Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prelucrarea laptelui 4.0 - cum te ajuta tehnologia de ultima generatie sa-ti dezvolti un business sustenabil pe termen lung
In contextul industriei 4.0, ce inlocuieste procesele conventionale cu procese digitale automatizate, este necesar sa-ti adaptezi fabrica pentru mentinerea calitatii produselor, eficientizarea proceselor de productie, precum si reducerea costurilor operationale. Prin urmare, daca detii o fabrica de lactate, descopera mai jos care sunt tehnologiile de ultima generatie relevante si cum te ajuta ele sa-ti dezvolti un business performant si sustenabil.
Automatizarea colectarii si productiei de lapte
Automatizarea trebuie privita ca o tehnologie inovativa, care te ajuta in colectarea eficienta a laptelui, prelucrare si productie, ambalare si logistica, precum si transport catre furnizorii tai. Asadar, este un instrument tehnologic complex si indispensabil pentru sustenabilitatea unei fabrici de lapte moderne.
Mai mult, implementarea automatizarii nu inseamna limitarea cunostintelor si secretelor de productie pe care expertii tai le detin, ci este o cheie a succesului pentru a asigura o calitate constanta a produselor.
Prin urmare, un sistem mecanizat de extragere a laptelui de la vaci asigura eficientizarea colectarii. Mulsul traditional, cu personal uman, inseamna mult timp pierdut, respectiv un randament scazut comparativ cu mulsul mecanizat. In plus, vei reduce riscurile de contaminare bacteriana, ce iti poate afecta productia de lapte si de produse asociate.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
Pentru supravegherea si controlul calitatii laptelui, solutia inovativa este sa integrezi camere 3D in sistemele mecanizate de extragere a laptelui, dar si pe linia de ambalare sau operatiunile de logistica din depozit. De exemplu, senzorii tridimensionali pot determina integralitatea, volumul sau sortarea produselor lactate.
Totodata, camere 2D/3D se pot integra si in sistemele de asistenta pentru sarcinile manuale necesare in procesul de productie sau logistica. Ele vin in ajutorul personalului, prin detectarea si corectarea pozitiei mainilor in procesele de manipulare.
Monitorizarea instalatiei prin senzori inteligenti
Instalatia de productie a laptelui si a produselor asociate, asa cum este branza sau iaurtul, poate fi controlata cu precizie cu ajutorul senzorilor inteligenti.
De exemplu, prin intermediul senzorilor de presiune vei putea monitoriza conditiile de presiune din schimbatorul de caldura. In cazul unor fisuri in aceasta componenta tehnica, se impiedica infiltrarea agentilor straini in procesul sensibil de productie a laptelui si a produselor lactate. Totodata, senzorii pot fi ajustati si reinitiati din controler, in situatia in care schimbatorul de caldura prezinta depuneri si exista fluctuatii de presiune in instalatie.
Acesti senzori sunt proiectati sa fie utilizati fara intretinere, avand o celula ceramica extrem de rezistenta, cu standarde si certificate care confirma faptul ca pot fi folositi in procesele igienice dintr-o fabrica de lapte.
Comunicarea digitala a senzorilor de presiune se realizeaza printr-o conexiune IO-Link. Este un standard international care monitorizeaza datele si le transmite in software-ul ERP. Aceasta conexiune inovativa are capabilitatea de a transmite, fara erori, valorile masurate de senzori, avand posibilitatea de a avea acces de la distanta la parametrii de functionare.
Alti senzori inteligenti, care ofera fiabilitate maxima si asigura calitatea productiei de lapte, sunt senzorii de debit, senzorii de nivel sau senzorii de temperatura.
Analiza datelor pentru imbunatatirea proceselor tehnologice
Nu in ultimul rand, o fabrica inteligenta si sustenabila are nevoie de analiza datelor furnizate de tehnologiile implementate. In acest mod, vei putea identifica modele, tendinte si anomalii in etapele de prelucrare a laptelui.
De exemplu, poti analiza compozitia laptelui ( proteine, lactoza etc.) sau calitatea produsului finit (aciditate, grasime etc.). Totodata, vei putea depista punctele slabe ale productiei, asa cum pot fi timpii morti sau consumul anormal de resurse.
Prin urmare, datele sunt esentiale si te vor ajuta sa optimizezi procesele, sa imbunatatesti calitatea si sa reduci costurile sau pierderile.
Prelucrarea laptelui 4.0 reprezinta un set de tehnologii si practici inovative care iti transforma businessul intr-unul sustenabil. In concluzie, adapteaza-te schimbarilor si tendintelor tehnologice pentru a ramane sus in clasamentul competitivitatii.
Sursa foto: Shutterstock
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura