ce forma. Una dintre afacerile care ti s-ar potrivi, mai ales daca ai teren la tara, este cultivarea cartofilor mov. Sa afl... citeste mai mult>>
Afaceri profitabile la tara: cum sa infiintezi o plantatie de trandafiri?
Trandafirii sunt cultivati inca din cele mai vechi timpuri si sunt foarte indragiti pentru frumusetea lor. Contin substante active importante precum: ulei volatil, tanin, derivati flavonici, aldehide terpenice, nerol, citroneol, zaharuri, ceara, acid galic, vitamine (A, B2, C, K). Tocmai de aceea ei... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>