Legea arendei a fost depusa din nou in Parlament. Doua initiative au fost respinse
Pe masa Parlamentului se afla, din nou, Legea arendei. Principala prevedere este introducerea unei perioade minime de 7 ani pentru contractele de arenda. Doua initiave legislative au fost respinse - prima data de catre Curtea Constitutionala si a doua oara la votul final din Parlament.
Noul proiect legislativ pentru modificarea Legi nr. 287/2009 privind Codul civil a fost depus pe 16 aprilie la Senat pentru dezbatere in regim de urgenta.
Initiativa reia propunerea de modificare a Codului civil in sensul introducerii unei perioade de minim 7 ani pentru contractele de arenda: "Durata arendarii este de minim 7 ani si se considera a fi facuta pe toata perioada necesara recoltarii fructelor pe care bunul agricol urmeaza sa le produca".
In plus, initiativa interzice subarendarea: "Subarendarea totala sau partiala, sub sanctiunea nulitatii, cu exceptia schimbului de utilizare a terenului intre arendasi".
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Proiectul legislativ vizeaza conditiile de incetare a contractului de arenda inainte de implinirea termenului prin incapacitatea sau falimentul arendasului ori prin neplata arendei in termenul prevazut.
In conditiile in care actul normativ va fi aprobat, acesta nu va avea efect asupra contractelor aflate in derulare, ci numai pentru cele care se incheie dupa intrarea in vigoare a noii legislatii.
Lege pentru modificarea Legii nr. 287/2009 privind Codul civil
Art. I. - Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 505 din 15 iunie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 1837 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Durata arendarii
Art. 1837 - Durata arendarii este de minim 7 ani si se considera a fi facuta pe toata perioada necesara recoltarii fructelor pe care bunul agricol urmeaza sa le produca".
2. La articolul 1847, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Subarendarea totala sau partiala este interzisa, sub sanctiunea nulitatii, cu exceptia schimbului de utilizare a terenului intre arendasi".
3. La articolul 1848, alineatul (2) se abroga.
4. Articolul 1850 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Cazuri speciale de incetare sau de mentinere a contractelor
Art.1850 - (1) Contractul de arendare inceteaza inainte de implinirea termenului prin incapacitatea sau falimentul arendasului ori prin neplata arendei in termenul prevazut in contract.
(2) In cazul decesului arendatorului, mostenitorii sunt obligati sa mentina contractul de arendare pe durata incheiata cu arendasul.
(3) In cazul vanzarii terenului, cumparatorul este obligat sa mentina contractul de arendare pana la expirarea termenului de valabilitate".
Art. II. - "Contractele de arendare incheiate inainte de data intrarii in vigoare a prezentei legi raman valabile pana la incetarea duratei acestora."
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.