Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lege noua: panouri fotovoltaice pe terenuri agricole

lege-noua-panouri-fotovoltaice-pe-terenuri-agricole

Legea pentru instalarea panourilor fotovoltaice pe terenuri agricole este in vigoare. Legea nr. 254/2022 pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 si a altor acte normative a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis.


Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 si a altor acte normative a fost semnat de presedintele Klaus Iohannis, miercuri - 20 iulie. Ulterior, proiectul a fost publicat in Monitoul Oficial, legea fiind in vigoare din 24 iulie.
 
Noua lege se refera la amplasarea parcurilor fotovoltaice pe terenurile agricole, in suprafata de maximum 50 ha.
 
Pe de alta parte, presedintele Comisiei de agricultuira din Camera Deputatilor anuntase depunerea unui amendament prin care panourile solare sa poata fi amplasate doar pe terenuri de calitate slaba cu randament scazut in agricultura.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h
Potrivit formei legii publicate in Monitorul Oficial "pe terenurile agricole de clasa a III-a, a IV-a si a V-a de calitate, avand categoria de folosinta arabil, pasune, vii si livezi, precum si pe cele amenajate cu lucrari de imbunatatiri funciare, situate in extravilan, in baza autorizatiei de construire si a aprobarii scoaterii definitive sau temporare din circuitul agricol, pot fi amplasate obiective de investitie".
 
De asemenea, noua lege prevede faptul ca suprafata de teren agricol situata in extravilan se poate utiliza in sistem dual pentru productia agricola si producerea de energie verde din surse regenerabile. Exceptie de acest lucru fac terenurile din categoria de folosinta arabil. 
 
Scoaterea definitiva sau temporara a circuitului agricol se poate produce numai pentru suprafetele de teren ocupate de aceste obiective de investitie. Ceea ce ramane din suprafete va fi folosit pentru circuitul agricol.
 
Pajistile se vor folosi pentru pasunatul animalelor sau pentru producerea furajelor, potrivit legii. Scoaterea definitiva sau temporara din circuitul agricol a pajistilor din extravilanul localitatilor este interzisa. Exceptia de la aceste prevederi se poate face cu avizul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in vedere infiintarii de noi capacitati de producere a energiei regenerabile. 
 
Mai jos puteti citi Legea pentru pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.
 
DECRET - privind promulgarea Legii pentru modificarea anexei nr. 2 la Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania
 
In temeiul prevederilor art. 77 alin. (1) si ale art. 100 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata, Presedintele Romaniei decreteaza:
 
Articol unic. — Se promulga Legea pentru modificarea anexei nr. 2 la Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania si se dispune publicarea acestei legi in Monitorul Oficial al Romaniei,
 
LEGE - pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 si a altor acte normative Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
 
Art. I. — Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1 din 5 ianuarie 1998, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. La articolul 92, partea introductiva a alineatului (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
„(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), pe terenurile agricole de clasa a III-a, a IV-a si a V-a de calitate, avand categoria de folosinta arabil, pasune, vii si livezi, precum si pe cele amenajate cu lucrari de imbunatatiri funciare, situate in extravilan, in baza autorizatiei de construire si a aprobarii scoaterii definitive sau temporare din circuitul agricol, pot fi amplasate urmatoarele obiective de investitie:”.
 
2. La articolul 92 alineatul (2), dupa litera i) se introduce o noua litera, lit. j), cu urmatorul cuprins:
 
„j) specifice producerii de energie electrica din surse regenerabile: capacitati de productie a energiei solare, energiei eoliene, energiei din biomasa, biolichide si biogaz, unitati de stocare a electricitatii, statii de transformare sau alte sisteme similare care se pot amplasa pe terenurile agricole situate in extravilan, in suprafata de maximum 50 ha.”
 
3. La articolul 92, dupa alineatul (41) se introduce un nou alineat, alin. (42), cu urmatorul cuprins:
 
„(42) In situatia in care se realizeaza obiectivele prevazute la alin. (2) lit. j), suprafata de teren agricol situata in extravilan, cu exceptia terenurilor avand categoria de folosinta arabil, se poate utiliza in sistem dual atat pentru productia agricola, cat si pentru producerea de energie electrica din surse regenerabile. In aceste cazuri, scoaterea definitiva sau temporara din circuitul agricol se poate face numai pentru suprafetele de teren ocupate de aceste obiective de investitie, restul suprafetei ramanand in circuitul agricol.”
 
4. La articolul 92, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
„(5) Scoaterea definitiva sau temporara din circuitul agricol a terenurilor agricole situate in extravilan, precum si a terenurilor silvice se face la momentul autorizarii constructiei, cu plata tarifelor prevazute in anexele nr. 1 si 2 la prezenta lege de catre beneficiari. Din aceste tarife se constituie Fondul de ameliorare a fondului funciar, aflat la dispozitia Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, respectiv a Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor.”
 
5. La articolul 92 alineatul (6), dupa litera b) se introduce o noua litera, lit. c), cu urmatorul cuprins:
 
„c) amplasarea obiectivelor prevazute la alin. (2) lit. j), in sistem dual, numai pentru suprafata utilizata pentru productia agricola.”
 
6. La articolul 94, dupa litera b) se introduce o noua litera, lit. b1), cu urmatorul cuprins:
 
„b1) prin decizie a directorului directiei pentru agricultura judetene, pentru terenurile agricole pentru amplasarea obiectivelor prevazute la art. 92 alin. (2) lit. j) cu avizul structurii de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru suprafete mai mari de 1 ha. Decizia directorului directiei pentru agricultura judetene si, acolo unde este cazul, avizul structurii de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale se elibereaza solicitantului in maximum 45 de zile de la inregistrarea solicitarii. Depasirea termenului se considera acord tacit.”
 
7. La articolul 96, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
„Art. 96. — (1) Aprobarea prevazuta la art. 94 si 95 este conditionata de acordul prealabil al detinatorilor de terenuri. De asemenea, pentru obtinerea aprobarii prevazute la art. 94 lit. b), b1) si c) si art. 95 este necesar avizul organelor agricole judetene si al municipiului Bucuresti, dupa caz.”
 
Art. II. — Dispozitiile prezentei legi produc efecte juridice pana la data de 31 decembrie 2026.
 
Art. III. — Articolul 5 alineatul (3) litera b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 267 din 13 mai 2013, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 86/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
„b) infiintarea de noi capacitati de producere a energiei regenerabile, in conditiile legii, care sa nu afecteze buna exploatare a pajistilor; suprafata ocupata cu pajisti permanente se poate utiliza in sistem dual atat pentru pasunatul animalelor si producerea de furaje, cat si pentru producerea de energie electrica din surse regenerabile.”
 
Art. IV. — Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1 din 5 ianuarie 1998, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.
 
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.42 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016