Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea a fost votata de Parlament. Noi subventii pentru fermierii urbani

legea-a-fost-votata-de-parlament-noi-subventii-pentru-fermierii-urbani

Camera deputatilor a aprobat un proiect de lege referitor la stimularea horticulturii in medii controlate si horticulturii urbane.


Scopul proiectului este de a stimula dezvoltarea horticulturii in medii controlate si horticulturii urbane, subventionarea si etichetarea culturilor obtinute astfel. 
 
Horticultura in medii controlate se va face in spatii izolate din punct de vedere climatic, chimic si biologic in scopul utilizarii productiei obtinute pentru consumul uman, ca hrana in stare proaspata sau procesata, in scopuri medicinale si pentru obtinerea furajelor verzi pentru animale.
 
"Intr-o incapere plantele pot fi crescute pe suprafete etajate. In acest caz suprafata cultivata este data de produsul dintre suprafata unui etaj si numarul de etaje sau, daca suprafetele etajelor difera, de suma acestora. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
In cazul in care tehnologia utilizata permite o densitate mai mare a plantelor, valorii suprafetei cultivate i se aplica un coeficient supraunitar reprezentand raportul dintre densitatea culturii realizate in tehnologia respectiva si cea a culturii de acelasi tip realizate in horticultura conventionala", se arata in proiectul adoptat de Camera Deputatilor.
 
In ceea ce priveste horticultura urbana, aceasta este practica cultivarii plantelor horticole in scopul utilizarii lor ca hrana in stare proaspata sau procesata sau in scopuri medicinale in spatiul intravilan al locuintelor.
 
Conform proiectului legislativ, plantele produse in medii controlate se eticheteaza prin utilizarea uneia dintre sintagmele "produs in mediu controlat" sau "produs necontaminat chimic si biologic". 
 
Produsele obtinute in medii controlate nu pot fi inscriptionate ca fiind produse naturale, traditionale sau ecologice.
 
"La etichetare se va mentiona natura substantelor nutritive folosite la cresterea plantelor. Etichetarea se face doar cu autorizarea prealabila a unitatii de productie emisa de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale", se mai arata in documentul citat.
 
In plus, initiativa legislativa prevede ca toate subventiile si avantajele fiscale aferente unei anumite culturi se aplica identic in cazul culturilor de acel tip realizate in medii controlate sau in horticultura urbana, in cazul cultivarii pe verticala.
 
"In cazul in care subventiile provin din fonduri pentru care exista specificari exprese privind eligibilitatea unei anumite metode de cultivare care nu face parte din metodele utilizate in horticultura in medii controlate sau horticultura urbana, echivalentul acestei subventii va fi asigurat de la bugetul de stat", mai arata sursa citata.
 
In politica agricola a MADR vor exista anual masuri privind stimularea dezvoltarii horticulturii in medii controlate, precum:
 
- fonduri nerambursabile destinate achizitionarii de echipamente si instalatii pentru realizarea de unitati de productie horticola in medii controlate
 
- fonduri nerambursabile destinate asigurarii independentei energetice partiale sau totale a unitatilor de productie horticola in medii controlate
 
- fonduri nerambursabile destinate cursurilor de initiere si pregatire a personalului in vederea realizarii si intretinerii unitatii de productie horticola in medii controlate
 
- fondurile prevazute la lit.a) – c) vor fi stabilite anual in bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si vor fi alocate prin intermediul acestuia
 
- beneficiarul fondurilor are obligatia mentinerii specificului investitiei pentru o perioada de 10 ani de la data accesarii fondurilor si va prezenta anual finantatorului un raport privind situatia economico-financiara a unitatii de productie horticole realizata utilizand fondurile respective
 
- in cazul in care beneficiarul fondului instraineaza investitia, urmatorul proprietar isi asuma obligatiile prevazute la lit.e)
 
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale impreuna cu Ministerul Educatiei asigura integrarea cunostintelor privind horticultura in medii controlate in programele institutiilor de invatamant public de stat de profil, atat la nivel liceal cat si universitar, cat si dotarile necesare pentru derularea procesului de invatamant. 
 
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale impreuna cu Ministerul Educatiei si Ministerul Cercetarii si Digitalizarii pot infiinta centre de cercetare-dezvoltare in domeniul horticulturii in medii controlate finantate de la bugetul de stat", se mai mentioneaza in proiect.
 
De asemenea, primariile localitatilor cu un numar mai mare de 100.000 de locuitori au obligatia sa intocmeasca si sa obtina aprobarea consiliilor locale, in termen de 3 ani de la intrarea in vigoare a legii, strategii referitoare la horticultura urbana si amplasarea unitatilor de productie in spatiul intravilan sau extravilan al localitatii.
 
Primariile cu un numar mai mic de 100.000 de locuitori pot sa intocmeasca strategii privind horticultura urbana si amplasarea unitatilor de productie in medii controlate in spatiul intravilan sau extravilan al localitatii.
 
"In cadrul acestor strategii se analizeaza nevoile de hrana ale comunitatii, necesarul de forta de munca avand calificarea ceruta pentru desfasurarea activitatilor specifice horticulturii in medii controlate, posibilitatile de desfacere ale produselor, potentialele colaborari cu autoritatile administratiei centrale, cu mediul privat si cu organizatiile neguvernamentale si se stabilesc modalitatile de interventie financiara, fiscala si de alta natura care pot duce la dezvoltarea horticulturii in medii controlate pe teritoriul localitatii", mai prevede initiativa legislativa.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016