Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sfaturi in alimentatie. Valoarea nutritiva a ciupercilor

sfaturi-in-alimentatie-valoarea-nutritiva-a-ciupercilor

Unul dintre aspectele importante de care se tine seama atunci cand se determina valoarea economica a unui produs hortiviticol este proportia de parti needibile (neconsumabile). In statisticile privind produsele horticole ciupercile sunt incadrate, prin traditie, in grupa legumelor.


 
Se poate observa ca la ciuperci se consuma aproape toata partea recoltata (ciuperca propriu-zisa), indepartandu-se doar 9% din aceasta, respectiv postamentul micelian si baza piciorului. 
 
Din acest punct de vedere, ciupercile sunt superioare multor legume, la care se indeparteaza o mare parte din produsul recoltat, atunci cand sunt consumate ca atare sau prelucrate prin diferite procedee.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h
In ceea ce priveste valoarea nutritiva, ciupercile se situeaza pe o pozitie speciala in raport cu legumele si fructele. Sa o analizam, deci!
 
Prin valoarea nutritiva a unui produs agroalimentar se intelege capacitatea lui de a satisface cerintele energetice si plastice ale organismului. Valoarea nutritiva reflecta de fapt compozitia chimica a produsului respectiv, fie el fruct, leguma sau ciuperca.
 
Factorii nutritivi responsabili de asigurarea nevoilor organismului sunt: protidele (din randul lor fac parte proteinele), glucidele, lipidele, elementele minerale si vitaminele.
 
Nevoile nutritive sunt exprimate prin numarul de calorii si cantitatile de factori nutritivi necesari in 24 ore:
 
– Necesarul minim de proteine: 1 g/kilocorp/zi (minimum 35% de origine animala);
 
– Necesarul de glucide: 4-6 g/kilocorp/zi;
 
– Necesarul de lipide: 1-2 g/kilocorp/zi
 
– O alimentatie rationala, sanatoasa, trebuie sa asigure un echilibru intre principalii factori nutritivi. Specialistii in nutritie recomanda o anumita corelatie intre proteinele, lipidele si glucidele din alimentele consumate, definita prin raportul de 1 : 1 : 4. Acest raport are in vedere si valoarea calorica (energetica) a acestori factori nutritivi:
 
– 1 g protide = 4,1 calorii
 
– 1 g glucide = 4,1 calorii
 
– 1 g lipide = 9,3 calorii
 
Compozitia chimica a ciupercilor difera de la o specie la alta, dar poate varia chiar in interiorul aceleiasi specii, in functie de: tulpina cultivata, substratul folosit, stadiul dezvoltarii carpoforilor si chiar valul de recoltare.

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016