Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sfaturi in alimentatie. Valoarea nutritiva a ciupercilor

sfaturi-in-alimentatie-valoarea-nutritiva-a-ciupercilor

Unul dintre aspectele importante de care se tine seama atunci cand se determina valoarea economica a unui produs hortiviticol este proportia de parti needibile (neconsumabile). In statisticile privind produsele horticole ciupercile sunt incadrate, prin traditie, in grupa legumelor.


 
Se poate observa ca la ciuperci se consuma aproape toata partea recoltata (ciuperca propriu-zisa), indepartandu-se doar 9% din aceasta, respectiv postamentul micelian si baza piciorului. 
 
Din acest punct de vedere, ciupercile sunt superioare multor legume, la care se indeparteaza o mare parte din produsul recoltat, atunci cand sunt consumate ca atare sau prelucrate prin diferite procedee.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h
In ceea ce priveste valoarea nutritiva, ciupercile se situeaza pe o pozitie speciala in raport cu legumele si fructele. Sa o analizam, deci!
 
Prin valoarea nutritiva a unui produs agroalimentar se intelege capacitatea lui de a satisface cerintele energetice si plastice ale organismului. Valoarea nutritiva reflecta de fapt compozitia chimica a produsului respectiv, fie el fruct, leguma sau ciuperca.
 
Factorii nutritivi responsabili de asigurarea nevoilor organismului sunt: protidele (din randul lor fac parte proteinele), glucidele, lipidele, elementele minerale si vitaminele.
 
Nevoile nutritive sunt exprimate prin numarul de calorii si cantitatile de factori nutritivi necesari in 24 ore:
 
– Necesarul minim de proteine: 1 g/kilocorp/zi (minimum 35% de origine animala);
 
– Necesarul de glucide: 4-6 g/kilocorp/zi;
 
– Necesarul de lipide: 1-2 g/kilocorp/zi
 
– O alimentatie rationala, sanatoasa, trebuie sa asigure un echilibru intre principalii factori nutritivi. Specialistii in nutritie recomanda o anumita corelatie intre proteinele, lipidele si glucidele din alimentele consumate, definita prin raportul de 1 : 1 : 4. Acest raport are in vedere si valoarea calorica (energetica) a acestori factori nutritivi:
 
– 1 g protide = 4,1 calorii
 
– 1 g glucide = 4,1 calorii
 
– 1 g lipide = 9,3 calorii
 
Compozitia chimica a ciupercilor difera de la o specie la alta, dar poate varia chiar in interiorul aceleiasi specii, in functie de: tulpina cultivata, substratul folosit, stadiul dezvoltarii carpoforilor si chiar valul de recoltare.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton