O noua lege in Parlament: Asistentii si tehnicienii veterinari au interzis sa efectueze consultatii
Noua lege se afla pe masa Deputatilor pentru dezbatere, dupa ce a fost aprobata de Senat. In acest sens, proiectul legislativ prevedere o serie de conditii noi pentru exercitarea profesiei de medic veterinar si pentru abrogarea pct. 35 din Anexa nr.1 a Ordonantei Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor.
In ceea ce priveste initiativa legislativa, aceasta stabileste cadrul legislativ cu privire la organizarea prefesiei de medic veterinar, imbunatateste organizarea si functionarea unitatilor medical veterinare, stabileste cerinte de recunoastere a titlurilor de calificare obtinute in tari terte si punerea in acord cu prevederile Directivei 2005/36/CE a Parlamentului European si a Consiliului Uniunii Europene din 7 septembrie 2005 privind recunoasterea calificarilor profesionale, cu legislatia europeana din domeniul produselor medicale veterinare si cu punctul de vedere emis prin Hotararea nr. 788/06.11.2019 de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.
De asemena, accentul este pus pe imbunatatirea permanenta a cunostintelor medicilor veterinari. In acest sens, participarea la programe de dezvoltare este obligatorie. Medicii veterinari pot incheia asigurari de raspundere civila pentru greseli profesionale, costurile fiind deductibile.
"In practica s-a constatat ca exista confuzii intre activitatile medicale propriu-zise si cele de consultanta, motiv pentru care se impune clarificarea diferentelor dintre activitatea de asistenta medical veterinara si consultanta, precum si tratarea diferita a unitatilor medical-veterinare in functie de specificul acestora.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Astfel, cabinetele medical-veterinare de consultanta vor furniza exclusiv servicii de consultanta tehnica si legislativa medical-veterinara, iar unitatile in care se desfasoara activitati de asistenta medical veterinara vor acorda ingrijiri, tratamente, interventii in urma stabilirii diagnosticului si vor avea posibilitatea de a comercializa, pe langa produsele medicinale veterinare utilizate in actul medical veterinar, si alte produse care vin in sprijinul actului medical (sampoane, cosmetice, suplimente/furaje complementare, diete, etc.) fara o autorizare suplimentara, acestea fiind activitati multidisciplinare in conformitate cu prevederile art. 25 din Directiva 2006/123/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 12 decembrie 2006 privind serviciile in cadrul pietei interne", precizeaza initatorii proiectului.
Potrivit proiectului, comercializarea urmatoarelor categorii de produse medicale veterinare este interzisa: antimicrobiene si antiparazitare injectabile, imunologice, hormonale injectabile, produse utilizate pentru eutanasie, produse stupefiante si pshihotrope si produse care contin substante aflate sub control national. In cadrul asistentei medical-veterinare, aceste produse vor fi disponibile exclusiv medicilor veterinari.
Proiectul de lege mentioneaza ca administrarea produselor medicale se face de catre medicul veterinar cu drept de libera practica. De asemenea, in acest caz produsele pot fi administrate si de catre personalul de specialitate cu studii medii angajat in cadrul unitatilor in care se desfasoara activitati de asistenta medical-veterinara si de asistentul veterinar si/sau tehnicianul veterinar.
Acestia din urma administreaza produsele medicale dupa prescrierea si sub supravegherea medicului veterinar cu drept de libera practica. In conditiile in care administrarea produselor nu trebuie efectuata exclusiv de medicul veterinar cu drept de libera practica, cele doua categorii isi pot desfasura activitatea.
Exceptie la acest fapt face proprietarul/detinatorul de animale. Acesta le poate administra produse medicale pentru efectuarea sau continuarea tratamentului, tinand cont de conditiile stabilite prin prescriere de catre un medic veterinar cu drept de libera practica. Proprietarul poate administra medicamente pe cale orala, pe cale intrarectala, pe cale intramamara, prin inhalatii, instilatii sau prin aplicatii locale.
"Categoriile de produse medicinale veterinare care se administreaza exclusiv de catre medicul veterinar cu drept de libera practica se stabilesc de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Institutul pentru Controlul Produselor Biologice si Medicamentelor de Uz Veterinar precizeaza in prospectul fiecarui produs medicinal veterinar pentru care emite autorizatie de comercializare pe teritoriul Romaniei daca administrarea produsului se face exclusiv de catre medicul veterinar cu drept de libera practica", potrivit noului proiect de lege.
Exploatatiile comerciale de animale pot angaja personal de specialitate cu studii medii, respectiv asistent veterinar si/sau tehnician veterinar. Acestia pot efectua activitati sanitar-veterinare, stabilite si atribuite sub supravegherea sau sub responsabilitatea medicului veterinar cu drept de libera practica, organizat in conditiile prezentei legi, aflat in relatie conntractuala cu exploatatia comerciala respectiva.
”Este interzis personalului de specialitate cu studii medii, respectiv asistentului veterinar si/sau tehnicianului veterinar, sa efectueze consultatii la animale si sa stabileasca diagnosticul.
In situatii exceptionale, in conditii de teren si/sau in afara programului de lucru, daca viata animalului este in pericol, pana la sosirea medicului veterinar, tehnicianul si/sau asistentul veterinar poate acorda primul ajutor animalului, prin administrarea tratamentului sau efectuarea de interventii de urgenta, cu acordul medicului veterinar cu drept de libera practica si respectand indicatiile acestuia, iar atunci cand nu este posibila obtinerea acordului, efectueaza tratamentul/interventia de urgenta si aduce acest lucru la cunostinta medicului veterinar cu drept de libera practica, de indata ce poate lua legatura cu acesta”, se arata in documentul citat.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afacere profitabila pe un teren de 100 mp
Flori in ghiveci?! De ce nu? Va propunem o idee prin care puteti exploata inteligent si profitabil un teren de doar 100 de mp care va va aduce pana la 30.000 de euro pe an doar prin cultivarea si comercializarea de flori in ghiveci.... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>