Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O noua lege in Parlament: Asistentii si tehnicienii veterinari au interzis sa efectueze consultatii

o-noua-lege-in-parlament-asistentii-si-tehnicienii-veterinari-au-interzis-sa-efectueze-consultatii

Noua lege se afla pe masa Deputatilor pentru dezbatere, dupa ce a fost aprobata de Senat. In acest sens, proiectul legislativ prevedere o serie de conditii noi pentru exercitarea profesiei de medic veterinar si pentru abrogarea pct. 35 din Anexa nr.1 a Ordonantei Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor.


In ceea ce priveste initiativa legislativa, aceasta stabileste cadrul legislativ cu privire la organizarea prefesiei de medic veterinar, imbunatateste organizarea si functionarea unitatilor medical veterinare, stabileste cerinte de recunoastere a titlurilor de calificare obtinute in tari terte si punerea in acord cu prevederile Directivei 2005/36/CE a Parlamentului European si a Consiliului Uniunii Europene din 7 septembrie 2005 privind recunoasterea calificarilor profesionale, cu legislatia europeana din domeniul produselor medicale veterinare si cu punctul de vedere emis prin Hotararea nr. 788/06.11.2019 de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.
 
De asemena, accentul este pus pe imbunatatirea permanenta a cunostintelor medicilor veterinari. In  acest sens, participarea la programe de dezvoltare este obligatorie. Medicii veterinari pot incheia asigurari de raspundere civila pentru greseli profesionale, costurile fiind deductibile.
 
"In practica s-a constatat ca exista confuzii intre activitatile medicale propriu-zise si cele de consultanta, motiv pentru care se impune clarificarea diferentelor dintre activitatea de asistenta medical veterinara si consultanta, precum si tratarea diferita a unitatilor medical-veterinare in functie de specificul acestora.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Astfel, cabinetele medical-veterinare de consultanta vor furniza exclusiv servicii de consultanta tehnica si legislativa medical-veterinara, iar unitatile in care se desfasoara activitati de asistenta medical veterinara vor acorda ingrijiri, tratamente, interventii in urma stabilirii diagnosticului si vor avea posibilitatea de a comercializa, pe langa produsele medicinale veterinare utilizate in actul medical veterinar, si alte produse care vin in sprijinul actului medical (sampoane, cosmetice, suplimente/furaje complementare, diete, etc.) fara o autorizare suplimentara, acestea fiind activitati multidisciplinare in conformitate cu prevederile art. 25 din Directiva 2006/123/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 12 decembrie 2006 privind serviciile in cadrul pietei interne", precizeaza initatorii proiectului.
 
Potrivit proiectului, comercializarea urmatoarelor categorii de produse medicale veterinare este interzisa: antimicrobiene si antiparazitare injectabile, imunologice, hormonale injectabile, produse utilizate pentru eutanasie, produse stupefiante si pshihotrope si produse care contin substante aflate sub control national. In cadrul asistentei medical-veterinare, aceste produse vor fi disponibile exclusiv medicilor veterinari.
 
Proiectul de lege mentioneaza ca administrarea produselor medicale se face de catre medicul veterinar cu drept de libera practica. De asemenea, in acest caz produsele pot fi administrate si de catre personalul de specialitate cu studii medii angajat in cadrul unitatilor in care se desfasoara activitati de asistenta medical-veterinara si de asistentul veterinar si/sau tehnicianul veterinar. 
 
Acestia din urma administreaza produsele medicale dupa prescrierea si sub supravegherea medicului veterinar cu drept de libera practica. In conditiile in care administrarea produselor nu trebuie efectuata exclusiv de medicul veterinar cu drept de libera practica, cele doua categorii isi pot desfasura activitatea. 
 
Exceptie la acest fapt face proprietarul/detinatorul de animale. Acesta le poate administra produse medicale pentru efectuarea sau continuarea tratamentului, tinand cont de conditiile stabilite prin prescriere de catre un medic veterinar cu drept de libera practica. Proprietarul poate administra medicamente pe cale orala, pe cale intrarectala, pe cale intramamara, prin inhalatii, instilatii sau prin aplicatii locale.
 
"Categoriile de produse medicinale veterinare care se administreaza exclusiv de catre medicul veterinar cu drept de libera practica se stabilesc de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Institutul pentru Controlul Produselor Biologice si Medicamentelor de Uz Veterinar precizeaza in prospectul fiecarui produs medicinal veterinar pentru care emite autorizatie de comercializare pe teritoriul Romaniei daca administrarea produsului se face exclusiv de catre medicul veterinar cu drept de libera practica", potrivit noului proiect de lege.
 
Exploatatiile comerciale de animale pot angaja personal de specialitate cu studii medii, respectiv asistent veterinar si/sau tehnician veterinar. Acestia pot efectua activitati sanitar-veterinare, stabilite si atribuite sub supravegherea sau sub responsabilitatea medicului veterinar cu drept de libera practica, organizat in conditiile prezentei legi, aflat in relatie conntractuala cu exploatatia comerciala respectiva.
 
”Este interzis personalului de specialitate cu studii medii, respectiv asistentului veterinar si/sau tehnicianului veterinar, sa efectueze consultatii la animale si sa stabileasca diagnosticul.

In situatii exceptionale, in conditii de teren si/sau in afara programului de lucru, daca viata animalului este in pericol, pana la sosirea medicului veterinar, tehnicianul si/sau asistentul veterinar poate acorda primul ajutor animalului, prin administrarea tratamentului sau efectuarea de interventii de urgenta, cu acordul medicului veterinar cu drept de libera practica si respectand indicatiile acestuia, iar atunci cand nu este posibila obtinerea acordului, efectueaza tratamentul/interventia de urgenta si aduce acest lucru la cunostinta medicului veterinar cu drept de libera practica, de indata ce poate lua legatura cu acesta”, se arata in documentul citat.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016