Publicat in: Diverse
Prelucrarea laptelui 4.0 - cum te ajuta tehnologia de ultima generatie sa-ti dezvolti un business sustenabil pe termen lung
In contextul industriei 4.0, ce inlocuieste procesele conventionale cu procese digitale automatizate, este necesar sa-ti adaptezi fabrica pentru mentinerea calitatii produselor, eficientizarea proceselor de productie, precum si reducerea costurilor operationale. Prin urmare, daca detii o fabrica de lactate, descopera mai jos care sunt tehnologiile de ultima generatie relevante si cum te ajuta ele sa-ti dezvolti un business performant si sustenabil.

Automatizarea colectarii si productiei de lapte

Automatizarea trebuie privita ca o tehnologie inovativa, care te ajuta in colectarea eficienta a laptelui, prelucrare si productie, ambalare si logistica, precum si transport catre furnizorii tai. Asadar, este un instrument tehnologic complex si indispensabil pentru sustenabilitatea unei fabrici de lapte moderne. 


Mai mult, implementarea automatizarii nu inseamna limitarea cunostintelor si secretelor de productie pe care expertii tai le detin, ci este o cheie a succesului pentru a asigura o calitate constanta a produselor. 


Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Prin urmare, un sistem mecanizat de extragere a laptelui de la vaci asigura eficientizarea colectarii. Mulsul traditional, cu personal uman, inseamna mult timp pierdut, respectiv un randament scazut comparativ cu mulsul mecanizat. In plus, vei reduce riscurile de contaminare bacteriana, ce iti poate afecta productia de lapte si de produse asociate. 


Pentru supravegherea si controlul calitatii laptelui, solutia inovativa este sa integrezi camere 3D in sistemele mecanizate de extragere a laptelui, dar si pe linia de ambalare sau operatiunile de logistica din depozit. De exemplu, senzorii tridimensionali pot determina integralitatea, volumul sau sortarea produselor lactate.  


Totodata, camere 2D/3D se pot integra si in sistemele de asistenta pentru sarcinile manuale necesare in procesul de productie sau logistica. Ele vin in ajutorul personalului, prin detectarea si corectarea pozitiei mainilor in procesele de manipulare. 

Monitorizarea instalatiei prin senzori inteligenti

Instalatia de productie a laptelui si a produselor asociate, asa cum este branza sau iaurtul, poate fi controlata cu precizie cu ajutorul senzorilor inteligenti. 


De exemplu, prin intermediul senzorilor de presiune vei putea monitoriza conditiile de presiune din schimbatorul de caldura. In cazul unor fisuri in aceasta componenta tehnica, se impiedica infiltrarea agentilor straini in procesul sensibil de productie a laptelui si a produselor lactate. Totodata, senzorii pot fi ajustati si reinitiati din controler, in situatia in care schimbatorul de caldura prezinta depuneri si exista fluctuatii de presiune in instalatie. 


Acesti senzori sunt proiectati sa fie utilizati fara intretinere, avand o celula ceramica extrem de rezistenta, cu standarde si certificate care confirma faptul ca pot fi folositi in procesele igienice dintr-o fabrica de lapte. 


Comunicarea digitala a senzorilor de presiune se realizeaza printr-o conexiune IO-Link. Este un standard international care monitorizeaza datele si le transmite in software-ul ERP. Aceasta conexiune inovativa are capabilitatea de a transmite, fara erori, valorile masurate de senzori, avand posibilitatea de a avea acces de la distanta la parametrii de functionare. 


Alti senzori inteligenti, care ofera fiabilitate maxima si asigura calitatea productiei de lapte, sunt senzorii de debit, senzorii de nivel sau senzorii de temperatura. 

Analiza datelor pentru imbunatatirea proceselor tehnologice

Nu in ultimul rand, o fabrica inteligenta si sustenabila are nevoie de analiza datelor furnizate de tehnologiile implementate. In acest mod, vei putea identifica modele, tendinte si anomalii in etapele de prelucrare a laptelui. 


De exemplu, poti analiza compozitia laptelui ( proteine, lactoza etc.) sau calitatea produsului finit (aciditate, grasime etc.). Totodata, vei putea depista punctele slabe ale productiei, asa cum pot fi timpii morti sau consumul anormal de resurse.  


Prin urmare, datele sunt esentiale si te vor ajuta sa optimizezi procesele, sa imbunatatesti calitatea si sa reduci costurile sau pierderile. 


Prelucrarea laptelui 4.0 reprezinta un set de tehnologii si practici inovative care iti transforma businessul intr-unul sustenabil. In concluzie, adapteaza-te schimbarilor si tendintelor tehnologice pentru a ramane sus in clasamentul competitivitatii. 


Sursa foto: Shutterstock

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Ultima ora

Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Fara o pregatire corecta, culturile pot suferi din cauza unei nutritii inadecvate, alungirii...
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton