Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
CIUPERCILE, cu foarte bune si mai putin bune
Ciupercile mari sau macromicete, cele vizibile cu ochiul liber au multe insusiri pozitive sau negative. Cand ne referim la cele pozitive o sa enumaram numai cateva: sunt comestibile, medicinale, bogate in proteine-aminoacizi 18 la numar. Au carbohidrati, fibre, saruri minerale precum K, Ca, Mg, P, Fe, Mn, Cu, Zn, Al, Ni, Cr, Se, Ge si putin Na. Vitaminele continute sunt: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, D-calciferol, H, E, antioxidanti- ergotioneina, uleiuri volatile, putine calorii, chitina, cca 50 enzime, agaritine, fara amidon, fara lipide s.a.
Din ciupercile medicinale s-au extras: lentinan, eritadenine, interferon, ergosterol, polizaharide, glucani, steroli si steroizi, glucozizi si glicozizi etc. Ciupercile medicinale au fost utilizate pentru diferite afectiuni, de catre chinezi de peste 2000 ani.
Din cele 14.000-15.000 de specii de ciuperci ce cresc pe Terra, la cca 400 nu li se cunosc proprietatile medicinale si se crede ca in jur de 1800 specii au si potential medicinal.
Destul de recent, s-a reusit nerespingerea de organe transplantate cu ajutorul cyclosporinei, un extrase dintr-o insecta ce creste in simbioza cu o specie de ciuperci. Produsele naturale cu polizaharide din Cordyceps sinensis sau ciuperca insecta, Ganoderma lucidum sau lingurita zanei, shiitake nu sunt fantezii comerciale.
Din ciuperci s-au produs medicamente ce previn infarctul si scad colesterolul si sunt bune pentru vitalitatea organismului si ca adaptogen. Ciupercile fac ecologizarea solului, a mediului si habitatului nostrum, ele sustin marea majoritate a arborilor forestieri si multe altele.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
Care sunt aspectele negative, poate veti intreba. Acelea sunt toxinele din speciile toxice si otravitoare care va pot afecta ficatul ireversibil.
Pe Agroromania.ro veti gasi saptamanal lucruri utile despre ciuperci, cultura acestora, de la cele mai raspandite precum Agaricus bisprus, Pleurotus spp. si pana la Lentinula edodes, Ganoderma lucidum, Stropharia r.a. Tuber spp., si alte specii.
Despre Agaricus bisporus sau champignon, ciupercarii vor fi indrumati sa utilizeze pesticidele recomandate, hibrizii cei mai productivi, noutati despre Fabrica de substrat pentru Pleurotus spp., de la noi din tara, care se afla in probe de lucru si multe altele.
Autoare a 27 carti in domeniul cultivarii ciupercilor si nu numai, proprietar si editor a site-ului www.ciupercile.ro, unde scrie despre cultura ciupercilor, Dr. ing. Ioana Tudor tine singurul curs de ciupercar acreditat din tara.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 3.9 din 5 voturiUltima ora