Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bolile ciupercilor. Prevenire si combatere

bolile-ciupercilor-prevenire-si-combatere

Bolile semnalate in cultura ciupercilor champignon apar in urma atacului unor agenti pato-geni/competitori din urmatoarele categorii: fungi, bacterii si virusuri. De regula, cultivatorul este luat prin surprindere si reactioneaza cu intarziere.


 
Nici reactia nu este intotdeauna cea adecvata, pentru ca „inamicul“ nu este usor de depistat si, de multe ori, din necunoastere, este confundat cu altul. In consecinta, masurile de contracarare luate de cultivator pot fi aplicate gresit sau prea tarziu, ceea ce poate duce la pierderi mari de recolta si de calitate.
 
Iata de ce este foarte important sa cunoastem cauzele aparitiei acestor boli, cine le provoaca si cum se raspandesc in cultura.
 

Putregaiul uscat

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in CD-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios si 100...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Agentul patogen - Verticillium fungicola (syn. V. malthousei) si Verticillium psalliotae
 
Sunt fungi (ciuperci) – micromicete – care se gasesc in mod obisnuit in sol. Produc foarte multi spori care se raspandesc cu usurinta.
 

Aparitie si simptome

 
Este o boala periculoasa si destul de frecventa. Atacul se manifesta in perioada fructificarii.
 
Simptomele variaza in functie de stadiul de dezvoltare al ciupercii la momentul infectarii. Primordiile afectate se transforma in mase globuloase, nediferentiate, de cca 1-2 cm diametru.
 
In cazul cand sunt afectate ciupercile tinere, palariile acestora sunt mici, deformate („buza de iepure“), iar picioarele sunt curbate, uneori crapate si exfoliate. Culoarea ciupercilor vireaza catre cenusiu-brun, iar consistenta devine pieloasa, uscata. Ciupercile mature pot prezenta pe palarii pete difuze, cafenii-cenusii, adancite in tesut – leziuni necrotice
 

Surse de infectie si factori favorizanti

 
– amestecul de acoperire nedezinfectat sau dezinfectat necorespunzator
 
– sporii agentului patogen (Verticillium sp), raspanditi odata cu praful, cu ocazia stropirii cu apa a straturilor, sau purtati de musculite, acarieni, pe unelte, echipament etc.;
 
– factori favorizanti: umiditate si temperaturi crescute in ciupercarie.
 

Prevenire si combatere

 
– evitarea lucrarii pamantului in apropierea ciupercariei, in special in zilele cu vant;
 
– dezinfectarea corecta a amestecului de acoperire, a spatiului de cultura, a uneltelor si a echipamentului de lucru;
 
– masuri de monitorizare si combatere a insectelor (in special musculitelor) ce pot vehicula sporii agentului patogen, care sunt lipiciosi si se prind usor pe corpul acestora;
 
– colectarea si indepartarea ciupercilor bolnave, folosindu-se un tifon sau burete imbibat cu un dezinfectant (formalina sau un compus fenolic);
 
– reducerea umiditatii si a temperaturii din ciupercarie in limitele tehnologice;
 
– dupa acoperire, pulverizare cu formalina sol. 0,5-1%; a doua zi – Benlate 50 WP sol. 0,15%, sau Bavistin 50 WP sol. 0,15% sau Bravo 75 WP sol. 0,25%;
 
– rezultate bune da si tratamentul preventiv in ziua a 7-9-a dupa acoperire, cu procloraz (s.a.) – Sporgon 50 WP, Spolen sau Mirage 45 EC sol. 0,3% (1 litru/mp).

Profita de reducerile de pana la 80% de BLACK FRIDAY! Descopera in ce idei de afaceri poti investi...click AICI pentru detalii si comenzi<<

 

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Urmareste-ne pe Google News
Newsletter gratuit
Facilitati fiscale in Agricultura pentru 2022. Invata sa profiti de ele!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Facilitati fiscale in Agricultura pentru 2022. Invata sa profiti de ele!".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Facilitati fiscale in Agricultura pentru 2022. Invata sa profiti de ele!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Facilitati fiscale in Agricultura pentru 2022. Invata sa profiti de ele!".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Facilitati fiscale in Agricultura pentru 2022. Invata sa profiti de ele!


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Facilitati fiscale in Agricultura pentru 2022. Invata sa profiti de ele!" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016