Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Insamantarea la ciuperci. Cum se face?

insamantarea-la-ciuperci-cum-se-face

Ciupercile „champignon“ sunt deosebit de apreciate pentru gustul si aroma lor speciala, pentru posibilitatea de a fi consumate in stare cruda sau incluse intr-o mare diversitate de retete savuroase si usor de preparat.


Datorita acestor calitati remarcabile, ciupercile si-au castigat o pozitie binemeritata intre celelalte specii horticole cultivate. Dezvoltarea continua a productiei a schimbat in multe tari imaginea de aliment de lux, trufanda de mare valoare, pe care gastronomia a creat-o ciupercilor cultivate. Astazi, chiar si la noi in tara, ciupercile "champignon" sunt pe cale de a deveni delicatese de zi cu zi. Iata cum se face insamnatarea acestei culturi:
 
In ciupercariile clasic-sezoniere – miceliul se repartizeaza si se amesteca manual in substratul de cultura, indiferent de modul de asezare al acestuia in local: strat plan, lazi, saci. Atunci cand se lucreaza cu un compost pasteurizat natural, dupa ce este introdus in local, acesta se lasa 2-4 zile neinsamantat. 
 
Este o perioada necesara pentru eliminarea amoniacului rezidual si pentru cedarea surplusului de caldura ambientului local. Dupa acest interval, cand temperatura compostului a scazut sub 27 grade Celsius si nu se mai simte miros de amoniac, se poate trece la insamantare. Operatiunea se executa in conditii de igiena deosebita, cu echipament de lucru (manusi, halat/salopeta) si unelte bine dezinfectate. 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Profita de reducerile noastre de 80% si demareaza o afacere profitabila ...click AICI pentru detalii si comenzi<<
 
Lazile se pot insamanta prin amestecare in masa, dar si prin dispunerea compostului in 2-3 straturi, alternativ cu miceliul corespunzator. In cazul sacilor si paturilor de cultura (straturi plane) se prefera administrarea uniforma a miceliului pe suprafata substratului, dupa care se face amestecarea. 
 
Incorporarea miceliului in masa compostului se poate face cu mana sau, in cazul paturilor – cu ajutorul unei furci cu dintii intorsi. Ulterior, substratul insamantat se taseaza cu mana sau cu ajutorul unui tasator (drisca), urmarindu-se obtinerea unei grosimi corespunzatoare a patului de cultura si a unei suprafete bine nivelate. 
 
Apoi se presara miceliul de control, uniform pe suprafata stratului. Deoarece sacii cu substrat sufera deformari prin manipulari si transport, se recomanda ca tasarea definitiva si administarea miceliului de control sa se faca dupa asezarea lor pe locul stabilit pentru incubare. 
 
Marginile libere ale sacilor se pun parte peste parte, protejand suprafata stratului fara sa il inabuse. In cazul lazilor si al paturilor de cultura, operatiunea se incheie prin acoperirea substratului insamantat cu hartie poroasa tip ziar, care se va mentine in permanenta umeda prin pulverizari fine cu apa. Se poate folosi chiar si folie subtire din PE cu perforatii. 
 
In final se amplaseaza termometre (0 – 50 grade Celsius) cu tija lunga si alcool (se vede mai bine decat cel cu mercur) pentru verificarea temperaturii in compost si altele obisnuite pentru aer. Se face curatenie indepartand toate resturile de compost sau miceliu cazute si aplicand o pulverizare cu formalina solutie 0,5% pe pereti si pardoseala.
 

Cand insamantam?

 
Despre anumite perioade potrivite pentru insamantarea ciupercilor „champignon“ se poate vorbi in cazul culturilor clasice, sezoniere si a celor semiintensive. 
 
Organizarea si desfasurarea culturii clasic-sezoniere este dependenta de perioadele favorabile din an. Cea mai potrivita perioada este toamna, datorita valorilor termice specifice acestui sezon, care au un curs foarte asemanator cu graficul optim pentru ciclul de cultura al ciupercii. 
 
In cazul sistemului semiintensiv, trebuie evitata cultivarea pe timpul verii. In ciupercariile intensive, datorita faptului ca dispun de toate conditiile de microclimat necesare pentru desfasurarea normala a intregului ciclu de cultura, activitatea este continua, derulandu-se tot timpul anului.

Profita de reducerile noastre de 80% si demareaza o afacere profitabila ...click AICI pentru detalii si comenzi<<

 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 2.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton