Publicat in: VEG
Sfaturi in alimentatie. Valoarea nutritiva a ciupercilor
Unul dintre aspectele importante de care se tine seama atunci cand se determina valoarea economica a unui produs hortiviticol este proportia de parti needibile (neconsumabile). In statisticile privind produsele horticole ciupercile sunt incadrate, prin traditie, in grupa legumelor.
 
Se poate observa ca la ciuperci se consuma aproape toata partea recoltata (ciuperca propriu-zisa), indepartandu-se doar 9% din aceasta, respectiv postamentul micelian si baza piciorului. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
Din acest punct de vedere, ciupercile sunt superioare multor legume, la care se indeparteaza o mare parte din produsul recoltat, atunci cand sunt consumate ca atare sau prelucrate prin diferite procedee.
 
In ceea ce priveste valoarea nutritiva, ciupercile se situeaza pe o pozitie speciala in raport cu legumele si fructele. Sa o analizam, deci!
 
Prin valoarea nutritiva a unui produs agroalimentar se intelege capacitatea lui de a satisface cerintele energetice si plastice ale organismului. Valoarea nutritiva reflecta de fapt compozitia chimica a produsului respectiv, fie el fruct, leguma sau ciuperca.
 
Factorii nutritivi responsabili de asigurarea nevoilor organismului sunt: protidele (din randul lor fac parte proteinele), glucidele, lipidele, elementele minerale si vitaminele.
 
Nevoile nutritive sunt exprimate prin numarul de calorii si cantitatile de factori nutritivi necesari in 24 ore:
 
– Necesarul minim de proteine: 1 g/kilocorp/zi (minimum 35% de origine animala);
 
– Necesarul de glucide: 4-6 g/kilocorp/zi;
 
– Necesarul de lipide: 1-2 g/kilocorp/zi
 
– O alimentatie rationala, sanatoasa, trebuie sa asigure un echilibru intre principalii factori nutritivi. Specialistii in nutritie recomanda o anumita corelatie intre proteinele, lipidele si glucidele din alimentele consumate, definita prin raportul de 1 : 1 : 4. Acest raport are in vedere si valoarea calorica (energetica) a acestori factori nutritivi:
 
– 1 g protide = 4,1 calorii
 
– 1 g glucide = 4,1 calorii
 
– 1 g lipide = 9,3 calorii
 
Compozitia chimica a ciupercilor difera de la o specie la alta, dar poate varia chiar in interiorul aceleiasi specii, in functie de: tulpina cultivata, substratul folosit, stadiul dezvoltarii carpoforilor si chiar valul de recoltare.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Ciupercile champignon si valoarea lor terapeutica
Ciupercile champignon si valoarea lor terapeutica
In prezent, alaturi de ciupercile „champignon“, numeroase alte specii sunt tot mai...
Bolile ciupercilor. Prevenire si combatere
Bolile ciupercilor. Prevenire si combatere
Profita de Black Summer! In mijlocul verii topim preturile la ghidurile noastre ...click...
Insamantarea la ciuperci. Cum se face?
Insamantarea la ciuperci. Cum se face?
Datorita acestor calitati remarcabile, ciupercile si-au castigat o pozitie binemeritata intre...
CIUPERCILE, cu foarte bune si mai putin bune
CIUPERCILE, cu foarte bune si mai putin bune
Din ciupercile medicinale s-au extras: lentinan, eritadenine, interferon, ergosterol, polizaharide,...

Ultima ora

Cand si cum se stropesc corect pomii iarna
Cand si cum se stropesc corect pomii iarna
Ce inseamna stropirea de iarna a pomilor fructiferi Stropirea de iarna reprezinta aplicarea...
Cum sa folosesti 'dreptul la reparatie' pentru extra economii
Cum sa folosesti 'dreptul la reparatie' pentru extra economii
Dar aici apare o capcana in care cad multi manageri: te concentrezi atat de mult pe "piesele...
8 plante care rezista iarna in ghiveci
8 plante care rezista iarna in ghiveci
Skimmia Japonica sau Liliacul Japonez Skimmia Japonica, cunoscuta si sub numele de Liliacul...
Ce flori infloresc toamna
Ce flori infloresc toamna
In productia horticola, florile de toamna se impart in doua categorii majore: specii de gradina,...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Anunturi
Vezi toate anunturile
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.