Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lege noua pentru inchirierea pajistilor. Primarii care fac contracte au de respectat noi conditii!

lege-noua-pentru-inchirierea-pajistilor-primarii-care-fac-contracte-au-de-respectat-noi-conditii

Durata contractelor de inchiriere se incadreaza intre 7 si 10 ani, astfel primarii trebuie sa respecte noile reguli impuse. Actul normativ a fost adoptat de Parlament si promulgat de presedintele Iohannis.


Legea nr. 268/2022 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 a fost publicata in Monitorul Oficial.
 
De asemenea, legea in vigoare reglementeaza durata contractelor. In prezent, contractele de inchiriere tin intre 7 si 10 ani, prelungind termenul pentru aplicarea amenajamentului pastoral. 
 
Prin noua lege se stabileste si fapul ca primariile pot incheia contracte cu crescatorii care au domiciliu in localitatea unde se afla suprafata de arendat. .
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
"In vederea accesarii fondurilor europene aferente platilor pe suprafata, utilizatorii de pajisti, persoane fizice si juridice, in calitate de proprietari si/sau detinatori legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligatia ca anual sa asigure incarcatura minima de 0,3 UVM/ha in perioada de pasunat. Incepand cu 1 ianuarie 2024 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral", conform legii.

Initial, termenul era pe data de 1 ianuarie 2023, insa a fost amanat din nou cu un an.
 
Scopul acestei legi este de a pune in valoare pajistile aflate pe domeniul public al comunelor, oraselor si al municipiilor. Pentru o utilizare eficienta, primariile vor incheia contracte de inchiriere in baza cererilor crescatorilor de animale, persoanelor fizice sau juridice, care au animale inscrise in RNE si/sau in SIIE. Contractele vor fi incheiate in conformitate cu legea in vigoare, pentru suprafete de pajisti disponibile, proportional cu efectivele de animate, pe o perioada cuprinsa intre 7 si 10 ani.
 
Prin noua lege se intelege ca fermierii care doresc sa inchirieze trebuie sa fie membri ai colectivitatii locale sau sa detina un sediu social pe teritoriul localitatii respective.
 
In ceea ce priveste doritorii, acestia trebuie sa aiba animalele inscrise in Registrul National al Exploatatiilor si/sau in Sistemul de identificare si inregistrare a ecvideelor, asigurand o incarcatura de minim 0,3 UVM/ha.
 
Mai jos puteti citi legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 
 
LEGE - pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991
 
Articol unic. — Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34 din 23 aprilie 2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 267 din 13 mai 2013, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 86/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. La articolul 2 litera d), punctul (i) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
„(i) crescator de animale, persoana fizica, avand animalele inscrise in Registrul national al exploatatiilor (RNE) si/sau in SIIE/crescator de animale, persoana juridica de drept public sau de drept privat, constituita conform prevederilor Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, avand animale proprii sau ale fermierilor membri inscrise in RNE si/sau in SIIE, care desfasoara activitati agricole specifice categoriei de folosinta pasuni si fanete, conform clasificarii statistice a activitatilor economice in Uniunea Europeana pentru productia vegetala si animala, care detine legal dreptul de folosinta asupra suprafetei agricole si care valorifica pasunea prin pasunare cu efective de animale sau prin cosire cel putin o data pe an; sau”.
 
2. La articolul 2, dupa litera g) se introduce o noua litera, litera h), cu urmatorul cuprins:
 
„h) Sistemul de identificare si inregistrare a ecvideelor (SIIE) — colectia de date in format electronic realizata potrivit Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 248/79/2017 pentru implementarea procesului de identificare si inregistrare a ecvideelor, cu modificarile si completarile ulterioare.”
 
3. La articolul 9, alineatele (1), (2) si (22) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
 
„Art. 9. — (1) Pentru punerea in valoare a pajistilor aflate in domeniul public al comunelor, oraselor, respectiv al municipiilor si pentru folosirea eficienta a acestora, unitatile administrativteritoriale, prin primari, in conformitate cu hotararile consiliilor locale, in baza cererilor crescatorilor de animale, persoane fizice sau juridice avand animalele inscrise in RNE si/sau in SIIE, incheie contracte de concesiune/inchiriere, in conditiile legii, pentru suprafetele de pajisti disponibile, proportional cu efectivele de animale detinute in exploatatie, pe o perioada cuprinsa intre 7 si 10 ani.
 
(2) Pentru punerea in valoare a pajistilor aflate in domeniul privat al comunelor, oraselor, respectiv al municipiilor si pentru folosirea eficienta a acestora, unitatile administrativ-teritoriale, prin primari, in conformitate cu hotararile consiliilor locale, in baza cererilor crescatorilor de animale, persoane fizice sau juridice avand animalele inscrise in RNE si/sau in SIIE, membri ai colectivitatii locale sau care au sediul social pe teritoriul localitatii respective, incheie contracte de inchiriere prin atribuire directa, in conditiile prevederilor Legii nr. 287/2009, republicata, cu modificarile ulterioare, pentru suprafetele de pajisti disponibile, proportional cu efectivele de animale detinute in exploatatie, pe o perioada cuprinsa intre 7 si 10 ani. Suprafetele de pajisti ramase nealocate se atribuie in conditiile prevederilor alin. (1) crescatorilor de animale persoane fizice sau juridice avand animalele inscrise in RNE si/sau in SIIE.
 
(22) Asociatiile crescatorilor locali, persoanele juridice cu sediul social pe teritoriul localitatii respective care solicita incheierea de contracte de inchiriere pentru pajistile aflate in domeniul privat al comunelor, oraselor, respectiv al municipiilor depun un tabel cu membrii asociatiei, crescatorii locali de animale avand un numar de animale inscrise in RNE si/sau in SIIE care asigura incarcatura minima, conform prevederilor art. 10 alin. (1).”
 
4. Articolul 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
„Art. 10. — (1) In vederea accesarii fondurilor europene aferente platilor pe suprafata, utilizatorii de pajisti, persoane fizice si juridice, in calitate de proprietari si/sau detinatori legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligatia ca anual sa asigure incarcatura minima de 0,3 UVM/ha in perioada de pasunat. Incepand cu 1 ianuarie 2024 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral.
 
(2) In vederea accesarii fondurilor europene aferente platilor pe suprafata, utilizatorii de pajisti, persoane fizice si juridice, in calitate de proprietari ai acestora, au obligatia sa asigure cosirea cel putin o data pe an a vegetatiei, fara a avea obligatia asigurarii incarcaturii minime de animale.
 
(3) In cazul proprietarilor de animale membri ai colectivitatii locale sau care au sediul exploatatiei pe teritoriul localitatii respective si sunt membri ai unei asociatii constituite in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, si exploateaza in comun o suprafata de pajisti, contractul de inchiriere/concesionare se incheie cu asociatia, in baza unui centralizator care cuprinde acordul, datele de identificare, numarul de animale si suprafata care revine pe fiecare membru al asociatiei.”
 
5. La articolul 12, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
„(2) Pajistile prevazute la alin. (1) pot fi utilizate numai de catre crescatorii de animale, persoane fizice/juridice avand animalele inscrise in RNE si/sau in SIIE, care indeplinesc conditiile prevazute la art. 9 alin. (6).”
 
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016