Bolile ciupercilor. Prevenire si combatere
Bolile semnalate in cultura ciupercilor champignon apar in urma atacului unor agenti pato-geni/competitori din urmatoarele categorii: fungi, bacterii si virusuri. De regula, cultivatorul este luat prin surprindere si reactioneaza cu intarziere.
Nici reactia nu este intotdeauna cea adecvata, pentru ca „inamicul“ nu este usor de depistat si, de multe ori, din necunoastere, este confundat cu altul. In consecinta, masurile de contracarare luate de cultivator pot fi aplicate gresit sau prea tarziu, ceea ce poate duce la pierderi mari de recolta si de calitate.
Iata de ce este foarte important sa cunoastem cauzele aparitiei acestor boli, cine le provoaca si cum se raspandesc in cultura.
Putregaiul uscat
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Agentul patogen - Verticillium fungicola (syn. V. malthousei) si Verticillium psalliotae
Sunt fungi (ciuperci) – micromicete – care se gasesc in mod obisnuit in sol. Produc foarte multi spori care se raspandesc cu usurinta.
Aparitie si simptome
Este o boala periculoasa si destul de frecventa. Atacul se manifesta in perioada fructificarii.
Simptomele variaza in functie de stadiul de dezvoltare al ciupercii la momentul infectarii. Primordiile afectate se transforma in mase globuloase, nediferentiate, de cca 1-2 cm diametru.
In cazul cand sunt afectate ciupercile tinere, palariile acestora sunt mici, deformate („buza de iepure“), iar picioarele sunt curbate, uneori crapate si exfoliate. Culoarea ciupercilor vireaza catre cenusiu-brun, iar consistenta devine pieloasa, uscata. Ciupercile mature pot prezenta pe palarii pete difuze, cafenii-cenusii, adancite in tesut – leziuni necrotice
Surse de infectie si factori favorizanti
– amestecul de acoperire nedezinfectat sau dezinfectat necorespunzator
– sporii agentului patogen (Verticillium sp), raspanditi odata cu praful, cu ocazia stropirii cu apa a straturilor, sau purtati de musculite, acarieni, pe unelte, echipament etc.;
– factori favorizanti: umiditate si temperaturi crescute in ciupercarie.
Prevenire si combatere
– evitarea lucrarii pamantului in apropierea ciupercariei, in special in zilele cu vant;
– dezinfectarea corecta a amestecului de acoperire, a spatiului de cultura, a uneltelor si a echipamentului de lucru;
– masuri de monitorizare si combatere a insectelor (in special musculitelor) ce pot vehicula sporii agentului patogen, care sunt lipiciosi si se prind usor pe corpul acestora;
– colectarea si indepartarea ciupercilor bolnave, folosindu-se un tifon sau burete imbibat cu un dezinfectant (formalina sau un compus fenolic);
– reducerea umiditatii si a temperaturii din ciupercarie in limitele tehnologice;
– dupa acoperire, pulverizare cu formalina sol. 0,5-1%; a doua zi – Benlate 50 WP sol. 0,15%, sau Bavistin 50 WP sol. 0,15% sau Bravo 75 WP sol. 0,25%;
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>