Publicat in: Diverse
Prelucrarea laptelui 4.0 - cum te ajuta tehnologia de ultima generatie sa-ti dezvolti un business sustenabil pe termen lung
In contextul industriei 4.0, ce inlocuieste procesele conventionale cu procese digitale automatizate, este necesar sa-ti adaptezi fabrica pentru mentinerea calitatii produselor, eficientizarea proceselor de productie, precum si reducerea costurilor operationale. Prin urmare, daca detii o fabrica de lactate, descopera mai jos care sunt tehnologiile de ultima generatie relevante si cum te ajuta ele sa-ti dezvolti un business performant si sustenabil.

Automatizarea colectarii si productiei de lapte

Automatizarea trebuie privita ca o tehnologie inovativa, care te ajuta in colectarea eficienta a laptelui, prelucrare si productie, ambalare si logistica, precum si transport catre furnizorii tai. Asadar, este un instrument tehnologic complex si indispensabil pentru sustenabilitatea unei fabrici de lapte moderne. 


Mai mult, implementarea automatizarii nu inseamna limitarea cunostintelor si secretelor de productie pe care expertii tai le detin, ci este o cheie a succesului pentru a asigura o calitate constanta a produselor. 


Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Prin urmare, un sistem mecanizat de extragere a laptelui de la vaci asigura eficientizarea colectarii. Mulsul traditional, cu personal uman, inseamna mult timp pierdut, respectiv un randament scazut comparativ cu mulsul mecanizat. In plus, vei reduce riscurile de contaminare bacteriana, ce iti poate afecta productia de lapte si de produse asociate. 


Pentru supravegherea si controlul calitatii laptelui, solutia inovativa este sa integrezi camere 3D in sistemele mecanizate de extragere a laptelui, dar si pe linia de ambalare sau operatiunile de logistica din depozit. De exemplu, senzorii tridimensionali pot determina integralitatea, volumul sau sortarea produselor lactate.  


Totodata, camere 2D/3D se pot integra si in sistemele de asistenta pentru sarcinile manuale necesare in procesul de productie sau logistica. Ele vin in ajutorul personalului, prin detectarea si corectarea pozitiei mainilor in procesele de manipulare. 

Monitorizarea instalatiei prin senzori inteligenti

Instalatia de productie a laptelui si a produselor asociate, asa cum este branza sau iaurtul, poate fi controlata cu precizie cu ajutorul senzorilor inteligenti. 


De exemplu, prin intermediul senzorilor de presiune vei putea monitoriza conditiile de presiune din schimbatorul de caldura. In cazul unor fisuri in aceasta componenta tehnica, se impiedica infiltrarea agentilor straini in procesul sensibil de productie a laptelui si a produselor lactate. Totodata, senzorii pot fi ajustati si reinitiati din controler, in situatia in care schimbatorul de caldura prezinta depuneri si exista fluctuatii de presiune in instalatie. 


Acesti senzori sunt proiectati sa fie utilizati fara intretinere, avand o celula ceramica extrem de rezistenta, cu standarde si certificate care confirma faptul ca pot fi folositi in procesele igienice dintr-o fabrica de lapte. 


Comunicarea digitala a senzorilor de presiune se realizeaza printr-o conexiune IO-Link. Este un standard international care monitorizeaza datele si le transmite in software-ul ERP. Aceasta conexiune inovativa are capabilitatea de a transmite, fara erori, valorile masurate de senzori, avand posibilitatea de a avea acces de la distanta la parametrii de functionare. 


Alti senzori inteligenti, care ofera fiabilitate maxima si asigura calitatea productiei de lapte, sunt senzorii de debit, senzorii de nivel sau senzorii de temperatura. 

Analiza datelor pentru imbunatatirea proceselor tehnologice

Nu in ultimul rand, o fabrica inteligenta si sustenabila are nevoie de analiza datelor furnizate de tehnologiile implementate. In acest mod, vei putea identifica modele, tendinte si anomalii in etapele de prelucrare a laptelui. 


De exemplu, poti analiza compozitia laptelui ( proteine, lactoza etc.) sau calitatea produsului finit (aciditate, grasime etc.). Totodata, vei putea depista punctele slabe ale productiei, asa cum pot fi timpii morti sau consumul anormal de resurse.  


Prin urmare, datele sunt esentiale si te vor ajuta sa optimizezi procesele, sa imbunatatesti calitatea si sa reduci costurile sau pierderile. 


Prelucrarea laptelui 4.0 reprezinta un set de tehnologii si practici inovative care iti transforma businessul intr-unul sustenabil. In concluzie, adapteaza-te schimbarilor si tendintelor tehnologice pentru a ramane sus in clasamentul competitivitatii. 


Sursa foto: Shutterstock

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Pregatirea solului – primul pas catre o recolta bogata si sanatoasa
Pregatirea solului – primul pas catre o recolta bogata si sanatoasa
Pregatirea solului nu se rezuma doar la o simpla aratura, ci presupune o serie de etape care...
Cand se plantează spanacul toamna: sfaturi utile
Cand se plantează spanacul toamna: sfaturi utile
De ce sa cultivi spanac toamna? Spanacul este o cultura foarte potrivita pentru sezonul...
THC-O: Canabinoidul Sintetic de Noua Generatie - Ghid Complet
THC-O: Canabinoidul Sintetic de Noua Generatie - Ghid Complet
THC-O: Canabinoidul Sintetic de Noua Generatie - Ghid Complet   Evolutia industriei...
Cum protejeaza o fosa septica solul si culturile agricole de poluarea apelor uzate
Cum protejeaza o fosa septica solul si culturile agricole de poluarea apelor uzate
In mediul rural, agricultura este mai mult decat o meserie – este modul de viata al multor...

Ultima ora

Pregatirea gradinii si a livezii toamna: ce lucrari nu trebuie sa lipsesca
Pregatirea gradinii si a livezii toamna: ce lucrari nu trebuie sa lipsesca
Calendarul lucrarilor de toamna   In practica, calendarul lucrarilor de toamna se...
Cand se culeg strugurii [GHID PRACTIC]
Cand se culeg strugurii [GHID PRACTIC]
Importanta momentului de recoltare Momentul in care strugurii sunt culesi nu este doar o...
Fertilizarea cerealelor de toamna – NPK pentru recolte bogate!
Fertilizarea cerealelor de toamna – NPK pentru recolte bogate!
In primele faze de vegetatie, cerealele de toamna (grau, orz, triticale) trec printr-o perioada...
Standardizarea calitatii in apicultura: 4 etape esentiale in procesarea mierii de albine
Standardizarea calitatii in apicultura: 4 etape esentiale in procesarea mierii de albine
A construi un brand de incredere in domeniul apicol inseamna a garanta consumatorului o calitate...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Anunturi
Vezi toate anunturile
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016