Insamantarea la ciuperci. Cum se face?
Ciupercile „champignon“ sunt deosebit de apreciate pentru gustul si aroma lor speciala, pentru posibilitatea de a fi consumate in stare cruda sau incluse intr-o mare diversitate de retete savuroase si usor de preparat.
Datorita acestor calitati remarcabile, ciupercile si-au castigat o pozitie binemeritata intre celelalte specii horticole cultivate. Dezvoltarea continua a productiei a schimbat in multe tari imaginea de aliment de lux, trufanda de mare valoare, pe care gastronomia a creat-o ciupercilor cultivate. Astazi, chiar si la noi in tara, ciupercile "champignon" sunt pe cale de a deveni delicatese de zi cu zi. Iata cum se face insamnatarea acestei culturi:
In ciupercariile clasic-sezoniere – miceliul se repartizeaza si se amesteca manual in substratul de cultura, indiferent de modul de asezare al acestuia in local: strat plan, lazi, saci. Atunci cand se lucreaza cu un compost pasteurizat natural, dupa ce este introdus in local, acesta se lasa 2-4 zile neinsamantat.
Este o perioada necesara pentru eliminarea amoniacului rezidual si pentru cedarea surplusului de caldura ambientului local. Dupa acest interval, cand temperatura compostului a scazut sub 27 grade Celsius si nu se mai simte miros de amoniac, se poate trece la insamantare. Operatiunea se executa in conditii de igiena deosebita, cu echipament de lucru (manusi, halat/salopeta) si unelte bine dezinfectate.
Lazile se pot insamanta prin amestecare in masa, dar si prin dispunerea compostului in 2-3 straturi, alternativ cu miceliul corespunzator. In cazul sacilor si paturilor de cultura (straturi plane) se prefera administrarea uniforma a miceliului pe suprafata substratului, dupa care se face amestecarea.
Incorporarea miceliului in masa compostului se poate face cu mana sau, in cazul paturilor – cu ajutorul unei furci cu dintii intorsi. Ulterior, substratul insamantat se taseaza cu mana sau cu ajutorul unui tasator (drisca), urmarindu-se obtinerea unei grosimi corespunzatoare a patului de cultura si a unei suprafete bine nivelate.
Apoi se presara miceliul de control, uniform pe suprafata stratului. Deoarece sacii cu substrat sufera deformari prin manipulari si transport, se recomanda ca tasarea definitiva si administarea miceliului de control sa se faca dupa asezarea lor pe locul stabilit pentru incubare.
Marginile libere ale sacilor se pun parte peste parte, protejand suprafata stratului fara sa il inabuse. In cazul lazilor si al paturilor de cultura, operatiunea se incheie prin acoperirea substratului insamantat cu hartie poroasa tip ziar, care se va mentine in permanenta umeda prin pulverizari fine cu apa. Se poate folosi chiar si folie subtire din PE cu perforatii.
In final se amplaseaza termometre (0 – 50 grade Celsius) cu tija lunga si alcool (se vede mai bine decat cel cu mercur) pentru verificarea temperaturii in compost si altele obisnuite pentru aer. Se face curatenie indepartand toate resturile de compost sau miceliu cazute si aplicand o pulverizare cu formalina solutie 0,5% pe pereti si pardoseala.
Cand insamantam?
Despre anumite perioade potrivite pentru insamantarea ciupercilor „champignon“ se poate vorbi in cazul culturilor clasice, sezoniere si a celor semiintensive.
Organizarea si desfasurarea culturii clasic-sezoniere este dependenta de perioadele favorabile din an. Cea mai potrivita perioada este toamna, datorita valorilor termice specifice acestui sezon, care au un curs foarte asemanator cu graficul optim pentru ciclul de cultura al ciupercii.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.